Loading...

הקדמה

מטרת אתר זה לעורר את הכמיהה שלנו, לעורר את הציפיה שלנו, להגביר את ההבנה שלנו מה יש בו, בבית המקדש, ומה סודה הנשגב של עבודת הקורבנות, במילים השוות לכל נפש, בשפה שאנחנו נבין. כי כך כותב השפת אמת (מובא במעיינה של תורה לפרשת תרומה): אם אך תהיה לבני ישראל תשוקה אמיתית לבנות בית בשביל התגלות השכינה, יכולים הם להשיג זאת, ואם אינם זוכים לכך הרי זה סימן, שעדיין לא הגיעו לידי התשוקה הראויה וההתנדבות הנכונה. לפיכך אמרו חכמינו: "כל דור שלא נבנה בית המקדש בימיו כאילו נחרב בימיו" – שכן אילו היה קיים רצון אמיתי לבנין בית המקדש היה באמת "נבנה בימיו"...
באתר זה ראשית נפרט על העבר, ההווה והעתיד המצופה של עבודת הקודש שלנו, על האופן המעשי של עבודת קודש זו, ועל הביטויים המעשיים של כמיהתנו לחידוש עבודת קודש זו, במהרה בימינו אמן, ויהי רצון שהדברים הנשגבים הללו ייכנסו אל נפשינו, ותהיה תפילתנו מעומקא דליבא, ואז יעתר לנו ה' וישרה שכינתו עלינו ויגאלנו, ונזכה להעלות לפניו עולות וזבחים בדביר קודשו, ולזכות להשראת מלכותו באהבה גדולה ובקרבה שאין דומה לה, במהרה בימינו בקרוב ממש, אכי"ר.

בית המקדש במספרים

479

שנות המשכן

410

שנות בית ראשון

420

שנות בית שני

1953

שנות המתנה לבית המקדש השלישי במהרה בימינו אמן


אזורי בית המקדש

הר הבית

הר המוריה. ההר בו היתה עקדת יצחק ובו מקום המקדש.
הר הבית נקרא כך על שם הפסוק:
"וְהָיָה בְּאַחֲרִית הַיָּמִים נָכוֹן יִהְיֶה הַר בֵּית יְהוָה בְּרֹאשׁ הֶהָרִים וְנִשָּׂא מִגְּבָעוֹת וְנָהֲרוּ אֵלָיו כָּל הַגּוֹיִם." (ישעיהו ב, ב).
שטחו 500 אמה על 500 אמה.
ביחד עם החיל ועזרת הנשים, הם נקראים מחנה לויה.
קדושתו: אין זבים וזבות, נדות ויולדות נכנסים אליו.

הר הבית





החיל

שטח בתוך הר הבית, ברוחב עשר אמות, מחוץ לעזרה. החיל מוקף בסורג - חומה נמוכה המסמנת את תחילתו.
בחיל היה נתון ל'משמרת' כלי של אבן ובו אפר משריפת הפרה האדומה.

קדושתו: נכרים וטמאי מתים אסורים להיכנס לחיל.





עזרת נשים

החצר החיצונית של בית המקדש, בואכה עזרת ישראל. משמשת כמקום התכנסות כללי ובפרט כמקום התכנסות של הנשים. בפינות עזרת הנשים מצויות לשכות מיוחדות המיועדות לתפקידים מיוחדים: לשכת השמנים, לשכת הנזירים, לשכת העצים ולשכת המצורעים, בבית שלישי מצויות סביבה שלושים לשכות לתפקידים שונים. במפלס העליון של לשכת הנשים יש גזוזטראות מיוחדות לנשים, כדי לשמור על הקדושה בזמנים בהם הציבור מתכנס בעזרת ישראל, כמו במעמד הקהל, ביום הכיפורים, ובשמחת בית השואבה.
קדושתה: ניתן להיכנס אליה רק אחרי השקיעה של יום הטבילה מהטומאות השונות, ומצד שני אנשים שעליהם להקריב קרבן כדי להשלים את טהרתם יכולים להיכנס אליה.





האולם

אולם הכניסה אל בית המקדש. ממנו נכנסים אל ההיכל. שתים עשרה מדרגות מביאות מהעזרה אל האולם, ובפתחו של האולם תלויה פרוכת. באולם היו שולחן של זהב ושולחן של שיש, המיועדים ללחם הפנים.

ההיכל

מקום בבית המקדש, אליו מגיעים מהאולם, ובמערבו הפרוכת של קודש הקודשים. בתוך ההיכל נמצאים מזבח הקטורת, בחלק הצפוני שלו נמצא שולחן לחם הפנים, ובצד הדרומי שלו נמצאת המנורה. שטחו 40 אמה על 40 אמה. נקרא גם קודש.
עבודות המקדש שמקומן בהיכל הן: הטבת ודלקת הנרות במנורה, שהייתה בהיכל, הקטרת הקטורת על מזבח הזהב, עריכת לחם הפנים והבזיכים שעל שולחן לחם הפנים, וסילוקם בכל שבת, וכן ההזאות של יום הכיפורים ושל חטאת פנימית.

קודש הקודשים

המקום הפנימי ביותר במקדש, והקדוש ביותר בעולם כולו. קרוי גם דביר. נמצא ממערב להיכל, ובמרכזו אבן השתיה ממנה הושתת העולם, בינו לבין ההיכל מפרידה הפרוכת. שטחו 20 אמה על 20 אמה, וגובהו כגובה ההיכל. במרכזו עומד ארון העדות עם שני הבדים שלו (מטות הנשיאה), בתוכו לוחות ראשונים ושניים, ולצידו ספר תורה שכתב משה רבינו, צנצנת המן, והמטה של אהרון הכהן. ארון הפרית מכוסה בכפורת ועליה הכרובים. בצידי קודש הקודשים מצויים שני כרובים, שפורשים כנפיים מקיר לקיר של קודש הקודשים. המקום קרוי דביר, כי הוא המקום שדבר ה' יוצא ממנו לעולם. הכניסה לקודש הקודשים נעשתה אך ורק על ידי כהן גדול ביום הכיפורים, שנכנס אליו כחלק מעבודת יום הכיפורים. לצורך תיקונים בקודש הקודשים, היו משלשים מלמעלה אומנים בתיבות מיוחדות כדי לאפשר לאמנים לתקן את הנדרש.

ההשפעה הרוחנית של בית המקדש

מתוך הקדמת ספר החינוך למצוה צה - לבנות את בית הבחירה:
ידוע הדבר ומפורסם בינינו העם מקבלי המצות, כי שבעים פנים לתורה, ובכל אחד מהן שורשים גדולים ורבים, ולכל שורש ושורש ענפים, כל אחד ישא אשכול גדול של פרות נחמדים להשכיל לבות, יום יום יוציאו פרח לשוקדים עליהם, פרחי חכמה ושכל טוב, כל עינים מאירות ורחבה ונסיבה עומק חכמתה עד שאין כוח באדם להשיג תכליתה...
בנין בית לשם יתברך לעשותנו בה תפילות וקרבנות אליו, הכל להכין הלבבות לעבודתו יתעלה, לא מהיותו צריך לשבת בית אנשים ולבוא בצל קורתם, ואם ארזי לבנון יבנוהו או ברותים, כי השמים ושמי השמים לא יכלכלוהו וברוחו יעמדו, אף כי הבית אשר בנו בני האדם צריך לכבודו. חלילה, הלא ידועים הדברים וברורים שהכל להכשר גופותנו, כי הגופות יכשרו על ידי הפעולות, וברבות הפעולות הטובות ורוב התמדתן, מחשבות הלב מטהרות מתלבנות מזדקקות, והשם חפץ בטובתן של בריות כמו שאמרנו. ועל כן צונו לקבוע מקום שיהיה טהור ונקי בתכלית הנקיות לטהר שם מחשבות בני איש ולתקן לבבם אליו בו, והוא ברוך הוא בחר אותו המקום והכינו אל הטובה לבני אדם אולי מהיותו אמצעות העולם בכוון, והאמצעות נבחר מן הקצוות, או מן הטעם שיהיה ברוך הוא היודע. ומתוך הכשר המעשה וטהרת המחשבה שיהיה לנו שם, יעלה שכלנו אל הדבקות עם השכל העליוני...



מתוך ספר תורת העולה פרק א':
תבנית הבית ואת כליו המונחים בו תמיד לכבוד ולתפארת והוא כדמות העולם בכללו העומד על התורה והחכמה שעליהם עולם עומד והוא דוגמת מה שאמר אברהם (בראשית כב יד) בהר השם יראה. כי על ידי הטוב הזה והלבנון אנו רואין גדולתו של יוצר בראשית ברוך הוא ומבורך תמיד לעולם ועד ואבקש מלפני כסא כבודו שיעזרנו לראות בפועל מה שכתבתי לפי הנראה וישוב אותנו לציון ברינה ושם נעבדיהו ביראה ואל יעזבנו מעתה ועד עולם. אמן ואמן.


מתוך עלון: מטעמי תורת חיים – פרשת פקודי תשפ"ב
לעתיד לבוא:
המקדש של מטה יהיה מכוון כנגד מקדש של מעלה, ואף מחוברים זה בזה, שנאמר: "ירושלים הבנויה כעיר שחוברה לה יחדיו".
והשכינה תשוב ותיכנס בבית המקדש של מטה, ובה ימלוך ה' לעולם ועד,

וכנגדה יכנס ה' שוב גם בבית המקדש של מעלה.
ועל זה נאמר "ויגדל ה' מעל לגבול ישראל" (מלאכי א,ה).
לפי ש"גבול ישראל", הכוונה לבית מקדש של מעלה המכוון כנגד בית מקדש של מטה.
ואז הקדושה וההשפעה תרד בהתמדה אל המקדש למטה.
וכמו שבית המקדש למעלה עשוי מ"אש" רוחנית, כך כנגדו גם בית המקדש של מטה עתיד להיבנות באש, כי תהיה "חומת אש סביבו" ('ארץ החיים' על תהלים מזמור קב, יז), וקיומו יהיה לעולמים.
במהרה בימינו, אמן.

עיקרי ההלכות והנהגות מעשיות

מתוך הלכות בית הבחירה, משנה תורה לרמב"ם, פרק א
מצות עשה לעשות בית לה' מוכן להיות מקריבים בו הקרבנות וחוגגין אליו שלש פעמים בשנה שנאמר ועשו לי מקדש וכבר נתפרש בתורה משכן שעשה משה רבינו והיה לפי שעה שנאמר כי לא באתם עד עתה וגו'...
כיון שנבנה המקדש בירושלים נאסרו כל המקומות כולן לבנות בהן בית לה' ולהקריב בהן קרבן ואין שם בית לדורי הדורות אלא בירושלים בלבד ובהר המוריה שבה נאמר ויאמר דויד זה הוא בית ה' האלהים וזה מזבח לעולה לישראל ואומר זאת מנוחתי עדי עד.



מתוך ספר החינוך מצוה רנ"ד: לירוא מן המקדש
לירוא מן המקדש, כלומר שנעמידהו בנפשותינו מקום הפחד והיראה, כדי שיתרככו לבבינו בבואנו שם להתפלל או להקריב קרבנות...
איזהו מורא? לא יכנס להר הבית במקלו ובמנעלו ובאפונדתו ובאבק שעל רגליו ובמעות הצרורים לו בסדינו, ולא יעשנו קפנדריא, כלומר שיכנס בפתח אחד ויצא מפתח שכנגדו כדי לקצר הדרך לבד, ורקיקה מקל וחמר, ואין צריך לומר שאסור המקום ברקיקה. ובארו גם כן בסנהדרין (קא ב) שאין ראוי כלל לשבת בעזרה, כי אם למלכי בית דוד, משום כבוד המלכות, שנאמר (שמואל ב ז יב) ויבא המלך דוד וישב לפני ה'. ואמרו בספרא (שם ז) לא מן המקדש אתה ירא אלא ממי שפקד על המקדש.
מדיני המצוה. מה שאמרו זכרונם לברכה (מגילה כח ב) שאין אדם נכנס בכל הר הבית אלא לדבר מצוה. וכל מי שהשלים עבודה בבית ונסתלק מהלך אחורנית מעט מעט, וכן אנשי משמר ואנשי מעמד ולוים מדוכנם כך הם יוצאים מן המקדש. ומה שאמרו זכרונם לברכה (ברכות סא ב) אסור לאדם שיפנה או ישן לעולם בין מזרח למערב, מפני שההיכל הוא במערב, וכן אסור לאדם לבנות בית תבנית היכל, ואכסדרא תבנית אולם, וחצר תבנית העזרה, וכל זה למודאת המקום ויתר פרטי כבוד הבית ומוראו במדות ותמיד.
ונוהגת מצוה זו בזכרים ונקבות, שאף על פי שהמקדש חרב היום בעונותנו חייב כל אדם במוראו, ולא יכנס אלא במקום שהוא מותר להכנס בו בבנינו, ולא ישב אפילו בעזרה, ולא יקל ראשו כנגד שער המזרח שנאמר (ויקרא יט ל) את שבתותי תשמרו ומקדשי תיראו ואמרו בספרא (שם ח) מה שמידת שבת לעולם, אף מורא מקדש לעולם והעובר עליה ונהג קלות ראש בענינים אלו שאמרנו בטל עשה זה.



מסכת כלים א, ו-ט
עֶשֶׂר קְדֻשּׁוֹת הֵן:
• אֶרֶץ יִשְׂרָאֵל מְקֻדֶּשֶׁת מִכָּל הָאֲרָצוֹת. וּמַה הִיא קְדֻשָּׁתָהּ, שֶׁמְּבִיאִים מִמֶּנָּה הָעֹמֶר וְהַבִּכּוּרִים וּשְׁתֵּי הַלֶּחֶם, מַה שֶּׁאֵין מְבִיאִין כֵּן מִכָּל הָאֲרָצוֹת:
• עֲיָרוֹת הַמֻּקָּפוֹת חוֹמָה מְקֻדָּשׁוֹת מִמֶּנָּה, שֶׁמְּשַׁלְּחִין מִתּוֹכָן אֶת הַמְּצוֹרָעִים, וּמְסַבְּבִין לְתוֹכָן מֵת עַד שֶׁיִּרְצוּ. יָצָא, אֵין מַחֲזִירִין אוֹתוֹ:
• לִפְנִים מִן הַחוֹמָה מְקֻדָּשׁ מֵהֶם, שֶׁאוֹכְלִים שָׁם קָדָשִׁים קַלִּים וּמַעֲשֵׂר שֵׁנִי.
• הַר הַבַּיִת מְקֻדָּשׁ מִמֶּנּוּ, שֶׁאֵין זָבִים וְזָבוֹת נִדּוֹת וְיוֹלְדוֹת נִכְנָסִים לְשָׁם.
• הַחֵיל מְקֻדָּשׁ מִמֶּנּוּ, שֶׁאֵין גּוֹיִם וּטְמֵא מֵת נִכְנָסִים לְשָׁם.
• עֶזְרַת נָשִׁים מְקֻדֶּשֶׁת מִמֶּנּוּ, שֶׁאֵין טְבוּל יוֹם נִכְנָס לְשָׁם, וְאֵין חַיָּבִים עָלֶיהָ חַטָּאת.
• עֶזְרַת יִשְׂרָאֵל מְקֻדֶּשֶׁת מִמֶּנָּה, שֶׁאֵין מְחֻסַּר כִּפּוּרִים נִכְנָס לְשָׁם, וְחַיָּבִין עָלֶיהָ חַטָּאת.
• עֶזְרַת הַכֹּהֲנִים מְקֻדֶּשֶׁת מִמֶּנָּה, שֶׁאֵין יִשְׂרָאֵל נִכְנָסִים לְשָׁם אֶלָּא בִשְׁעַת צָרְכֵיהֶם, לִסְמִיכָה לִשְׁחִיטָה וְלִתְנוּפָה:



מתוך הלכות בית הבחירה, משנה תורה לרמב"ם, פרק ח
שמירת המקדש מצות עשה ואע"פ שאין שם פחד מאויבים ולא מלסטים שאין שמירתו אלא כבוד לו אינו דומה פלטרין שיש עליו שומרין לפלטרין שאין עליו שומרין:
ושמירה זו מצותה כל הלילה והשומרים הם הכהנים והלוים שנאמר ואתה ובניך אתך לפני אהל העדות כלומר אתם תהיו שומרים לו והרי נאמר ושמרו את משמרת אהל מועד ונאמר והחונים קדמה לפני אהל מועד מזרחה משה ואהרן ובניו שומרי משמרת הקדש:
מצות שמירתו שיהיו הכהנים שומרים מבפנים והלוים מבחוץ וכ"ד עדה שומרין אותו בכל לילה תמיד בכ"ד מקום הכהנים בג' מקומות והלוים בכ"א מקום...
והיכן היו הלוים שומרים על חמשה שערי הר הבית ועל ארבע פנותיו מתוכו ועל ארבע פינות העזרה מבחוץ שאסור לישב בעזרה ועל חמשה שערי העזרה חוץ לעזרה שהרי הכהנים שומרים על שער המוקד ועל שער הניצוץ הרי שמנה עשר מקום:
ועוד שומרים בלשכת הקרבן ובלשכת הפרוכת ואחורי בית הכפורת:
ומעמידין ממונה אחד על כל משמרות השומרים... בשחר קודם שיעלה עמוד השחר סמוך לו יבוא הממונה של מקדש וידפוק על הכהנים שבבית המוקד והן פותחין לו נטל את המפתח ופתח את השער הקטן שבין בית המוקד ובין העזרה ונכנס מבית המוקד לעזרה ונכנסו אחריו הכהנים ושתי אבוקות של אור בידם ונחלקו לשתי כתות כת הולכת למזרח וכת הולכת למערב והיו בודקין והולכין את כל העזרה עד שיגיעו שתי הכתות למקום בית עושי חביתין הגיעו אלו ואלו אומרין שלום הכל שלום והעמידו עושי חביתין לעשות חביתין:

תפילות ושירים

תפילת אור החיים הקדוש

יְהִי רָצון מִלְפָנֶיךָ אָבִינוּ מַלְכֵּנוּ אֱלֹהֵינוּ יְדִידוּת אוֹר נַפְשֵׁינוּ רוּחֵינוּ וְנִשְמָתֵינוּ,
לְמַעַן בְּרִיתְךָ אֲשֶר כָּרַתָּ לִשְׁלֹשׁ עֶשְׂרֵה מִידוֹת שֶאֵינָן חוֹזְרוֹת רֵיקָם מִלְפָנֶיךָ
זְכוֹר אַהֲבָתֵינוּ וְחִיבָּתֵינוּ וְהָשֵׁב שְׁכִינָתְךָ לְבֵית קָדְשֵׁינוּ וְתַחֲזוֹר לְהִשְׁתַּעֲשֵׁעַ בָּנוּ כִּימֵי קֶדֶם
כִּי קָשָׁה פְּרִידָתְךָ מִמֶנוּ כִּפְרִידַת נַפְשֵׁינוּ מִגוּפֵינוּ, הָמוּ מֵעֵינוּ וְכָלְתָה נַפְשֵׁינוּ
אֶל גְאוּלַת שְׁכִינָתְךָ וְאֶל מְעוֹן קָדְשֶׁךָ וְלִרְצוֹנְך ה' נִכְסַפְנוּ.
הִנְנוּ מִתְחַנְנִים וּבוֹכִים לְפָנֶיךָ ה' אָב הָרַחֲמָן
עַל גָלוּת הַשְׁכִינָה הוֹשִׁיעָה ה' שְׁכִינָתְךָ וְדַבֵּק נַפְשֵׁינוּ
בְּאַהֲבָתְךָ הַנְעִימָה וְהָעַרֵיבָה עַל נַפְשֵׁינוּ רוּחֵינוּ וְנִשְׁמָתֵינוּ וְייֵעוֹל מַלְכֵּנוּ בְּהֵיכְלֵיה.


שיבנה בית המקדש
באורם נראה אור
שיבנה בית המקדש
במהרה בימינו.
ותן חלקנו בתורתך

נחמת ציון
מתוך התפילה
וְהַרְאֵנוּ ה' אֱלֹקינוּ בְּנֶחָמַת צִיּוֹן עִירֶךָ
וּבְבִנְיַן יְרוּשָׁלַיִם עִיר קָדְשֶׁךָ
כִּי אַתָּה הוּא בַּעַל הַיְשׁוּעוֹת וּבַעַל הַנֶּחָמוֹת
על נהרות בבל
תהילים קל"ז
עַל נַהֲרוֹת בָּבֶל, שָׁם יָשַׁבְנוּ גַּם בָּכִינוּ, בְּזָכְרֵנוּ אֶת צִיּוֹן:
עַל עֲרָבִים בְּתוֹכָהּ, תָּלִינוּ כִּנֹּרוֹתֵינוּ:
כִּי שָׁם שְׁאֵלוּנוּ שׁוֹבֵינוּ דִּבְרֵי שִׁיר וְתוֹלָלֵינוּ שִׂמְחָה, שִׁירוּ לָנוּ מִשִּׁיר צִיּוֹן:
אֵיךְ נָשִׁיר אֶת שִׁיר יְהוָה עַל אַדְמַת נֵכָר:
אִם אֶשְׁכָּחֵךְ יְרוּשָׁלִָם תִּשְׁכַּח יְמִינִי:
תִּדְבַּק לְשׁוֹנִי לְחִכִּי אִם לֹא אֶזְכְּרֵכִי, אִם לֹא אַעֲלֶה אֶת יְרוּשָׁלִַם עַל רֹאשׁ שִׂמְחָתִי:
זְכֹר יְהוָה לִבְנֵי אֱדוֹם אֵת יוֹם יְרוּשָׁלִָם, הָאֹמְרִים עָרוּ עָרוּ עַד הַיְסוֹד בָּהּ:
בַּת בָּבֶל הַשְּׁדוּדָה, אַשְׁרֵי שֶׁיְשַׁלֶּם לָךְ אֶת גְּמוּלֵךְ שֶׁגָּמַלְתְּ לָנוּ:
אַשְׁרֵי שֶׁיֹּאחֵז וְנִפֵּץ אֶת עֹלָלַיִךְ אֶל הַסָּלַע:

שיבנה בית המקדש
אברהם פריד
שיבנה בית המקדש
במהרה בימינו.
Bring the house down,
It's time,
It's time,
We can bring,
Gotta bring,
Let's bring the house down!
It's about time.
שמעתי את תפילתך
הלל פלאי
שָׁמַעְתִּי אֶת תְּפִלָּתְךָ וְאֶת תְּחִנָּתְךָ אֲשֶׁר הִתְחַנַּנְתָּ לְפָנַי
הִקְדַּשְׁתִּי אֶת הַבַּיִת הַזֶּה אֲשֶׁר בָּנִיתָ
לָשׂוּם שְׁמִי שָׁם עַד עוֹלָם
וְהָיוּ עֵינַי וְלִיבִּי שָׁם כָּל הַיָּמִים
(מלכים א', פרק ט', פסוק ג').

קח את שלי
אברהם פריד
רבונו של עולם, אני יודע שבית המקדש השלישי אינו בנוי מאבנים,
הוא בנוי מדמעות

ואם כל מה שאתה צריך רק עוד דמעה אחת
בבקשה קח את שלי
רבונו של עולם - קח את שלי.

בזכות אהבת חינם
יונתן שינפלד

עם ישראל הוא עם אחד
עם ישראל הוא מאוחד
.שנאת חינם שרפה לנו ת׳בית
שנים של גלות, בכי אבות
אש השנאה ומשרפות
בואו נאהב כי אחים אנחנו

ואולי
בזכות אהבת חינם
יבנה בית המקדש השלישי

די לפילוג, די לשנאה
רק באחדות נביא גאולה
ילדים של אבא רחום אחד, כולנו
אז בואו נאהב מכל הלב
כל יהודי הוא אח אוהב
יבנה המקדש, כי אחים אנחנו

ואולי
בזכות אהבת חינם
יבנה בית המקדש השלישי



תיתן אחרית לעמך
הראל טל


בנה ביתך
הראל טל ופורת נוב
מלך רחמן רחם עלינו
היטיבה ברצונך את ציון
אנא ה' ברוב חסדך תבנה את חומות ירושלים
מלך רחמן רחם עלינו
היטיבה ברצונך את ציון
אנא ה' ברוב חסדך תבנה את חורבות ירושלים

בנה ביתך כבתחילה
וכונן מקדשך על מכונו
והראנו בבניינו ושמחנו בתיקונו
והשב שכינתך לתוכו

והשב כהנים לעבודתם
ולויים לשירם ולזמרם
והשב ישראל לנויהם

וחנותי את אשר אחון
וריחמתי את אשר ארחם

בנה ביתך כבתחילה
וכונן מקדשך על מכונו
והראנו בבניינו ושמחנו בתיקונו
והשב שכינתך לתוכו

סיפורים על בית המקדש

הנסים בבית המקדש - אבות ה ה
עֲשָׂרָה נִסִּים נַעֲשׂו לַאֲבוֹתֵינוּ בְּבֵית הַמִּקְדָּשׁ:
לֹא הִפִּילָה אִשָּׁה מֵרֵיחַ בְּשַׂר הַקֹּדֶשׁ,
וְלֹא הִסְרִיחַ בְּשַׂר הַקֹּדֶשׁ מֵעוֹלָם,
וְלֹא נִרְאָה זְבוּב בְּבֵית הַמִּטְבַּחַיִם,
וְלֹא אֵרַע קֶרִי לְכֹהֵן גָּדוֹל בְּיוֹם הַכִּפּוּרִים,
וְלֹא כִּבּוּ גְשָׁמִים אֵשׁ שֶׁל עֲצֵי הַמַּעֲרָכָה,
וְלֹא נִצְּחָה הָרוּחַ אֶת עַמּוּד הֶעָשָׁן,
וְלֹא נִמְצָא פְּסוּל בָּעֹמֶר וּבִשְׁתֵּי הַלֶּחֶם וּבְלֶחֶם הַפָּנִים.
עוֹמְדִים צְפוּפִים וּמִשְׁתַּחֲוִים רְוָחִים,
וְלֹא הִזִּיק נָחָשׁ וְעַקְרָב בִּירוּשָׁלַיִם מֵעוֹלָם,
וְלֹא אָמַר אָדָם לַחֲבֵרוֹ:
צַר לִי הַמָּקוֹם שֶׁאָלִין בִּירוּשָׁלַיִם:

על קמצא ובר קמצא חרבה ירושלים
מספרת הגמרא במסכת גיטין נה,ב (בתרגום מארמית):
"על קמצא ובר קמצא חרבה ירושלים.
היה אדם אחד שאהב את קמצא ושנא את בר קמצא. עשה סעודה. אמר לשמשו: לך והזמן לסעודה את קמצא, שאותו אני אוהב.
הלך השמש והביא בטעות את בר קמצא השנוא.
מצא בעל הבית את בר קמצא יושב ליד שולחנו. אמר לו: הרי אותו האיש שונא אותי. מה אתה עושה כאן?!
השיב בר קמצא: הואיל ובאתי הנח לי ואתן לך דמי האכילה והשתייה שלי.
אמר לו בעל הבית: לא! צא מכאן.
- אתן לך דמי חצי סעודתך.
- לא
- אתן לך דמי כל סעודתך.
- לא
נטלו בידו, העמידו והוציאו החוצה.
אמר בר קמצא: הואיל וישבו שם חכמים ולא מיחו בידו כנראה שנוח להם בזה. אלך ואלשין עליהם לפני המלך.
הלך ואמר לקיסר: מרדו בך היהודים.
אמר לו: מנין לי?
אמר לו: שלח להם קורבן ותראה שלא יקריבו אותו.
שלח בידיו עגל. כשבא להקריב הטיל בו מום בשפתיים ויש אומרים בעין, במקום שעבורנו זה נחשב למום, ואצל הגויים אינו נחשב למום.
חשבו רבנן להקריבו משום שלום מלכות, אמר להם רבי זכריה בן אבקולס "יאמרו בעלי מומין קרבין על המזבח".
חשבו להרוג את בר קמצא שלא ילך וילשין לקיסר. אמר להם רבי זכריה "יאמרו מטיל מום בקודשים ייהרג".
אמר רבי יוחנן: ענוותנותו של רבי זכריה בן אבקולס החריבה את ביתנו ושרפה את היכלנו והגליתנו מארצנו"

קישורים נוספים


הקדמה ומושגי יסוד

  1. בית המקדש - אתר חבדפדיה
  2. מושגים הקשורים בבית המקדש
  3. בית המקדש - אנציקלופדיה יהודית
  4. בית המקדש: כל מה שרציתם לדעת
  5. דברים שרציתם לדעת על בית המקדש והתביישתם לשאול

מרכזי לימוד והדרכה

  1. מכון המקדש
  2. המדרשה לידע המקדש
  3. לשכנו תדרשו - לימוד מעמיק
  4. אתר לתכנון בניית המקדש
  5. מקדש מלך - סדרת הרצאות עם הרב מנחם מקובר

ספרים ומאמרים

  1. בית הבחירה - הרב קוק
  2. משכני עליון - הרמח"ל
  3. בית המקדש השלישי - עולמות
  4. שימוש בטכנולוגיה ותאורה חשמלית בבית המקדש השלישי

הרצאות ושיעורים

  1. מקדש מלך - סדרת הרצאות עם הרב מנחם מקובר
  2. שיעורי ישיבת המקדש
  3. שי לש"י - שיעורים על בית המקדש
  4. בית המקדש - אתר ישיבה
  5. נחיצות המקדש לחיינו – הרב ראובן ששון
  6. המקדש והנסיונות לבנותו - הרב אבי כהנא
  7. ספקות במקדש ופתרונם - הרב אבי כהנא

סרטונים וחומרי הדרכה

  1. בית המקדש השני: הסיור המלא
  2. הסבר בתלת מימד בית המקדש השני וכל פרטיו
  3. בית המקדש השלישי - הדמייה בתלת מימד The Third Temple - 3D simulation
  4. הרב מנחם מקובר - הרצאה על בית שני בליווי מצגת מרהיבה
  5. בית המקדש בפתח... הסרט המלא
  6. בית המקדש בתפארתו - מצגת תמונות
  7. בית המקדש בעבר ובהווה - מצגת תמונות
  8. סרטון חנוכת דגם בית המקדש השלישי בפארק מיני ישראל - חדש
  9. אוסף איורים - מכון המקדש
  10. עודד הרוש בסדרה מרתקת על בית המקדש, והפעם: בית מאחד
  11. שלומי וסתם בבית המקדש
  12. סיפור בית המקדש – אבי בן ישראל
  13. חווית המקדש במגוון סוגי פעילות