Loading...

הקדמה

בעמוד זה נרצה לדבר על עבודת הקרבנות באופן כללי: מה מטרתם, מה השפעתם, מה התהליכים השונים בעבודת הקרבנות, ומה העומק של עבודת קודש זו. וההבנה הבסיסית והחשובה ביותר היא, שהקורבנות, לא בשביל בורא עולם הם באו, שהרי השמים ושמי השמים לא יכלכלוהו, וכל העולם הוא שלו יתברך שמו, אלא עבודת הקרבנות היא עבורנו, לטובתנו, כדי שנוכל לבטא את אהבתינו אליו. את הקשר העמוק שבינינו, את הקשר ששום מילים לא יצליחו לבטא – קשר של אהבה אינסופית – ועבודת הקורבנות היא דרך לבטא משהו מהאהבה האיתנה הזו, אהבה שקשה מאוד להשאיר אותה ללא ביטוי.
כי אצלנו, בני האדם, אחת הדרכים החזקות ביותר לבטא אהבה בין אדם לחברו, בין אם לילדיה, בין ילד להוריו, היא באמצעות המערכת הזו של אוכל. לכן חברות יישבו ביחד "לשתות קפה", ואישה "תפנק" את בעלה ב"ארוחה חגיגית", וילדה קטנה, ילדה של גן, שרוצה להראות לאבא ואמא כמה היא אוהבת אותם, תערוך יפה את כלי הפלסטיק שלה, ותכין להם ארוחה של פלסטלינה, וכך תבטא את מה שהמילים מוגבלות מלהכיל.
ומה אנחנו מול מי שאמר והיה העולם, מי שברא אותנו, מי שיצר אותנו, מי שנתן בנו רוח ונשמה. מה אנחנו מול אינסופיותו, מול מלכותו, מול אהבתו, ואיך יספיקו המילים להביע את כל מה שיש לנו להביע, את האהבה, את החום, את הרצון להחזיר לו ולו במשהו על כל מה שהוא עושה עבורנו שוב ושוב ושוב ושוב, ומחדש בטובו בכל יום תמיד את מעשה בראשית ומחזיר לנו את הנשמות שלנו כל יום ויום – ואנחנו איך נאמר לו שאנחנו אוהבים אותו? איך נראה את האהבה שלנו? איך נמחיש אותנו?
עולם המילים הוא חיוור כל כך יחסית לרגשות האיתנים האלו. שום מלה לא תספיק. ואפילו לחבק אותו אי אפשר כי הוא לא גוף אלא מלוא כל הארץ כבודו!
ולכן המערכת הזו, של אישי ישראל, של הקורבנות הפיזיים, של הכבשים והעיזים והתורים ובני היונה, וגם הקטורת, אור המנורה, המנחות והנסכים, הם הדרך שלנו להביע, בצורה הכי מוחשית, את האהבה החזקה שלנו, האהבה שמתבטאת בדרך הזו, של הכנת ה"ארוחה" שאמנם האלקים אינו אוכל אותה, כמו שאבא ואמא אינם אוכלים את ארוחת הפלסטלינה של הילדה הקטנה שלהם, אבל האלקים רואה את אהבתנו, את הרגשות המתעוררים בנו, את ההתרגשות הרבה, את הזהירות הרבה בכל פרט, בכל מעשה, ואת ההעלאה של העולם הפיזי, הגשמי, הנמוך כל כך, אל השורש שלו, הרוחני, הגבוה, המושלם.
ולכן קורבן שמגיע עם כוונה לא רצויה, הוא קורבן "פיגול" ואינו מתקבל, כי הכוונה היא העיקר במעשי הקורבנות. ולכן היו הנביאים מוכיחים את העם שחשב שיש משמעות לקורבנות כשלעצמם – כי המשמעות היא בכוונת האהבה העצומה שעומדת מאחוריהם, אהבה שמתבטאת באופן הפיזי, פשוט כי כך אנחנו, בני אדם, בשר ודם, פיזיים, ולכן גם את אהבתינו אנו מבטאים באמצעים הפיזיים העומדים לרשותנו, אמצעים מעולם החי, הצומח והדומם.
ולכן מדגישים הנביאים, ומדגיש גם דוד המלך עליו השלום: (תהילים פרק נ' פס' ח' ואילך):
לֹא עַל-זְבָחֶיךָ, אוֹכִיחֶךָ; וְעוֹלֹתֶיךָ לְנֶגְדִּי תָמִיד. לֹא-אֶקַּח מִבֵּיתְךָ פָר; מִמִּכְלְאֹתֶיךָ, עַתּוּדִים.
כִּי-לִי כָל-חַיְתוֹ-יָעַר; בְּהֵמוֹת, בְּהַרְרֵי-אָלֶף. יָדַעְתִּי, כָּל-עוֹף הָרִים; וְזִיז שָׂדַי, עִמָּדִי.
אִם-אֶרְעַב, לֹא-אֹמַר לָךְ: כִּי-לִי תֵבֵל, וּמְלֹאָהּ. הַאוֹכַל, בְּשַׂר אַבִּירִים; וְדַם עַתּוּדִים אֶשְׁתֶּה.
זְבַח לֵאלֹהִים תּוֹדָה; וְשַׁלֵּם לְעֶלְיוֹן נְדָרֶיךָ. וּקְרָאֵנִי, בְּיוֹם צָרָה; אֲחַלֶּצְךָ, וּתְכַבְּדֵנִי.
כי אין הקב"ה "זקוק" כביכול לקרבנות שלנו: הרי העולם כולו שלו הוא! אלא מטרת הקורבנות הוא לסייע לנו, בני האדם, להביע את האהבה שלנו, את הרגשות שלנו, להתחבר אל הקב"ה בצורה שהיא יותר עמוקה ממילים, ויותר חזקה מכל דרך אחרת, ואמנם האהבה היא רגש רוחני, אך הביטוי שלה בעולמנו הוא פיזי, והביטוי הפיזי יותר עמוק ממילים, וכך גם הקורבנות, הביטוי שלהן עמוק יותר ממילים של תפילה, כי מילים אפשר לומר ולהתחבר יותר או פחות, ואל פעולות פיזיות אנו, בני האדם, בשר ודם אנחנו כולנו, ואל הפעולות הפיזיות, ואל המראות הפיזיים, אנו מתחברים יותר, ודרך הפעולות הפיזיות האלו, של הקרבת הקורבנות, אנו מתחברים בחיבור הכי חזק שיש לנו, אל מי שאמר והיה העולם, שהוא כולו נשגב ורוחני ואין קץ לגדולתו ואין לנו איך באמת "לחבק" אותו, כביכול: אך יש לנו דרך להראות את האהבה שלנו דרך המעשים הפיזיים האלו, שבעולם שלנו אף הם מסמלים קרבה ואהבה וקשר עמוק ועוצמתי עד אין קץ.

ציורי תנ"ך/ הבאת קורבנות לבית המקדש/ ציירה: אהובה קליין© [שמן על בד]


המנחות במספרים

8

גיל מינימלי (בימים) של עגל, טלי או גדי, להקרבה

2

כבשים ביום: קרבן התמיד

2

כבשים בקרבן מוסף שבת

70

פרים בקרבנות מוסף של סוכות


פרטים על עבודת הקרבנות

בפרק זה נתאר באופן כללי את סוגי בעלי החיים והחומרים מהצומח ומהדומם המובאים אל המקדש, ומעט מסודות הרעיונות הרוחניים העומדים מאחורי כל אלו. כאשר בפרקים הבאים נתאר בפרוטרוט את פרטי כל סוג קרבן ואופן הבאתו.
וראשית כל נתאר אלו בעלי חיים ומאכלים יכולים להתקבל כקרבן. יש לשים לב שלכל בעל חיים יש גילאים בהם הוא מתאים להקרבה על גבי המזבח, וכמו כן, בעל החיים חייב להיות תמים, ללא מום.


פרטי בעלי החיים הראויים לקורבן
בעל חיים סוג ראוי להקרבה גיל
בקר: עגל-עגלה, פר-פרה עגל, עגלה ללא מום: עובר ושאינו עובר. קורבן שיש בו מום, פסול. מהיום השמיני עד סוף השנה הראשונה
פר, פרה מתחילת השנה השניה עד סוף השנה השלישית
כבשים: כבש-כבשה, איל-רחל כבש-כבשה מהיום השמיני עד סוף השנה הראשונה
פלגס מתחילת השנה השניה עד שנה ושלושים יום, כולל
איל-רחל איל: החל מגיל שנה ושלושים ואחת יום, ועד סוף השנה השניה. רחל: מתחילת השנה השניה עד סוף השנה השניה
עזים: שה עזים, גדי-גדיה, שעיר-שעירה גדי-גדיה מהיום השמיני עד סוף השנה הראשונה
שעיר-שעירה מתחילת השנה השניה עד סוף השנה השניה
תורים: זכר או נקבה תורים: רק הגדולים שבמינם. אינו נפסל במום. נפסל במחוסר איבר. כנפיהם גדולות, אדומות ומוזהבות כזהב
בני יונה: זכר או נקבה בקטנותם כנפיהם עוד לא התחילו להצהיב.
בסוגי הקרבנות השונים, ישנם קרבנות בהם נדרש דווקא סוג בעל חיים מסוים, בעוד בקרבנות אחרים, האדם המביא את הקרבן בוחר את בעל החיים שהוא מביא כרצונו, או על פי כללים מסוימים.
לדוגמה, קרבנות הציבור בחגים ובמועדים מוגדרים במדויק, כאשר כל בעל חיים מייצג אמירה מסוימת, הזדהות מיוחדת עם רעיון שאנו מביעים באופן עמוק על ידי הבאת קרבן המייצג רעיון זה ומחבר אותנו, ואת כל עולמנו, עם השראת השכינה, דרך קרבן זה. ומצד שני, קרבנות היחיד, הרבה פעמים נתונים לבחירת המקריב, כמו לדוגמה קרבן שלמים, וקרבן תודה, שיכולים להיות מהבקר או מן הצאן, על פי בחירת האדם, וקרבן עולה שיכול להיות, בנוסף, גם תורים או בני יונה, כאשר התורים צריכים להיות בוגרים, ואילו בני היונה צריכים להיות דווקא צעירים.

תמונות בעלי החיים המובאים לקרבן
בעל חיים תמונה
עגל, עגלה
פר
פרה
טלה/טליה
כבש/כבשה
איל
גדי/שה עזים
שעיר עזים
תור מצוי
בן יונה


הבא מן הצומח
החומרים המגיעים מן הצומח הם:
  • סולת חיטים בלולה בשמן זית עבור המנחות,

  • לבונה: צמח בושם מיוחד שהיה גם אחד מסממני הקטורת, והיה גם בבזיכי השולחן בצמוד ללחם הפנים, וגם התווסף למנחות השונות,

  • ולעומתם, היה גם קמח שעורים, ששימש למנחה של אישה סוטה.

  • אל הקרבנות המבטאים שמחה מצטרף גם היין, שמשמש לנסכים וננסך על גבי המזבח דרך נקב מיוחד. היין מביע שמחה מיוחדת, והוא מצטרף לעולת הבהמה ולשלמים.

  • ובנוסף, שמן זית ויין יכולים להיות מובאים כנסכים בפני עצמם, בנדבה.

סוגי הקרבנות המובאים מן הצומח מפורטים בטבלה הבאה:
סוג גידול סוג שימוש במזבח
גידולי קרקע סולת חיטים למנחות
קמח שעורים
גידולי עץ שמן זית לנסכים
לבונה
יין


הבא מן הדומם
מקור שלישי שמשלים את הבאת כל עולם הטבע כקרבן לפני ה', הוא הדומם. מעולם הדומם מובאים המים, המנוסכים על גבי המזבח בחג הסוכות, בשמחת בית השואבה, והמלח, שמתווסף לכל קרבן, שנאמר "על כל קרבנך תקריב מלח" (ויקרא ב יג).
סוג שימוש במזבח
מים לנסוך המים בחג הסוכות
מלח כתוספת לכל קרבן
יש לציין המים המנוסכים בחוג הסוכות, והמלח המופק מהמים, קרבים למזבח, על פי מה שהבטיח ה' למים התחתונים בששת ימי בראשית, וראו דברי רש"י ויקרא ב יג.
מכל המקורות שהבאנו, מעולם החי, הצומח, והדומם, מובאים סוגי הקרבנות השונים, המוקרבים על המזבח.
נמשיך בס"ד עם סודות עבודת הקרבנות ומהותה הרוחנית.

סודות עבודת הקרבנות

האור גדליהו, רבי גדליהו שור זצ"ל, בפירושו על פרשת ויקרא, מסביר את משמעות עומק עבודת הקרבנות, באופן שמחבר את הסברו של הרמב"ם עם הסברו של הרמב"ן, כאשר הרמב"ם כותב שהקרבנות מטרתן להרחיק את בני האדם מעבודה זרה, והרמב"ן משיג על דבריו, שהרי כתוב שהקרבן הוא אשה ריח ליחוח לה', ומשמע שהזביחה לשם ה' לבדו, שלא יתכוין לדבר אחר בעולם רק לשם ה' לבדו, וכל קרבן לשון קריבה ואחדות.
ומביא האור גדליהו את דברי המשך חכמה על כך, שמביא את שיטת הרמב"ן בלשון זה "כי הוא לקרב כל העולמות", ומכריע שקרבנות במה הם להרחיק עבודה זרה, וקרבנות המקדש המה ודאי לקרב עולמות ולחבר דודים. ועל כל פנים, מבואר מהרמב"ן שעיקר תכלית הקרבן היא ההתקרבות לה', לקרב את הכל אל השורש.
ומבאר האור גדליהו את דברי הרמב"ם לעומקם, שאין הכוונה כפשוטו, שהרי נח כבר כשיצא מן התיבה הקריב קרבן לה', כשלא היו בעולם עובדי עבודה זרה כלל, וכן אדם הראשון שהקריב פר, והרי היה יציר כפיו של הקב"ה, ובודאי שלא היתה עבודה זרה שהיה צריך להתרחק ממנה! אלא, פירוש הדברים, שההרחקה מעבודה זרה אינה רק מעבודה זרה ממש, אלא ממנה ומכל אביזריה, כולל הרחקה מכל הרגשה של ישות שיש באדם. ועבודת אברהם אבינו עליו השלון היתה לשרש את הרגש של כוחי ועוצם ידי, ולהתרחק מכל נדנוד של עבודה זרה. ובזה אפשר לבאר את עניין הקרבנות, כולל הקרבנות שהקריבו אדם הראשון ונח, כי אדם הראשון, שנברא יש מאין, ברגע שהרגיש בעצמו שהוא דבר נפרד, שהוא "יש", הביא קרבן להתקרב לה' ולהתרחק מכל הרגש של ישות, וכך גם הבל ונח שהביאו קרבנות, כוונתם היתה להרחיק מעליהם כל מחשבה של פירוד.
וכך מיישב האור גדליהו, שטעם הרמב"ם קרוב לטעם הרמב"ן: שניהם סוברים שהקרבן מקרב את האדם ומאחד אותו עם השורש – הוא הקב"ה. אבל לפי הרמב"ם, המטרה להרחיק מהאדם כל מחשבה של ישות ופירוד, שכבר בה יש נדנוד של עבודה זרה, וזהו "אדם כי יקריב מכם" – שיקריב את הרגש של עצמיותו, ולפי הרמב"ן, עיקר הכוונה היא להתקרב לה', ולקרב את כל הבריה לשורשה.
ומובאת בשיחת השבוע (גליון 899), בשם תורת החסידות: למה נאמר "אדם כי יקריב מכם", ולא "אדם מכם כי יקריב"? אלא הפירוש הוא, שהקרבן הוא אכן "מכם", מעצמכם ממש - עליכם להקריב את נפשכם קרבן לה'. ואיזו נפש? "מן הבהמה" - הנפש הבהמית שבכל אדם. את הנפש הזאת יש 'לשרוף' באש האהבה לה', עד שגם היא תבוא לאהבת ה'. וזו המשמעות הרוחנית, הנצחית, של הקרבן - קרבן מלשון 'קירוב', להתקרב אל ה'. להצית אש של אהבה לה' גם בנפש הבהמית, כדברי חז"ל על הפסוק "ואהבת את ה' אלוקיך בכל לבבך" - "בשני יצריך", שגם הנפש הבהמית תאהב את ה' ותכלה אליו.
ומביא המכתב מאליהו את דברי הרקנטי:
"והמקריב קושר נפשו בנפש קרבנו ומעלה עליו הכתוב כאלו הקריב נפשו". פירוש שהכתוב מעיד, שהציור שמצייר לנפשו התחתונה, בהקרבת הקרבן, כאלו מקריב את עצמו, נחקק ונקבע ממש בתוך נפשו זו ונעשה מציאות בה. ולפי זה כשמתחיל לצייר לנפשו בציור תחתון את השאיפה העליונה, הרי הוא מכין את התחתון להשגת השאיפה ההיא, והיינו הקרבת התחתון אל העליון. ואחר כך, כאשר נקבע הציור בתוכו, הרי הוא מוצא שהוריד את השאיפה העליונה אל הנפש התחתונה.


ההשפעה הרוחנית

כאן נרצה אי"ה לפרט את מהות ומשמעות עבודת הקרבנות, המנחות והנסחים, על פי המקורות השונים, ובשפה המובנת לכל נפש. טעמים שונים הובאו במקורות לעבודה קדושה זו, ופירוט השיטות השונות מובא בספרו של הרב מקובר, (הרב מנחם מקובר, אוצר תורת הקרבנות, טעמי הקרבנות), ופירוט על העבודות השונות ועומקן מופיע בספר תורת העולה של הרמ"א (הרמ"א, תורת העולה, חלק ב', פרק א'). וננסה בפרק זה להביא כמה עקרונות מרכזיים, השווים לכל נפש.
משמעות המילה הקרבן - לשון קרבה ואחדות
כותב הרמב"ן (ויקרא א ט):
והנה ניחוח מן נחה רוח אליהו על אלישע (מ"ב ב טו), ותנח עליהם הרוח (במדבר יא כו). וכל קרבן לשון קריבה ואחדות. ולכך אמר, ועולה לא העלו בקדש לאלהי ישראל, כי העולה בקדש תהיה לאלהי ישראל. והמלאך למד למנוח ענין הקרבנות, אמר, אם תעצרני לא אוכל בלחמך (שופטים יג טז), שאם יעשה לו לחם לא יקבל ממנו כי הוא פגול וזבח תועבה לשם, אבל אם תעשה עולה לה' לבדו תעלנה, ותהיה לרצון על אשה ה', ואז עלה בלהב המזבח. והנה הענין מפורש ומבואר, וה' הטוב יכפר בעד:

העקרונות המרכזיים בהבנת עבודת הקרבנות ומשמעותה:
עבודת הקרבנות החלה עם אדם הראשון, בהר המוריה, המשיכה בקין והבל, המשיכה בנח אחרי המבול, המשיכה באברהם אבינו, שהעלה את קרבן האיל תחת בנו, והמשיכה בעם ישראל עם קרבן פסח ויציאת מצרים, ובבניית המשכן, ובית המקדש. דבר זה מוכיח שהשאיפה לעבוד את האלקים דרך העלאת עולות, זבחים ונסחים אליו כקרבן, היא יסוד פנימי בנפש האדם, מאז היווצרותו.
עבודת הקרבנות צפויה לחזור לעתיד לבוא, כך יודעים אנו מדברי הנביאים "והביאותים אל־הר קדשי ושמחתים בבית תפלתי עולתיהם וזבחיהם לרצון על־מזבחי כי ביתי בית־תפלה יקרא לכל־העמים" (ישעיהו פרק נו פסוק ז).
מקריב הקרבן יכול לראות האם הקרבן עולה לרצון לפני ה', דרך אש של מעלה שמגיעה לקבלו, כמו בקרבנם של קין והבל, וכמו בקרבנו של אליהו הנביא, וגם בתקופה שבה גילוי הפנים לא היה נסי כמו בתקופות אלו, דור שעבודתו טובה בעיני ה', רואים זאת באופן השתקפות אש התמיד, האם היא כמו ארי, כבימי בית ראשון, או פחותה יותר, כמו בימי בית שני.
כוונת המקריב, ואיכות הקרבן, משמעותיות ביותר לשאלה האם יתקבל לרצון. זאת רואים אנו מקרבנם של קין והבל, מדברי הנביאים על כוונת הקרבנות ואיכותם, מדיני פיגול ומאיסור הקרבת קרבן בעל מום.
בהלכה מפורטים סוגי קרבנות רבים, לכל קרבן יש את מטרתו, ייעודו ופרטי הקרבתו, כאשר יש קרבנות שמיועדים לציבור כולו, ויש קרבנות המיועדים לאדם הפרטי, יש קרבנות שמטרתם כפרה, ויש קרבנות שמטרתם הבעת שמחה, הודיה, או הבעת רצון לקשר. באופן כללי דרך הקרבת הקרבנות מביע האדם את רגשותיו כלפי שמיא ומשיג לקרבה אל הקב"ה.
באופן כללי, אנו, כבני אדם, זקוקים לדרך ההבעה הפיזית כדי להביע את רגשותינו. גם דרך דיבור ומחשבה, אך גם דרך חיבוק, מגע, דרך השתתפות בסעודה, כך אנו מביעים קרבה בין בני אדם (וראינו בתקופת הגל הראשון של הקורונה, כשנדרש ריחוק בין ילדים להוריהם ונכדים לסביהם, על הקושי הגדול שהדבר גרם, למרות שקשר טלפוני יכול היה להמשיך לכאורה כרגיל). וכאן ה' ברחמיו נתן לנו גם את הדרך להביע את רגשותינו כלפיו, יתברך שמו, בדרך הפיזית של עבודת הקרבנות, דרך הבאת הקרבן והכנת המנחות, דרך הסמיכה על הקרבן, דרך אכילת הקרבנות, שחלקם עולה על המזבח וחלקם נאכל על ידי הכהנים וחלקם על ידי הבעלים, ודרך הראיה הפיזית איך קרבנותינו עולים לרצון על המזבח.
כאשר אדם מגיע ל"מצב צבירה" רוחני של דרישת קרבת אלקים ואהבה עזה לאלקים, הוא מרגיש כמיהה ורצון עז לעבוד את הקב"ה דרך כל חושיו וכל חלקי חייו – ובפרט דרך עבודת הקרבנות שהיא העבודה המוחשית ביותר, המשתפת את כל מערכת החושים האנושית. ולהבדיל, כאשר האדם נכשל בחטא ורוצה לתקן את עצמו, גם כאן, דרך הקרבנות הוא יכול להגיע לתיקון העמוק ביותר, המבטא את כל חלקי נפשו, ולהרגיש בהרגשה הפנימית ביותר שחטאו התכפר לו.
על הרבה מהקרבנות כתוב שמטרתן "ריח ניחוח אישה לה'". הם מביאים נחת רוח לפני ה' יתברך, והם מעוררים את מידת הרחמים ומביאים לשפע בעולם. ואת ענין של הריח ניחוח, ומבאר האור גדליהו בשם החידושי הרי"ם, שמשמעות המושג "ריח ניחוח", הוא כמי שמריח מרחוק, ורוצה להרגיש את הריח הטוב הבא מרחוק, כי עניין הקרבן הוא שהאדם מקבל על עצמו להקרב לה', וזהו הניחוח: נחת רוח לפני, שאמרתי ונעשה רצוני, כי מיד בשעת הקבלה הטובה, נעשה ריח ניחוח. ומביא ראיה לכך ממה שכתוב בקרבנותיו של נח, "וירח ה' את ריח הניחוח", ומובא בבראשית רבה "ריח ריחו של אברהם אבינו עולה מכבשן האיש, וירח ריח של חנניה מישאל ועזריה עולה מכבשן האש", וכך הכוונה בכל קרבן, שה' מריח מרחוק את מעשיו הטובים של האדם בעתיד.

משמעות סוגי בעלי החיים המובאים כקרבן:
ועוד מפורט במאמרו של הרב מנחם ישראלי
אחד מהיסודות של ספר התניא קדישא הוא, שלכל אדם מישראל יש שתי נפשות, אלוקית ובהמית, זאת האחרונה (הנפש הבהמית) אנחנו הולכים להקריב היום "קרבן לה'".
בפרשתנו מתארת התורה את מצות הקרבת הקרבנות, בהם יש כמה סוגים, בקר צאן (כבשים) ועזים. אפשר גם לחלק אותם לשני סוגים בהמה גסה ובהמה דקה. ואפשר גם לכלול את כולם בהגדרה אחת: קרבן בהמה (בהמשך התורה מפרטת גם קרבנות מן הצומח ואפילו הדומם כמו מלח ועוד).
וכך כותבת התורה בתחילת פרשתנו (תחילת ספר ויקרא):
"דַּבֵּר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְאָמַרְתָּ אֲלֵהֶם אָדָם כִּי יַקְרִיב מִכֶּם קָרְבָּן לה' מִן הַבְּהֵמָה מִן הַבָּקָר וּמִן הַצֹּאן תַּקְרִיבוּ אֶת קָרְבַּנְכֶם".
נעמד בעל התניא על פסוק זה ומקשה:
לכאורה היה צריך לכתוב "אדם מכם, כי יקריב קרבן לה' מן הבהמה…" כאשר התורה אומרת "אדם כי יקריב מכם" זה נשמע כאילו הולכים להקריב קרבן אדם.
מכאן מסיק בעל התניא שהתורה באה ללמד אותנו מהי מהות הקרבת הקרבנות, להקריב "קרבן אדם", להקריב את נפש הבהמית שלנו, את התשוקות ואת המאוויים שלנו, לא לבטל או למחוק אותם אלא לרומם ולהקריב אותם לה'.
הרבי הרש"ב מליובאוויטש מוסיף ומבאר בהקרבת הנפש הבהמית שלוש דרגות:
א. בקר - שור נגח. מדת הכעס, רתיחת הדמים. עלינו ללמוד לנשום עמוק ולזכור שהכל מאיתו יתברך, ולכן הכל לטובה. ואין מהלכעוס.
ב. עזים - מלשון עזות. יש עזות רעה, אותה צריך למחוק, אבל יש עזות דקדושה אותה צריך לטפח "הוי עז כנמר".
ג. צאן - כבשים עדינות. זאת נפש הבהמית הדקה והעדינה, היא נראית כזאת חמודה ומעוררת רחמים. היא מסמלת קליפה שקדה לפרוש ממנה, צריך לזהות לעיתים קרובות שיש לנו מאויים שלכאורה נראים בסיטרא דקדושה, אך בתוך תוכם הם קליפה מוחלטת (יש הרבה מה להאריך בקליפה זו ועוד חזון למועד).


תפילות ושירים

תפילה לגאולה
האור החיים הקדוש
יְהִי רָצון מִלְפָנֶיךָ אָבִינוּ מַלְכֵּנוּ אֱלֹהֵינוּ יְדִידוּת אוֹר נַפְשֵׁינוּ רוּחֵינוּ וְנִשְמָתֵינוּ,
לְמַעַן בְּרִיתְךָ אֲשֶר כָּרַתָּ לִשְׁלֹשׁ עֶשְׂרֵה מִידוֹת שֶאֵינָן חוֹזְרוֹת רֵיקָם מִלְפָנֶיךָ
זְכוֹר אַה ֲבָתֵינוּ וְחִיבָּתֵינוּ וְהָשֵׁב שְׁכִינָתְךָ לְבֵית קָדְשֵׁינוּ וְתַחֲזוֹר לְהִשְׁתַּעֲשֵׁעַ בָּנוּ כִּימֵי קֶדֶם
כִּי קָשָׁה פְּרִידָתְךָ מִמֶנוּ כִּפְרִידַת נַפְשֵׁינוּ מִגוּפֵינוּ, הָמוּ מֵעֵינוּ וְכָלְתָה נַפְשֵׁינוּ
אֶל גְאוּלַת שְׁכִינָתְךָ וְאֶל מְעוֹן קָדְשֶׁךָ וְלִרְצוֹנְך ה' נִכְסַפְנוּ.
הִנְנוּ מִתְחַנְנִים וּבוֹכִים לְפָנֶיךָ ה' אָב הָרַחֲמָן
עַל גָלוּת הַשְׁכִינָה הוֹשִׁיעָה ה' שְׁכִינָתְךָ וְדַבֵּק נַפְשֵׁינוּ
בְּאַהֲבָתְךָ הַנְעִימָה וְהָעַרֵיבָה עַל נַפְשֵׁינוּ רוּחֵינוּ וְנִשְׁמָתֵינוּ וְייֵעוֹל מַלְכֵּנוּ בְּהֵיכְלֵיה.

בלבבי משכן אבנה
הרב יצחק הוטנר, מהשראת שיר של רבי אלעזר אזכרי
בלבבי משכן אבנה להדר כבודו,
ובמשכן מזבח אקים לקרני הודו,
ולנר תמיד אקח לי את אש העקידה,
ולקרבן אקריב לו את נפשי היחידה.

ידיד נפש
רבי אלעזר אזכרי
יְדִיד נֶפֶשׁ אָב הָרַחֲמָן מְשֹׁךְ עַבְדָּךְ אֶל רְצוֹנָךְ
יָרוּץ עַבְדָּךְ כְּמוֹ אַיָּל יִשְׁתַּחֲוֶה מוּל הֲדָרָךְ
כִּי יֶעֱרַב לוֹ יְדִידוּתָךְ מִנֹּפֶת צוּף וְכָל טַעַם

הָדוּר נָאֶה זִיו הָעוֹלָם נַפְשִׁי חוֹלַת אַהֲבָתָךְ
אָנָּא אֵל נָא רְפָא נָא לָהּ בְּהַרְאוֹת לָהּ נֹעַם זִיוָךְ
אָז תִּתְחַזֵּק וְתִתְרַפֵּא וְהָיְתָה לָךְ שִׁפְחַת עוֹלָם

וָתִיק יֶהֱמוּ רַחֲמֶיךָ וְחוּסָה נָא עַל בֶּן אוֹהֲבָךְ
כִּי זֶה כַמֶּה נִכְסֹף נִכְסַף לִרְאוֹת בְּתִפְאֶרֶת עֻזָּךְ
אָנָּא אֵלִי מַחְמַד לִבִּי חוּשָׁה נָּא וְאַל תִּתְעַלָּם

הִגָּלֶה נָא וּפְרֹשׂ חָבִיב עָלַי אֶת סֻכַּת שְׁלוֹמָךְ
תָּאִיר אֶרֶץ מִכְּבוֹדָךְ נָגִילָה וְנִשְׂמְחָה בָךְ
מַהֵר אָהוּב כִּי בָא מוֹעֵד וְחָנֵּנִי כִּימֵי עוֹלָם
חמול על מעשיך
מתוך תפילת ימים נוראים
חמול על מעשיך ותשמח במעשיך
ויאמרו לך חוסיך בצדקך עמוסיך

תוקדש אדון על כל מעשיך
כי מקדישיך בקדושתך קידשת
נאה לקדוש פאר מקדושים

סיפורים

אליהו הנביא מול נביאי הבעל
מסופר בספר מלכים א יח-יט:
"וַיְהִי, יָמִים רַבִּים, וּדְבַר-ה' הָיָה אֶל-אֵלִיָּהוּ, בַּשָּׁנָה הַשְּׁלִישִׁית לֵאמֹר: לֵךְ הֵרָאֵה אֶל-אַחְאָב, וְאֶתְּנָה מָטָר עַל-פְּנֵי הָאֲדָמָה."
היתה זו תקופה של רעב גדול על ארץ ישראל, בעקבות הגזרה שגזר אליהו הנביא, שלא יהיה מטר על הארץ, כיוון שעבדו עבודה זרה.
הלך אליהו להיראות אל אחאב.
באותו זמן, קרא אחאב אל עובדיהו, שהיה עוב
וַיֵּלֶךְ, אֵלִיָּהוּ, לְהֵרָאוֹת, אֶל-אַחְאָב; וְהָרָעָב חָזָק, בְּשֹׁמְרוֹן. וַיִּקְרָא אַחְאָב, אֶל-עֹבַדְיָהוּ אֲשֶׁר עַל-הַבָּיִת; וְעֹבַדְיָהוּ, הָיָה יָרֵא אֶת-ה'--מְאֹד. ד וַיְהִי בְּהַכְרִית אִיזֶבֶל, אֵת נְבִיאֵי ה'; וַיִּקַּח עֹבַדְיָהוּ מֵאָה נְבִיאִים, וַיַּחְבִּיאֵם חֲמִשִּׁים אִישׁ בַּמְּעָרָה, וְכִלְכְּלָם, לֶחֶם וָמָיִם. ה וַיֹּאמֶר אַחְאָב, אֶל-עֹבַדְיָהוּ, לֵךְ בָּאָרֶץ אֶל-כָּל-מַעְיְנֵי הַמַּיִם, וְאֶל כָּל-הַנְּחָלִים; אוּלַי נִמְצָא חָצִיר, וּנְחַיֶּה סוּס וָפֶרֶד, וְלוֹא נַכְרִית, מֵהַבְּהֵמָה. ו וַיְחַלְּקוּ לָהֶם אֶת-הָאָרֶץ, לַעֲבָר-בָּהּ: אַחְאָב הָלַךְ בְּדֶרֶךְ אֶחָד, לְבַדּוֹ, וְעֹבַדְיָהוּ הָלַךְ בְּדֶרֶךְ-אֶחָד, לְבַדּוֹ. ז וַיְהִי עֹבַדְיָהוּ בַּדֶּרֶךְ, וְהִנֵּה אֵלִיָּהוּ לִקְרָאתוֹ; וַיַּכִּרֵהוּ, וַיִּפֹּל עַל-פָּנָיו, וַיֹּאמֶר, הַאַתָּה זֶה אֲדֹנִי אֵלִיָּהוּ. ח וַיֹּאמֶר לוֹ, אָנִי; לֵךְ אֱמֹר לַאדֹנֶיךָ, הִנֵּה אֵלִיָּהוּ. ט וַיֹּאמֶר, מֶה חָטָאתִי: כִּי-אַתָּה נֹתֵן אֶת-עַבְדְּךָ, בְּיַד-אַחְאָב--לַהֲמִיתֵנִי. י חַי ה' אֱלֹהֶיךָ, אִם-יֶשׁ-גּוֹי וּמַמְלָכָה אֲשֶׁר לֹא-שָׁלַח אֲדֹנִי שָׁם לְבַקֶּשְׁךָ, וְאָמְרוּ, אָיִן; וְהִשְׁבִּיעַ אֶת-הַמַּמְלָכָה וְאֶת-הַגּוֹי, כִּי לֹא יִמְצָאֶכָּה. יא וְעַתָּה, אַתָּה אֹמֵר: לֵךְ אֱמֹר לַאדֹנֶיךָ, הִנֵּה אֵלִיָּהוּ. יב וְהָיָה אֲנִי אֵלֵךְ מֵאִתָּךְ, וְרוּחַ ה' יִשָּׂאֲךָ עַל אֲשֶׁר לֹא-אֵדָע, וּבָאתִי לְהַגִּיד לְאַחְאָב וְלֹא יִמְצָאֲךָ, וַהֲרָגָנִי; וְעַבְדְּךָ יָרֵא אֶת-ה', מִנְּעֻרָי. יג הֲלֹא-הֻגַּד לַאדֹנִי, אֵת אֲשֶׁר-עָשִׂיתִי, בַּהֲרֹג אִיזֶבֶל, אֵת נְבִיאֵי ה'; וָאַחְבִּא מִנְּבִיאֵי ה' מֵאָה אִישׁ, חֲמִשִּׁים חֲמִשִּׁים אִישׁ בַּמְּעָרָה, וָאֲכַלְכְּלֵם, לֶחֶם וָמָיִם. יד וְעַתָּה אַתָּה אֹמֵר, לֵךְ אֱמֹר לַאדֹנֶיךָ הִנֵּה אֵלִיָּהוּ; וַהֲרָגָנִי. {ס}
טו וַיֹּאמֶר, אֵלִיָּהוּ, חַי ה' צְבָאוֹת, אֲשֶׁר עָמַדְתִּי לְפָנָיו: כִּי הַיּוֹם, אֵרָאֶה אֵלָיו. טז וַיֵּלֶךְ עֹבַדְיָהוּ לִקְרַאת אַחְאָב, וַיַּגֶּד-לוֹ; וַיֵּלֶךְ אַחְאָב, לִקְרַאת אֵלִיָּהוּ. יז וַיְהִי כִּרְאוֹת אַחְאָב, אֶת-אֵלִיָּהוּ; וַיֹּאמֶר אַחְאָב אֵלָיו, הַאַתָּה זֶה עֹכֵר יִשְׂרָאֵל. יח וַיֹּאמֶר, לֹא עָכַרְתִּי אֶת-יִשְׂרָאֵל, כִּי אִם-אַתָּה, וּבֵית אָבִיךָ--בַּעֲזָבְכֶם אֶת-מִצְו‍ֹת ה', וַתֵּלֶךְ אַחֲרֵי הַבְּעָלִים. יט וְעַתָּה, שְׁלַח קְבֹץ אֵלַי אֶת-כָּל-יִשְׂרָאֵל--אֶל-הַר הַכַּרְמֶל; וְאֶת-נְבִיאֵי הַבַּעַל אַרְבַּע מֵאוֹת וַחֲמִשִּׁים, וּנְבִיאֵי הָאֲשֵׁרָה אַרְבַּע מֵאוֹת, אֹכְלֵי, שֻׁלְחַן אִיזָבֶל. כ וַיִּשְׁלַח אַחְאָב, בְּכָל-בְּנֵי יִשְׂרָאֵל; וַיִּקְבֹּץ אֶת-הַנְּבִיאִים, אֶל-הַר הַכַּרְמֶל. כא וַיִּגַּשׁ אֵלִיָּהוּ אֶל-כָּל-הָעָם, וַיֹּאמֶר עַד-מָתַי אַתֶּם פֹּסְחִים עַל-שְׁתֵּי הַסְּעִפִּים--אִם-ה' הָאֱלקהִים לְכוּ אַחֲרָיו, וְאִם-הַבַּעַל לְכוּ אַחֲרָיו; וְלֹא-עָנוּ הָעָם אֹתוֹ, דָּבָר. כב וַיֹּאמֶר אֵלִיָּהוּ, אֶל-הָעָם, אֲנִי נוֹתַרְתִּי נָבִיא לַיהוָה, לְבַדִּי; וּנְבִיאֵי הַבַּעַל, אַרְבַּע-מֵאוֹת וַחֲמִשִּׁים אִישׁ. כג וְיִתְּנוּ-לָנוּ שְׁנַיִם פָּרִים, וְיִבְחֲרוּ לָהֶם הַפָּר הָאֶחָד וִינַתְּחֻהוּ וְיָשִׂימוּ עַל-הָעֵצִים, וְאֵשׁ, לֹא יָשִׂימוּ; וַאֲנִי אֶעֱשֶׂה אֶת-הַפָּר הָאֶחָד, וְנָתַתִּי עַל-הָעֵצִים, וְאֵשׁ, לֹא אָשִׂים. כד וּקְרָאתֶם בְּשֵׁם אֱלֹהֵיכֶם, וַאֲנִי אֶקְרָא בְשֵׁם-ה', וְהָיָה הָאֱלֹהִים אֲשֶׁר-יַעֲנֶה בָאֵשׁ, הוּא הָאֱלֹהִים; וַיַּעַן כָּל-הָעָם וַיֹּאמְרוּ, טוֹב הַדָּבָר. כה וַיֹּאמֶר אֵלִיָּהוּ לִנְבִיאֵי הַבַּעַל, בַּחֲרוּ לָכֶם הַפָּר הָאֶחָד וַעֲשׂוּ רִאשֹׁנָה, כִּי אַתֶּם, הָרַבִּים; וְקִרְאוּ בְּשֵׁם אֱלֹהֵיכֶם, וְאֵשׁ לֹא תָשִׂימוּ. כו וַיִּקְחוּ אֶת-הַפָּר אֲשֶׁר-נָתַן לָהֶם, וַיַּעֲשׂוּ, וַיִּקְרְאוּ בְשֵׁם-הַבַּעַל מֵהַבֹּקֶר וְעַד-הַצָּהֳרַיִם לֵאמֹר הַבַּעַל עֲנֵנוּ, וְאֵין קוֹל וְאֵין עֹנֶה; וַיְפַסְּחוּ, עַל-הַמִּזְבֵּחַ אֲשֶׁר עָשָׂה. כז וַיְהִי בַצָּהֳרַיִם וַיְהַתֵּל בָּהֶם אֵלִיָּהוּ, וַיֹּאמֶר קִרְאוּ בְקוֹל-גָּדוֹל כִּי-אֱלֹהִים הוּא--כִּי שִׂיחַ וְכִי-שִׂיג לוֹ, וְכִי-דֶרֶךְ לוֹ; אוּלַי יָשֵׁן הוּא, וְיִקָץ. כח וַיִּקְרְאוּ, בְּקוֹל גָּדוֹל, וַיִּתְגֹּדְדוּ כְּמִשְׁפָּטָם, בַּחֲרָבוֹת וּבָרְמָחִים--עַד-שְׁפָךְ-דָּם, עֲלֵיהֶם. כט וַיְהִי, כַּעֲבֹר הַצָּהֳרַיִם, וַיִּתְנַבְּאוּ, עַד לַעֲלוֹת הַמִּנְחָה; וְאֵין-קוֹל וְאֵין-עֹנֶה, וְאֵין קָשֶׁב.
ל וַיֹּאמֶר אֵלִיָּהוּ לְכָל-הָעָם גְּשׁוּ אֵלַי, וַיִּגְּשׁוּ כָל-הָעָם אֵלָיו; וַיְרַפֵּא אֶת-מִזְבַּח ה', הֶהָרוּס. לא וַיִּקַּח אֵלִיָּהוּ, שְׁתֵּים עֶשְׂרֵה אֲבָנִים, כְּמִסְפַּר, שִׁבְטֵי בְנֵי-יַעֲקֹב--אֲשֶׁר הָיָה דְבַר-ה' אֵלָיו לֵאמֹר, יִשְׂרָאֵל יִהְיֶה שְׁמֶךָ. לב וַיִּבְנֶה אֶת-הָאֲבָנִים מִזְבֵּחַ, בְּשֵׁם ה'; וַיַּעַשׂ תְּעָלָה, כְּבֵית סָאתַיִם זֶרַע, סָבִיב, לַמִּזְבֵּחַ. לג וַיַּעֲרֹךְ, אֶת-הָעֵצִים; וַיְנַתַּח, אֶת-הַפָּר, וַיָּשֶׂם, עַל-הָעֵצִים. לד וַיֹּאמֶר, מִלְאוּ אַרְבָּעָה כַדִּים מַיִם, וְיִצְקוּ עַל-הָעֹלָה, וְעַל-הָעֵצִים; וַיֹּאמֶר שְׁנוּ וַיִּשְׁנוּ, וַיֹּאמֶר שַׁלֵּשׁוּ וַיְשַׁלֵּשׁוּ. לה וַיֵּלְכוּ הַמַּיִם, סָבִיב לַמִּזְבֵּחַ; וְגַם אֶת-הַתְּעָלָה, מִלֵּא-מָיִם. לו וַיְהִי בַּעֲלוֹת הַמִּנְחָה, וַיִּגַּשׁ אֵלִיָּהוּ הַנָּבִיא וַיֹּאמַר, ה' אֱלֹקֵי אַבְרָהָם יִצְחָק וְיִשְׂרָאֵל, הַיּוֹם יִוָּדַע כִּי-אַתָּה אֱלֹהִים בְּיִשְׂרָאֵל וַאֲנִי עַבְדֶּךָ; ובדבריך (וּבִדְבָרְךָ) עָשִׂיתִי, אֵת כָּל-הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה. לז עֲנֵנִי ה', עֲנֵנִי, וְיֵדְעוּ הָעָם הַזֶּה, כִּי-אַתָּה ה' הָאֱלֹקִים; וְאַתָּה הֲסִבֹּתָ אֶת-לִבָּם, אֲחֹרַנִּית. לח וַתִּפֹּל אֵשׁ-ה', וַתֹּאכַל אֶת-הָעֹלָה וְאֶת-הָעֵצִים, וְאֶת-הָאֲבָנִים, וְאֶת-הֶעָפָר; וְאֶת-הַמַּיִם אֲשֶׁר-בַּתְּעָלָה, לִחֵכָה. לט וַיַּרְא, כָּל-הָעָם, וַיִּפְּלוּ, עַל-פְּנֵיהֶם; וַיֹּאמְרוּ--ה' הוּא הָאֱלֹקִים, ה' הוּא הָאֱלֹקים.
מ וַיֹּאמֶר אֵלִיָּהוּ לָהֶם תִּפְשׂוּ אֶת-נְבִיאֵי הַבַּעַל, אִישׁ אַל-יִמָּלֵט מֵהֶם--וַיִּתְפְּשׂוּם; וַיּוֹרִדֵם אֵלִיָּהוּ אֶל-נַחַל קִישׁוֹן, וַיִּשְׁחָטֵם שָׁם. מא וַיֹּאמֶר אֵלִיָּהוּ לְאַחְאָב, עֲלֵה אֱכֹל וּשְׁתֵה: כִּי-קוֹל, הֲמוֹן הַגָּשֶׁם. מב וַיַּעֲלֶה אַחְאָב, לֶאֱכֹל וְלִשְׁתּוֹת; וְאֵלִיָּהוּ עָלָה אֶל-רֹאשׁ הַכַּרְמֶל, וַיִּגְהַר אַרְצָה, וַיָּשֶׂם פָּנָיו, בֵּין בִּרְכָּו. מג וַיֹּאמֶר אֶל-נַעֲרוֹ, עֲלֵה-נָא הַבֵּט דֶּרֶךְ-יָם, וַיַּעַל וַיַּבֵּט, וַיֹּאמֶר אֵין מְאוּמָה; וַיֹּאמֶר, שֻׁב שֶׁבַע פְּעָמִים. מד וַיְהִי, בַּשְּׁבִעִית, וַיֹּאמֶר הִנֵּה-עָב קְטַנָּה כְּכַף-אִישׁ, עֹלָה מִיָּם; וַיֹּאמֶר, עֲלֵה אֱמֹר אֶל-אַחְאָב אֱסֹר וָרֵד, וְלֹא יַעֲצָרְכָה, הַגָּשֶׁם. מה וַיְהִי עַד-כֹּה וְעַד-כֹּה, וְהַשָּׁמַיִם הִתְקַדְּרוּ עָבִים וְרוּחַ, וַיְהִי, גֶּשֶׁם גָּדוֹל; וַיִּרְכַּב אַחְאָב, וַיֵּלֶךְ יִזְרְעֶאלָה. מו וְיַד-ה', הָיְתָה אֶל-אֵלִיָּהוּ, וַיְשַׁנֵּס, מָתְנָיו; וַיָּרָץ לִפְנֵי אַחְאָב, עַד-בֹּאֲכָה יִזְרְעֶאלָה.
א וַיַּגֵּד אַחְאָב לְאִיזֶבֶל, אֵת כָּל-אֲשֶׁר עָשָׂה אֵלִיָּהוּ, וְאֵת כָּל-אֲשֶׁר הָרַג אֶת-כָּל-הַנְּבִיאִים, בֶּחָרֶב. ב וַתִּשְׁלַח אִיזֶבֶל מַלְאָךְ, אֶל-אֵלִיָּהוּ לֵאמֹר: כֹּה-יַעֲשׂוּן אֱלֹהִים, וְכֹה יוֹסִפוּן, כִּי-כָעֵת מָחָר אָשִׂים אֶת-נַפְשְׁךָ, כְּנֶפֶשׁ אַחַד מֵהֶם. ג וַיַּרְא, וַיָּקָם וַיֵּלֶךְ אֶל-נַפְשׁוֹ, וַיָּבֹא, בְּאֵר שֶׁבַע אֲשֶׁר לִיהוּדָה; וַיַּנַּח אֶת-נַעֲרוֹ, שָׁם. ד וְהוּא-הָלַךְ בַּמִּדְבָּר, דֶּרֶךְ יוֹם, וַיָּבֹא, וַיֵּשֶׁב תַּחַת רֹתֶם אחת (אֶחָד); וַיִּשְׁאַל אֶת-נַפְשׁוֹ, לָמוּת, וַיֹּאמֶר רַב עַתָּה ה' קַח נַפְשִׁי, כִּי-לֹא-טוֹב אָנֹכִי מֵאֲבֹתָי. ה וַיִּשְׁכַּב, וַיִּישַׁן, תַּחַת, רֹתֶם אֶחָד; וְהִנֵּה-זֶה מַלְאָךְ נֹגֵעַ בּוֹ, וַיֹּאמֶר לוֹ קוּם אֱכוֹל. ו וַיַּבֵּט, וְהִנֵּה מְרַאֲשֹׁתָיו עֻגַת רְצָפִים וְצַפַּחַת מָיִם; וַיֹּאכַל וַיֵּשְׁתְּ, וַיָּשָׁב וַיִּשְׁכָּב. ז וַיָּשָׁב מַלְאַךְ ה' שֵׁנִית וַיִּגַּע-בּוֹ, וַיֹּאמֶר קוּם אֱכֹל: כִּי רַב מִמְּךָ, הַדָּרֶךְ. ח וַיָּקָם, וַיֹּאכַל וַיִּשְׁתֶּה; וַיֵּלֶךְ בְּכֹחַ הָאֲכִילָה הַהִיא, אַרְבָּעִים יוֹם וְאַרְבָּעִים לַיְלָה, עַד הַר הָאֱלֹהִים, חֹרֵב. ט וַיָּבֹא-שָׁם אֶל-הַמְּעָרָה, וַיָּלֶן שָׁם; וְהִנֵּה דְבַר-ה', אֵלָיו, וַיֹּאמֶר לוֹ, מַה-לְּךָ פֹה אֵלִיָּהוּ. י וַיֹּאמֶר קַנֹּא קִנֵּאתִי לַה' אֱלֹקֵי צְבָאוֹת, כִּי-עָזְבוּ בְרִיתְךָ בְּנֵי יִשְׂרָאֵל--אֶת-מִזְבְּחֹתֶיךָ הָרָסוּ, וְאֶת-נְבִיאֶיךָ הָרְגוּ בֶחָרֶב; וָאִוָּתֵר אֲנִי לְבַדִּי, וַיְבַקְשׁוּ אֶת-נַפְשִׁי לְקַחְתָּהּ. יא וַיֹּאמֶר, צֵא וְעָמַדְתָּ בָהָר לִפְנֵי ה', וְהִנֵּה ה' עֹבֵר וְרוּחַ גְּדוֹלָה וְחָזָק מְפָרֵק הָרִים וּמְשַׁבֵּר סְלָעִים לִפְנֵי ה', לֹא בָרוּחַ ה'; וְאַחַר הָרוּחַ רַעַשׁ, לֹא בָרַעַשׁ ה'. יב וְאַחַר הָרַעַשׁ אֵשׁ, לֹא בָאֵשׁ ה'; וְאַחַר הָאֵשׁ, קוֹל דְּמָמָה דַקָּה. יג וַיְהִי כִּשְׁמֹעַ אֵלִיָּהוּ, וַיָּלֶט פָּנָיו בְּאַדַּרְתּוֹ, וַיֵּצֵא, וַיַּעֲמֹד פֶּתַח הַמְּעָרָה; וְהִנֵּה אֵלָיו, קוֹל, וַיֹּאמֶר, מַה-לְּךָ פֹה אֵלִיָּהוּ. יד וַיֹּאמֶר קַנֹּא קִנֵּאתִי לַה' אֱלֹקֵי צְבָאוֹת, כִּי-עָזְבוּ בְרִיתְךָ בְּנֵי יִשְׂרָאֵל--אֶת-מִזְבְּחֹתֶיךָ הָרָסוּ, וְאֶת-נְבִיאֶיךָ הָרְגוּ בֶחָרֶב; וָאִוָּתֵר אֲנִי לְבַדִּי, וַיְבַקְשׁוּ אֶת-נַפְשִׁי לְקַחְתָּהּ. {ס}
טו וַיֹּאמֶר ה' אֵלָיו, לֵךְ שׁוּב לְדַרְכְּךָ מִדְבַּרָה דַמָּשֶׂק; וּבָאתָ, וּמָשַׁחְתָּ אֶת-חֲזָאֵל לְמֶלֶךְ--עַל-אֲרָם. טז וְאֵת יֵהוּא בֶן-נִמְשִׁי, תִּמְשַׁח לְמֶלֶךְ עַל-יִשְׂרָאֵל; וְאֶת-אֱלִישָׁע בֶּן-שָׁפָט מֵאָבֵל מְחוֹלָה, תִּמְשַׁח לְנָבִיא תַּחְתֶּיךָ. יז וְהָיָה, הַנִּמְלָט מֵחֶרֶב חֲזָאֵל--יָמִית יֵהוּא; וְהַנִּמְלָט מֵחֶרֶב יֵהוּא, יָמִית אֱלִישָׁע. יח וְהִשְׁאַרְתִּי בְיִשְׂרָאֵל, שִׁבְעַת אֲלָפִים: כָּל-הַבִּרְכַּיִם, אֲשֶׁר לֹא-כָרְעוּ לַבַּעַל, וְכָל-הַפֶּה, אֲשֶׁר לֹא-נָשַׁק לוֹ. יט וַיֵּלֶךְ מִשָּׁם וַיִּמְצָא אֶת-אֱלִישָׁע בֶּן-שָׁפָט, וְהוּא חֹרֵשׁ, שְׁנֵים-עָשָׂר צְמָדִים לְפָנָיו, וְהוּא בִּשְׁנֵים הֶעָשָׂר; וַיַּעֲבֹר אֵלִיָּהוּ אֵלָיו, וַיַּשְׁלֵךְ אַדַּרְתּוֹ אֵלָיו. כ וַיַּעֲזֹב אֶת-הַבָּקָר, וַיָּרָץ אַחֲרֵי אֵלִיָּהוּ, וַיֹּאמֶר אֶשְּׁקָה-נָּא לְאָבִי וּלְאִמִּי, וְאֵלְכָה אַחֲרֶיךָ; וַיֹּאמֶר לוֹ לֵךְ שׁוּב, כִּי מֶה-עָשִׂיתִי לָךְ. כא וַיָּשָׁב מֵאַחֲרָיו וַיִּקַּח אֶת-צֶמֶד הַבָּקָר וַיִּזְבָּחֵהוּ, וּבִכְלִי הַבָּקָר בִּשְּׁלָם הַבָּשָׂר, וַיִּתֵּן לָעָם, וַיֹּאכֵלוּ; וַיָּקָם, וַיֵּלֶךְ אַחֲרֵי אֵלִיָּהוּ--וַיְשָׁרְתֵהוּ. {פ}




מי הם גונבי העלי וקוצעי הקציעות? ומי הם בני סלמאי הנתופתי?
בעת שיבת ציון, בימי בית שני, תיקן נחמיה תקנה על קרבן העצים: כאשר עם ישראל קיבל ימים קבועים להביא עצים עבור המזבח. תקנה זו הוסברה בתוספתא, תענית דף כח עמוד א:
למה הוצרכו לומר זמן עצי כהנים והעם?
כשעלו בני הגולה חזרה לארץ ישראל בימי בית שני, לא מצאו מספיק עצים בלשכה עבור המזבח.
עמדו משפחות שבי ציון, והתנדבו להביא את העצים למזבח.
וכך התנו נביאים שביניהן, שאפילו אם לשכת העצים במקדש מלאה עצים, יהיו אלו מתנדבין משלהן בימים קבועים שתוקנו לשם כך, שנאמר: "והגורלות הפלנו על קרבן העצים הכהנים הלוים והעם להביא לבית אלקינו... לעתים מזמנים שנה ושנה לבער על מזבח ה' אלקינו ככתוב בתורה" (נחמיה י לה).
ומובא בגמרא שט"ו באב היה יום זמן קרבן העצים של משפחת זתוא בן יהודה, ועמהם כהנים ולוויים וכל מי שלא ידע את שבו, ובני גונבי עלי, ובני קוצעי קציעות.
ומי היו משפחות בני גונבי עלי וקוצעי קציעות?
אמרו:
פעם אחת גזרה מלכות הרשעה שמד על ישראל שלא יביאו עצים למערכה, ושלא יביאו בכורים לירושלים, והושיבו משמרות על הדרכים. כמו שהושיב ירבעם בן נבט כשרצה שלא יעלו ישראל לרגל.
מה עשו כשרים ויראי חטא שבאותו הדור?
הביאו סלי בכורים וכיסו אותם בקציעות: תאנים יבשות, ונטלו אותם, ונשאו ועלי על כתפיהם.
וכיון שהגיעו אצל המשמרות, אמרו להם השומרים: להיכן אתם הולכים?
אמרו להם: לעשות שני עגולי דבילה, שכובשים את הקציעות במכתשת שלפנינו ובעלי שעל כתפינו.
כיון שעברו מהן, עיטרו את הביכורים בסלים הללו, והביאום לירושלים.
תנא החכם: הן הן בני סלמאי הנתופתי.
ושנו חכמים: מי הם בני סלמאי הנתופתי?
אמרו:
פעם אחת גזרה מלכות הרשעה גזירה על ישראל, שלא יביאו עצים למערכה, והושיבו משמרות על הדרכים כדרך שהושיב ירבעם בן נבט על הדרכים שלא יעלו ישראל לרגל.
מה עשו יראי חטא שבאותו הדור הביאו את גזירי העצים למערכה, ועשו מהם סולמות, והניחו על כתפיהם והלכו להם.
כיון שהגיעו אצל המשמרות, אמרו להם השומרים: להיכן אתם הולכים?
אמרו להם: להביא גוזלות משובך שלפנינו, ובסולמות שעל כתפינו.
כיון שעברו מהם, פירקו את הסולמות, והעלו אותם לירושלים.
ולכן נקראו בני סלמאי, על שם הסולמות שעשו.
ועליהם, על משפחות אלו שעשו צדקה בישראל, ועל כיוצא בהם, נאמר: "זכר צדיק לברכה",
ועל ירבעם בן נבט וחבריו נאמר: "ושם רשעים ירקב".


מעשה בכהן גדול מפונק
מובא במסכת פסחים נ"ז ע"ב:
מעשה ביששכר כהן גדול מכפר ברקאי, שהיה כורך את ידיו בבתי ידיים (מעין כפפות) כדי שלא יגעו ידיו בבשר ובדם של הקרבנות, מתוך שהיה מפונק.
גזרו עליו מן השמים שיקוצצו ידיו בעוון זה, שהרי זלזל בקדשי המקדש.
פעם אחת היו המלך והמלכה מבית חשמונאי יושבים ומתווכחים ביניהם;
אמר המלך: "בשר הגדי טעים יותר מבשר הטלה".
והמלכה אמרה ההיפך.
קבעו לזמֵן את יששכר כהן גדול, שהרי מקריב הוא קרבנות בכל יום. לאחר ששאלו אותו איזה בשר עדיף, ענה להם בתנועת יד, כרומז איזו שאלה היא זו, והרי בוודאי הטלה חביב יותר, שכן התורה ציוותה להקריב שני כבשים לתמידין בכל יום ולא ציוותה להקריב גדיים.
כעס המלך בגלל אותה תנועת יד המזלזלת, ואמר לו: "לא זו בלבד שערערת על דבריי, אלא אף הראית בתנועת יד שאתה מזלזל בשאלה, ולכן אני גוזר לקצץ את ידך הימנית".
נתן יששכר שוחד שיקצצו לו את ידו השמאלית במקום את ידו הימנית.
שמע המלך על כך, כעס וציווה לקצוץ לו גם את ידו הימנית.
וכך קיבל יששכר את עונשו מהשמים, מאחר שזלזל בקרבנות, ונמנע מלנגוע בבשר בידיו; קוצצו ידיו – מידה כנגד מידה.
ונלמד מסיפור זה שאין שום פחיתות כבוד בכל הנוגע לכבוד שמים.


אלף עולות ושני תורים
מובא במדרש רבה ויקרא, ג:
אגריפס המלך ביקש להקריב בבית המקדש אלף עולות ביום אחד. שלח לכהן הגדול ואמר: "היום אל תאפשר לאף אדם להעלות קורבנות חוץ ממני!"
בא עני אחד ובידו שני תורים וביקש מהכהן להעלות אותם על המזבח. "המלך ביקש ממני שלא לאפשר אחד להקריב חוץ ממנו" התנצל הכהן.
"אדוני כהן גדול", השיב העני, "אני צד ארבע תורים בכל יום. אני מקריב שתים, ואוכל את השתים הנותרות. אם לא תקריב אותם, תחתוך את פרנסתי!" נעתר לו הכהן והקריב את קורבן העני.
בלילה נאמר לאגריפס בחלום כי קורבנו של העני היה חשוב לפני בורא העולם יותר מאלף העולות שלו. שלח ואמר לכהן הגדול "הלא ציויתי עליך שלא יקריב אף אדם חוץ ממני?"
"אדוני המלך" השיב הכהן, "בא עני אחד ובידו שני תורים. אמרתי לו שהמלך ציווה עלי שאיש לא יקריב חוץ ממנו, אבל הוא סיפר שבכל יום הוא צד ארבע תורים: מקריב שתיים ואוכל שתיים. אם לא אקריב, אחתוך את פרנסתו.
"מה היה עליי לעשות? האם היה עליי לדחות את קורבנו של העני המסכן?"
"יפה עשית" השיב אגריפס שלמד את הלקח: רחמנא ליבא בעי, בורא העולם העדיף את ליבו הטהור של העני מאשר את מאות עולותיו.


הדם והחלב
מתוך עלון: ישא מדברותיך
הטעם שבכל הקורבנות צריך לתת הדם והחלב על המזבח? – אפשר להסביר על דרך משל:
סוחר אחד ישב בבית המדרש ולמד תורה. בתוך כך בא אחד לביתו לעשות אתו עסק. כשלא מצאו בבית, הלך הלה לסוחר אחר וסגר אתו את העסקה. כשחזר הסוחר הראשון מבית המדרש לביתו ונודע לו הדבר, התרגז על בני ביתו, מדוע לא קראו לו מבית המדרש.
פעם אחרת בא לביתו גובה המסים, ושוב היה האיש בבית המדרש. הפצירו בני ביתו בגובה המס להמתין, ורצו מבוהלים להביאו מבית המדרש. אמר להם בעל הבית: שוטים שכמותכם. כאשר בא אלי סוחר לעשות אתי עסק – לא מיהרתם אותי הביתה, ואילו הפעם כשבא גובה המסים, אתם מזעיקים אותי.
הנמשל: יש מצוות עשה ויש מצוות לא תעשה, ודרושים להן כוחות מנוגדים. למצוות עשה -כוח הזריזות. למצוות לא תעשה – מידת העצלות. האדם החוטא מחליף את השיטה: נוהג בזריזות בעבירות, ובמידת העצלות לעשיית מצוות. והקורבן בא לכפר על שני סוגי העבירות. לכן מקריבים את הדם – שהוא מסמל את הזריזות, וכן את החלב – המסמל את הקרירות והעצלות



צוואתו של רבי אלחנן וסרמן הי"ד
בהקדמה לספרו של הרב אלחנן וסרמן הי"ד ,הנמצא בכל בית מדרש ישיבתי, מתוארת הוצאתו להורג עם בנו ותלמידיו ב"פורט התשיעי". תוך כדי ההליכה נשא הרב דרשה קצרצרה ומצמררת לתלמידיו עליה סיפר בעדותו הרב אפרים אשרי שהצליח להתחבא וצפה במחזה ממקום מסתורו: "ר' אלחנן דבר בשקט תוך מנוחה נפשית כתמיד. קולו לא נשתנה במאומה. ארשת פניו הביעה רצינות רגילה. בדיבורו לא הרגישו כל נימה פרטית, לא ניסה אף להיפרד מבנו ר' נפתלי. שיחתו הייתה מכוונת לכולם, לכלל ישראל: 'במרומים מחשיבים אותנו כצדיקים, כנראה, כי נבחרנו לכפר על כלל ישראל. אי לזאת אנו צריכים לשוב בתשובה שלמה ומיד במקום. הזמן קצר, הדרך למבצר התשיעי קרובה. עלינו לדעת כי קרבנותינו יעלו יותר לרצון על ידי התשובה, ועל ידי כך נציל את אחינו ואחיותינו באמריקה (הרב וסרמן ביקר באמריקה בפרוץ המלחמה אבל סירב להישאר שם וחזר לאירופה הבוערת, י.ט.) שלא תעלה ברעיוננו איזו מחשבת פסול חלילה שהיא כפיגול ופוסלת את הקרבן. אנו מקיימים עתה את המצוה הכי גדולה: "באש היצתה ובאש אתה עתיד לבנותה", האש היוקדת את גופותינו היא האש שתחזור ותקים מחדש את בית ישראל'". וכך מסרו הרב ותלמידיו את עצמם למיתה.
עם הכיבוש הגרמני של קובנה, ב-1941, כאשר החלו השילוחים ההמוניים למקומות ההריגה, מסר הרב אלחנן וסרמן שעורים על קידוש השם. הוא אף הורה לבנו ולתלמידיו את נוסח הברכה שיש לומר בעת שמוסרים את הנפש על קידוש השם.
כאשר נשלחו תלמידיו לגיא ההריגה, היתה לרבי אלחנן אפשרות להציל את עצמו, אך הוא טען: "נוח לי להיקבר חיים בתוך עמי, עם אחי בני ישראל הקדושים והטהורים, כגורלם יהיה גורלי ומה שנגזר עליהם גם מנת חלקי יהיה".
כאשר נלקח עם רבנים ותלמידים מגטו קובנה בי"א בתמוז תש"א לפורט התשיעי, נשא דברים על כובד משקלה של ההתכוונות באותם רגעים, עד כדי כך שמחשבה בלתי ראויה עלולה לפסול את גודל המעשה:
"במרומים מחשיבים אותנו כצדיקים, כנראה, כי נבחרנו לכפר בגופותינו על כלל ישראל. עלינו לעשות תשובה כעת, מיד במקום, כי הזמן קצר... עלינו לזכור, שבאמת נהיה מקדשי השם. נלך בראש זקוף, ולא תעלה חלילה מחשבה פסולה, שהיא בבחינת פיגול, הפוסל את הקורבן. אנו מקיימים עתה את המצווה הגדולה ביותר: קידוש ה'. האש שתבער בעצמותינו היא האש, אשר תקים מחדש את העם היהודי", אמר לתלמידיו רגעים ספורים לפני מותם.
יחד עם רבי אלחנן נרצחו עוד שלושה עשר מבני הישיבה, ביניהם שניים מבניו - נפתלי וצבי-יהודה, יצאה נשמתו בטהרה הי"ד. הקדושים קבורים יחד בקבר אחים ענקי, לאחר


קישורים נוספים

מושגים ומקורות

  • קורבנות – ויקישיבה
  • הקורבנות – ספריא
  • כללי הקורבנות - ספר
  • כללי הקורבנות – אחיקם קשת
  • פרטי הקורבנות – ויקיפדיה
  • להבין - עבודת הקרבן -- שווב, אהרן בן מנשה
  • סדר עבודת הקרבנות

    1. סדר עבודות התמיד
    2. פירוש של יומא לג עא
    3. פירוש על סדר הקרבנות - הרב יוסף שמשי
    4. סדר עבודת הבוקר
    5. סדר עבודת התמיד שבכל יום

    פרטי העבודות

    1. איזהו מקומן של זבחים – מבואר
    2. קודשי קודשים
    3. איזהו מקומן של זבחים: טבלת סיכום
    4. צפו: זֶה הוּא סֵדֶר הַתָּמִיד לַעֲבוֹדַת בֵּית אֱ-לֹקינוּ ביום רביעי
    5. הרב יוסף באגד: סיכום סוגי הקורבנות
    6. מהם קודשים קלים
    7. קרבן תודה
    8. קרבן אשם
    9. אשם
    10. תרגול הנפת שתי הלחם
    11. עגלה ערופה

    אופן הקרבת הקרבנות

    1. ביקור הקרבנות - פורטל הדף היומי
    2. על הסמיכה - הרב ד"ר אפרים זאנד - בתוך העלון
    3. מדוע זורקים את הדם על המזבח
    4. דמים עליונים ותחתונים
    5. הינוקא – סוד המלח - The Yanuka - Rabbi Shlomo Yehuda - YouTube
    6. סדר עבודת התודה

    תכלית עבודת הקרבנות

    1. הרב אהרן שווב, טעמים בסדר עבודת הקרבנות
    2. קירבה לה' – הרב שלמה כהן דוראס
    3. תכלית הקורבנות – אהובה קליין
    4. טעמי הקורבנות – נחמה ליבוביץ
    5. מחלוקת הרמב"ם הרמב"ן
    6. טעמי הקורבנות הרב קלמן בר
    7. עבודת ה' כקורבן במסירות נפש - אפיקי אליהו על התורה
    8. ריח ניחוח – לעשות רצון ה'
    9. ריח ניחוח – אראל סגל - למה על חטאת שעירה יש ריח ניחוח ועל חטאת כבשה לא כתוב ריח ניחוח
    10. נחת רוח
    11. ריח ניחוח – מוטיבציה ומימושה
    12. ובלבד שיכוון לבו
    13. קרבנות בימינו
    14. הבאת קרבנות לעתיד לבוא
    15. פרשת ויקרא - משמעות עבודת הקורבנות | הרב יוסף צ. בן פורת

    המנחות לסוגיהן

    1. קורבן מנחה – ויקיפדיה (wikipedia.org)
    2. מנחת סולת – ויקיפדיה (wikipedia.org)
    3. מנחת הסולת והמנחות המעובדות (1) | תורת הר עציון (etzion.org.il)
    4. מנחת הסולת והמנחות המעובדות (2) | תורת הר עציון (etzion.org.il)
    5. מגדלים ענבים עבור יין למקדש
    6. המחשת המנחות – הרב יונתן שטנצל (Video 1)
    7. המחשת המנחות – הרב יונתן שטנצל (Video 2)
    8. המחשת המנחות – הרב יונתן שטנצל (Video 3)
    9. תרגול עבודת המנחות
    10. תרגול קרבן מנחת סולת. עם הרב ברוך כהנא.
    11. מצגת על קרבן מנחה
    12. המנחות ומשמעותן – הרב משה אודס
    13. פורטל הדף היומי: התייחסות לרוח (מנחות קד ע"ב)
    14. פרשת תצוה – קדמוניות הטבע והראליה בישראל (zoharamar.org.il)
    15. מנחת חינוך חביתין - כנס המעמדות ערב ראש חודש אב תשעד
    16. עשירית האיפה מנחת חביתין הרב יונתן שטנצל
    17. חלק שני המחשת וידיאו קרבן מנחה, מנחת נסכים, מנחת חביתי כהן גדול, מנחת חינוך מחבת מרחשת
    18. כנס קרבן מנחה - הרב יונתן שטנצל
    19. רקיקי מצות והכנתם במקדש: היבטים הלכתיים, היסטוריים ומעשיים / פרופ' זהר עמר - מכון שלמה אומן (machonso.org)
    20. מנחת חביתין (hidush.co.il)
    21. המנחות ומשמעותן – הרב משה אודס