Loading...

הקדמה

אירועי השנה בעם היהודי סובבים סביב המקדש, שהוא טבור העולם ומקום הקשר שלנו עם בורא. הימים המקודשים, מסומלים במקדש בעבודה מיוחדת, כל יום טוב, כל חג, כל מועד, מבוטאים בעבודת הקודש של הציבור, לציין ולייחד את יום זה. לכל חג ולכל מועד, קרבנותיו ומנהגיו היחודיים, כאשר בשלושת הרגלים, מתאחד עם ישראל סביב העליה לרגל:
"שָׁלוֹשׁ פְּעָמִים בַּשָּׁנָה יֵרָאֶה כָל זְכוּרְךָ אֶת פְּנֵי ה' אֱלֹקֶיךָ בַּמָּקוֹם אֲשֶׁר יִבְחָר
בְּחַג הַמַּצּוֹת וּבְחַג הַשָּׁבֻעוֹת וּבְחַג הַסֻּכּוֹת
וְלֹא יֵרָאֶה אֶת פְּנֵי ה' רֵיקָם.
אִישׁ כְּמַתְּנַת יָדוֹ כְּבִרְכַּת ה' אֱלֹקיךָ אֲשֶׁר נָתַן לָךְ."
(דברים ט"ז, ט"ז-י"ז)

Image 1
ציורי תנ"ך/ מועדי ה' / ציירה: אהובה קליין ©
"מוֹעֲדֵי ה' אֲשֶׁר-תִּקְרְאוּ אֹתָם מִקְרָאֵי קֹדֶשׁ
--אֵלֶּה הֵם, מוֹעֲדָי".[ויקרא כ"ג, ב']


עבודת המקדש בחגים ומועדים - במספרים

7

כבשים ברוב קרבנות המוסף של החגים

70

פרים בקרבן מוסף של סוכות

49

ימי ספירת העומר

32

הזאות שמזה כהן גדול בהיכל ובקודש הקודשים ביום הכיפורים


פרטים על עבודת המקדש בחגים ובמועדים


פירוט קרבנות המוסף ויתר קרבנות החגים
המועד פרים אלים כבשים שעיר עיזים לחטאת הערות
קרבן פסח: מוקרב בערב חג ונאכל בליל הסדר על ידי כל חבורה: גדי או טלה - - 1 - מוקרב לאחר תמיד של בין הערביים
מוסף של פסח: כל יום מימי הפסח: בנוסף לקרבן פסח ובנוסף לקרבן הבא עם קרבן העומר 2 1 7 1 -
קרבן העומר: אחרי קרבן מוסף של יום שני של חג הפסח - - 1 - מובא ביחד עם העומר, ביחד עם שני עשרונים סולת בלולה ברביעית הין שמן ויחד עם רביעית ההין יין
מוסף של שבועות: בנוסף לקרבנות שני הלחם 2 1 7 1 -
קרבן שני הלחם של שבועות: מוקרב לאחר קרבן מוסף 1 2 7+2 1 ביחד עם שני הלחם, כמפורט בהמשך, הקרבן היחיד שיש בו קרבן שלמי ציבור: שני כבשים
ראש השנה: בנוסף למוסף ראש חודש 1 1 7 1 -
עבודת יום הכיפורים: אחר הקרבת קרבן התמיד ולפני קרבן מוסף 1 - - 2 שעיר לה' ושעיר לעזאזל. הקטרת הקטורת בקודש הקודשים, הזאת דם הפר ודם השעיר בקודש הקודשים ובהיכל, בסדר מיוחד ובספירה מיוחדת, כמפורט בהמשך.
מוסף של יום הכיפורים: בנוסף לעבודת יום הכיפורים 1 1 7 1 -
מוסף של סוכות 13,…,7 2 14 1 מספר הפרים מתמעט באחד מדי יום
מוסף של שמיני עצרת 1 1 7 1 -




פירוט נסכי הקרבנות
שם בעל החיים מנחות נסכים
פר בן בקר 3 עשרונים סולת בלולה בשמן 1/2 ההין יין
אייל 2 עשרונים סולת בלולה בשמן 1/3 ההין יין
כבש 1 עשרון סולת בלול ברביעית הין שמן 1/4 הין יין
סדר הקרבת קרבנות המוסף
ברוב המועדות: מקריבים את השעיר לחטאת, ואחר כך את קרבנות העולה. זאת מכיוון שחטאת קודמת לעולה. ובסוכות: מקריבים קודם את קרבנות העולה ואחר כך את קרבן החטאת, לפי הסדר שנכתב בפסוקים, מכיוון שכתוב "כמשפטם". ולכן סדר ההקרבה בסוכות הוא: פרים, , ולכן סדר ההקרבה הוא: פרים, אח"כ אילים, אח"כ הכבשים, ואח"כ שעיר החטאת.

פרטי קרבנות נוספים המוקרבים בחגים ובמועדים, בנוסף לקרבן המוסף


בכל אחד מהחגים והמועדים יש קרבן מוסף המוקרב אחרי קרבן התמיד ולפני תמיד של בין הערביים, אבל בחלק מהחגים ישנן עבודות נוספות וקרבנות נוספים, כמפורט בהמשך.

פרטי קרבן פסח
קרבן פסח הוא קרבן של גדי עזים או כבשים, שמוקרב בערב פסח ונאכל בטהרה בליל הסדר על ידי כל ישראל: כל משפחה או חבורת משפחות מנויה לקרבן פסח אחד. הקרבן נשחט בערב פסח אחר חצות היום בבית המקדש, דמו מובא אל המזבח, הוא נצלה באש, והוא נאכל בליל הסדר.
כבר מזמן שחיטת קרבן פסח,נשמרים מכל איסורי החמץ - זמן שחיטת והקרבת קרבן הפסח הוא אחר זמן שריפת חמץ בערב חג הפסח.
סדר הקרבת קרבן פסח מפורט במשניות במסכת פסחים, ומובא בסידור בית יעקב של היעב"ץ.
להלן סדר הקרבת קרבן פסח על פי סידור בית יעקב:
רבון העולמים. אתה צויתנו להקריב קרבן הפסח במועדו, בארבעה עשר לחודש הראשון. ולהיות כהנים בעבודתם ולוים בדוכנם וישראל במעמדם קוראים את ההלל. ועתה בעונותינו חרב בית המקדש ובטל קרבן הפסח, ואין לנו לא כהן בעבודתו ולא לוי בדוכנו ולא ישראל במעמדו, ונשלמה פרים שפתינו. לכן יהי רצון לפניך ה' אלהינו ואלהי אבותינו. שיהיה שיח שפתותינו חשוב לפניך. כאלו הקרבנו את הפסח במועדו ועמדנו על מעמדו ודברו הלוים בשיר והלל להודות לה'. ואתה תכונן מקדשך על מכונו. ונעלה ונקריב לפניך את הפסח במועדו. כמו שכתבת עלינו בתורתך על ידי משה עבדך. כאמור:

"דברו אל כל עדת ישראל לאמר בעשור לחודש הזה ויקחו להם איש שה לבית אבות שה לבית: ואם ימעט הבית מהיות משה ולקח הוא ושכנו הקרוב אל ביתו במכסת נפשות איש לפי אכלו תכוסו על השה: שה תמים זכר בן שנה יהיה לכם מן הכבשים ומן העזים תקחו: והיה לכם למשמרת עד ארבעה עשר יום לחודש הזה ושחטו אותו כל קהל עדת ישראל בין הערבים: ולקחו מן הדם ונתנו על שתי המזוזות ועל המשקוף על הבתים אשר יאכלו אותו בהם: ואכלו את הבשר בלילה הזה צלי אש ומצות על מרורים יאכלוהו: אל תאכלו ממנו נא ובשל מבושל במים כי אם צלי אש ראשו על כרעיו ועל קרבו: ולא תותירו ממנו עד בוקר והנותר ממנו עד בוקר באש תשרופו: וככה תאכלו אותו מתניכם חגורים נעליכם ברגליכם ומקלכם בידכם ואכלתם אותו בחפזון פסח הוא לה':"

כךְ היתה עבודת קרבן פסח בארבעה עשר בניסן:
אין שוחטין אותו אלא אחר תמיד של בין הערבים.
ערב פסח בין בחול בין בשבת, היה התמיד נשחט בשבע ומחצה וקרב בשמונה ומחצה.
ואם חל ערב פסח להיות ערב שבת, היו שוחטין אותו בשש ומחצה וקרב בשבע ומחצה, והפסח אחריו.

כל אדם מישראל, אחד האיש ואחד האשה, כל שיוכל להגיע לירושלים בשעת שחיטת הפסח, חייב בקרבן פסח.

מביאו מן הכבשים או מן העזים. זכר תמים בן שנה. ושוחטו בכל מקום בעזרה, אחר גמר עבודת תמיד הערב ואחר הטבת הנרות.

ואין שוחטין הפסח ולא זורקין הדם ולא מקטירין החלב על החמץ.

שחט השוחט וקיבל דמו כהן שבראש השורה בכלי שרת. ונותן לחבירו וחברו לחברו. כהן הקרוב אצל המזבח (זורקו) זריקה אחת כנגד היסוד. וחוזר הכלי ריקן לחבירו וחבירו לחבירו, מקבל את המלא ומחזיר את הריקן.

והיו הכהנים עומדים שורות ובידיהם בזיכין שכולן כסף או כולן זהב, ולא היו מעורבים. ולא היו לבזיכין שוליים, שלא יניחום ויקרש הדם.

אחר כך תולין את הפסח באונקליות, ומפשיט אותו כולו, וקורעין בטנו ומוציאים אימורים. החלב שעל הקרב. ויותרת הכבד. ושתי הכליות וחלב שעליהן. והאליה לעומת העצה.
נותנן בכלי שרת ומולחן ומקטירן הכהן על המערכה, חלבי כל זבח וזבח לבדו, בחול ביום, ולא בלילה שהוא יום טוב.
אבל אם חל ערב פסח בשבת, מקטירין והולכין כל הלילה.
ומוציא קרביו וממחה אותן עד שמסיר מהן הפרש. שחיטתו וזריקת דמו ומיחוי קרביו והקטר חלביו דוחין את השבת. שאר עניניו אין דוחין.

בשלש כתות הפסח נשחט. ואין כת פחותה משלושים אנשים.
נכנסה כת אחת, נתמלאה העזרה, נועלין אותה.
ובעוד שהן שוחטין ומקריבין וכהנים תוקעין, החליל מכה לפני המזבח. הלוים קורין את ההלל. אם גמרו קודם שיקריבו כולם, שנו. אם שנו, שלשו. על כל קריאה תקעו והריעו ותקעו.
גמרה כת אחת להקריב, פותחין העזרה. יצתה כת ראשונה, נכנסה כת שניה. נעלו דלתות העזרה. גמרה, יצאה שניה, נכנסה שלישית. כמעשה הראשונה כך מעשה השניה והשלישית. אחר שיצאו כולן,
רוחצין העזרה מלכלוכי הדם ואפילו בשבת. אמת המים היתה עוברת בעזרה, שכשרוצין להדיח הרצפה, סותמין מקום יציאת המים והיא מתמלאה על כל גדותיה, עד שהמים עולין וצפין ומקבצין אליהם כל דם ולכלוך שבעזרה. אחר כך פותחין הסתימה ויוצאין המים עם הלכלוך, נמצאת הרצפה מנוקה. זהו כבוד הבית.

יצאו כל אחד עם פסחו וצלו אותם.
כיצד צולין אותו? מביאין שפוד של רימון. תוחבו מתוך פיו עד בית נקובתו, ותולהו לתוך התנור והאש למטה. ותולה כרעיו ובני מעיו חוצה לו. ואין מנקרין את הפסח כשאר בשר.
בשבת אינן מוליכין את הפסח לביתם, אלא כת הראשונה יוצאין בפסחיהן ויושבין בהר הבית. השניה יוצאין עם פסחיהן ויושבין בחיל. השלישית במקומה עומדת.
חשכה יצאו וצלו את פסחיהן.

כשמקריבין את הפסח בראשון, מקריבין עמו ביום י"ד זבח שלמים, מן הבקר או מן הצאן, גדולים או קטנים, זכרים או נקבות. והיא נקראת חגיגת ארבעה עשר. על זה נאמר בתורה: "וזבחת פסח לה' אלהיך צאן ובקר". ולא קבעה הכתוב חובה, אלא רשות בלבד. מכל מקום היא כחובה מדברי סופרים, כדי שיהא הפסח נאכל על השבע.
אימתי מביאין עמו חגיגה? בזמן שהוא בא בחול בטהרה ובמועט. ונאכלת לשני ימים ולילה אחד. ודינה ככל תורת זבחי שלמים. טעונה סמיכה ונסכים ומתן דמים שתים שהן ארבע ושפיכת שיריים ליסוד.

זהו סדר עבודת קרבן פסח וחגיגה שעמו בבית אלהינו שיבנה במהרה בימינו. אמן:

אשרי העם שככה לו. אשרי העם שה' אלהיו.

אלהינו ואלהי אבותינו, מלך רחמן רחם עלינו, טוב ומיטיב הדרש לנו. שובה אלינו בהמון רחמיך, בגלל אבות שעשו רצונך. בנה ביתך כבתחלה וכונן מקדשך על מכונו. והראנו בבנינו ושמחנו בתיקונו, והשב שכינתך לתוכו. והשב כהנים לעבודתם ולויים לשירם ולזמרם. והשב ישראל לנויהם. ושם נעלה ונראה ונשתחוה לפניך, ונאכל שם מן הזבחים ומן הפסחים אשר יגיע דמם על קיר מזבחך לרצון.

יהיו לרצון אמרי פי והגיון לבי לפניך ה' צורי וגאלי



פרטי קרבן העומר
קרבן העומר מוקרב הוא קרבן המוקרב מעשרון אחד של שעורים ביום השני של חג הפסח, ואחרי הקרבתו מותר לאכול מהתבואה החדשה של שנה זו. יחד עמו מוקרב כבש עם נסחים של שני עשרונים סולת בלולה ברביעית ההין שמן ויחד עם רביעית ההין יין.
הציווי על קרבן העומר מובא בפרשת אמור, ויקרא כ"ג ט-ט"ז:
וַיְדַבֵּר ה' אֶל מֹשֶׁה לֵּאמֹר. דַּבֵּר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְאָמַרְתָּ אֲלֵהֶם כִּי תָבֹאוּ אֶל הָאָרֶץ אֲשֶׁר אֲנִי נֹתֵן לָכֶם וּקְצַרְתֶּם אֶת קְצִירָהּ וַהֲבֵאתֶם אֶת עֹמֶר רֵאשִׁית קְצִירְכֶם אֶל הַכֹּהֵן. וְהֵנִיף אֶת הָעֹמֶר לִפְנֵי ה' לִרְצֹנְכֶם מִמָּחֳרַת הַשַּׁבָּת יְנִיפֶנּוּ הַכֹּהֵן.
וַעֲשִׂיתֶם, בְּיוֹם הֲנִיפְכֶם אֶת-הָעֹמֶר, כֶּבֶשׂ תָּמִים בֶּן-שְׁנָתוֹ לְעֹלָה, לַה'. וּמִנְחָתוֹ שְׁנֵי עֶשְׂרֹנִים סֹלֶת בְּלוּלָה בַשֶּׁמֶן, אִשֶּׁה לַה' רֵיחַ נִיחֹחַ; וְנִסְכֹּה יַיִן, רְבִיעִת הַהִין.
וְלֶחֶם וְקָלִי וְכַרְמֶל לֹא תֹאכְלוּ, עַד-עֶצֶם הַיּוֹם הַזֶּה עַד הֲבִיאֲכֶם, אֶת-קָרְבַּן אֱלֹקיכֶם: חֻקַּת עוֹלָם לְדֹרֹתֵיכֶם, בְּכֹל מֹשְׁבֹתֵיכֶם.
וּסְפַרְתֶּם לָכֶם מִמָּחֳרַת הַשַּׁבָּת מִיּוֹם הֲבִיאֲכֶם אֶת עֹמֶר הַתְּנוּפָה שֶׁבַע שַׁבָּתוֹת תְּמִימֹת תִּהְיֶינָה. עַד מִמָּחֳרַת הַשַּׁבָּת הַשְּׁבִיעִת תִּסְפְּרוּ חֲמִשִּׁים יוֹם וְהִקְרַבְתֶּם מִנְחָה חֲדָשָׁה לַה'.
העומר הוא קרבן המובא משעורים, למחרת יום טוב ראשון של פסח, והוא קרבן מנחה. עד קצירת העומר, אין לקצור שום סוג של תבואה חדשה מחמשת מיני דגן, ועד אכילתו אין לאכול מהתבואה החדשה, ומיום הקרבתו מתחילה ספירת העומר, ספירה של שבעה שבועות, כאשר ביום החמישים לספירה זו חל חג השבועות.
שלוחי בית דין היו יוצאים מערב יום טוב (י"ד בניסן), ועושים את התבואה כריכות במחובר לקרקע, כדי שיהיה נוח לקצור. קצירתו של העומר נעשית בט"ז בניסן בלילה (אם נקצר בט"ז בניסן ביום, כשר),
וכך מובא במסכת מנחות י ג:
כֵּיצַד הָיוּ עוֹשִׂין? שְׁלוּחֵי בֵית דִּין יוֹצְאִין מֵעֶרֶב יוֹם טוֹב, וְעוֹשִׂין אוֹתוֹ כְרֵיכוֹת בִּמְחֻבָּר לַקַּרְקַע, כְּדֵי שֶׁיְּהֵא נוֹחַ לִקְצֹר. כָל הָעֲיָרוֹת הַסְּמוּכוֹת לַשָּׁם מִתְכַּנְּסוֹת לַשָּׁם, כְּדֵי שֶׁיְּהֵא נִקְצָר בְּעֵסֶק גָּדוֹל. כֵּיוָן שֶׁחֲשֵׁכָה, אָמַר לָהֶם: "בָּא הַשֶּׁמֶשׁ?" אוֹמְרִים "הִין." "בָּא הַשֶּׁמֶשׁ?" אוֹמְרִים "הִין." "מַגָּל זוֹ?" אוֹמְרִים "הִין." "מַגָּל זוֹ?" אוֹמְרִים "הִין." "קֻפָּה זוֹ?" אוֹמְרִים "הִין." "קֻפָּה זוֹ?" אוֹמְרִים "הִין." וּבַשַּׁבָּת אוֹמֵר לָהֶם: "שַׁבָּת זוֹ?" אוֹמְרִים "הִין." "שַׁבָּת זוֹ?" אוֹמְרִים "הִין." "אֶקְצֹר?" אוֹמְרִים לוֹ "קְצֹר!" "אֶקְצֹר?" אוֹמְרִים לוֹ "קְצֹר!" שְׁלֹשָׁה פְעָמִים עַל כָּל דָּבָר וְדָבָר, וְהֵן אוֹמְרִין לוֹ: "הִין, הִין, הִין." ו כָּל כָּךְ לָמָּה? מִפְּנֵי הַבֵּיתְסִין, שֶׁהָיוּ אוֹמְרִים לוֹ: אֵין קְצִירַת הָעֹמֶר בְּמוֹצָאֵי יוֹם טוֹב.
את העומר היו קוצרים שלושה אנשים, בשלושה מגלים, לתוך שלוש קופות, בכמות כוללת של שלושה סאים של שעורה. על התבואה הנקצרת להיות לחה ולא יבשה, אך גם יבשה כשרה.
שלושת הקופות מובאות אל המקדש, שם מוציאים מהם עשרון של סולת שעורים, וכך כותב הרמב"ם (הלכות תמידים ומוספין ז יב):
• קצרוהו ונתנוהו בקופות והביאוהו לעזרה
• וחבטוהו וזורין ובוררין
• ולוקחין את השעורין ומהבהבין אותו באור באבוב מנוקב כדי שיהיה האש שולט בכולן שנאמר אביב קלוי באש גרש כרמל, מפי השמועה למדו שאינו מדבר אלא במנחת העומר בלבד.
• ואחר שקולין אותו שוטחין אותו בעזרה והרוח מנשבת בו
• ונותנין אותו לריחים של גרוסות וטוחנין את השלש סאין ומוציאין מן הכל עשרון שהוא מנופה בשלש עשרה נפה,
• והשאר נפדה ונאכל לכל אדם וחייב בחלה ופטור מן המעשרות, כמו שביארנו.

ביום ט"ז בניסן, אחרי הקרבת קרבן המוסף, מכינים את קרבן העומר להקרבה:
• אחרי הכנת עשרון סולת החיטים, מכינים אותו להקרבה, וכך מוסיף הרמב"ם וכותב (שם, שם):
• ולוקחין זה העשרון של סולת השעורים
• ובוללין אותו בלוג שמן בששה עשר בניסן
• ונותנין עליו קומץ לבונה כשאר המנחות
• ומניפו במזרח מוליך ומביא מעלה ומוריד
• ומגישו כנגד חודה של קרן מערבית דרומית כשאר המנחות
• וקומץ ומקטיר
• והשאר נאכל לכהנים כשיירי כל המנחות
• ואימתי קומצין אותו לאחר שמקריבין מוסף היום
• וכבש העולה
• קודם תמיד של בין הערבים:
יחד עם קרבן העומר מוקרב כבש העולה, עם שני עשרוני סולת מנחה, ביחד עם רביעית ההין שמן ויין. כמות הסולת כפולה מאשר בנסחי קרבנות מסוג זה, בדרך כלל:
דַּבֵּר אֶל-בְּנֵי יִשְׂרָאֵל, וְאָמַרְתָּ אֲלֵהֶם, כִּי-תָבֹאוּ אֶל-הָאָרֶץ אֲשֶׁר אֲנִי נֹתֵן לָכֶם, וּקְצַרְתֶּם אֶת-קְצִירָהּ--וַהֲבֵאתֶם אֶת-עֹמֶר רֵאשִׁית קְצִירְכֶם, אֶל-הַכֹּהֵן.
וְהֵנִיף אֶת-הָעֹמֶר לִפְנֵי ה' לִרְצֹנְכֶם; מִמָּחֳרַת, הַשַּׁבָּת, יְנִיפֶנּוּ, הַכֹּהֵן.
וַעֲשִׂיתֶם, בְּיוֹם הֲנִיפְכֶם אֶת-הָעֹמֶר, כֶּבֶשׂ תָּמִים בֶּן-שְׁנָתוֹ לְעֹלָה, לַה'.
וּמִנְחָתוֹ שְׁנֵי עֶשְׂרֹנִים סֹלֶת בְּלוּלָה בַשֶּׁמֶן, אִשֶּׁה לַה' רֵיחַ נִיחֹחַ; וְנִסְכֹּה יַיִן, רְבִיעִת הַהִין.
וְלֶחֶם וְקָלִי וְכַרְמֶל לֹא תֹאכְלוּ, עַד-עֶצֶם הַיּוֹם הַזֶּה עַד הֲבִיאֲכֶם, אֶת-קָרְבַּן אֱלֹקיכֶם: חֻקַּת עוֹלָם לְדֹרֹתֵיכֶם, בְּכֹל מֹשְׁבֹתֵיכֶם.



פרטי קרבן שתי הלחם בחג השבועות
בחג השבועות, אחרי הקרבת קרבן מוסף של יום, מוקרב קרבן שתי הלחם, מחיטים חדשות של התבואה החדשה, וכך נאמר בפרשת אמור ספר ויקרא, פרק כ"ג:
עַד מִמָּחֳרַת הַשַּׁבָּת הַשְּׁבִיעִת תִּסְפְּרוּ חֲמִשִּׁים יוֹם וְהִקְרַבְתֶּם מִנְחָה חֲדָשָׁה לַה'.
מִמּוֹשְׁבֹתֵיכֶם תָּבִיאּוּ לֶחֶם תְּנוּפָה שְׁתַּיִם, שְׁנֵי עֶשְׂרֹנִים סֹלֶת תִּהְיֶינָה, חָמֵץ תֵּאָפֶינָה בִּכּוּרִים לַה'.
וְהִקְרַבְתֶּם עַל הַלֶּחֶם שִׁבְעַת כְּבָשִׂים תְּמִימִם בְּנֵי שָׁנָה וּפַר בֶּן בָּקָר אֶחָד וְאֵילִם שְׁנָיִם, יִהְיוּ עֹלָה לַה' וּמִנְחָתָם וְנִסְכֵּיהֶם אִשֵּׁה רֵיחַ נִיחֹחַ לַה'.
וַעֲשִׂיתֶם שְׂעִיר עִזִּים אֶחָד לְחַטָּאת וּשְׁנֵי כְבָשִׂים בְּנֵי שָׁנָה לְזֶבַח שְׁלָמִים.
וְהֵנִיף הַכֹּהֵן אֹתָם עַל לֶחֶם הַבִּכּוּרִים תְּנוּפָה לִפְנֵי ה' עַל שְׁנֵי כְּבָשִׂים קֹדֶשׁ יִהְיוּ לַה' לַכֹּהֵן.
כמה דברים מיוחדים היו בקרבן שתי הלחם: (א) חלות שתי הלחם נאפות להיות חמץ: חלות שהן חמץ מובאות רק בקרבן זה ובקרבן התמיד (ב) הבאת שני כבשים המובאים קרבן שלמי ציבור. (ג) הנפת שני כבשים אלו עם קרבן העומר. (ד) הבאת שני אלים, פר אחד ושבעה כבשים, כקרבן עולה ביחד עם שתי הלחם, ובנוסף, ואחרי, קרבן המוסף של יום.

וכך פרטי הלכות שתי הלחם, כמובא ברמב"ם (הלכות תמידים ומוספין ח):
ביום חמשים מספירת העומר הוא חג השבועות והוא עצרת
וביום הזה מקריבין מוסף כמו מוסף ראש חדש: שני פרים ואיל ושבעה כבשים כולם עולות ושעיר חטאת, ואלו הן הקרבנות האמורות בחומש הפקודים והם מוסף היום.
ועוד מביאין יתר על המוסף ביום הזה מנחה חדשה שתי הלחם,
ומקריבין עם הלחם פר ושני אילים ושבעה כבשים, הכל עולות ושעיר חטאת, ושני כבשים זבח שלמים, ואלו הן הקרבנות האמורות בחומש ויקרא.
נמצא הקרב ביום זה יתר על שני התמידין: שלשה פרים ושלשה אילים וארבעה עשר כבשים, הכל עשרים בהמה עולות ושני שעירי חטאות נאכלים, ושני כבשים שלמים נאכלים:

שתי הלחם אינן באין אלא מן הארץ ומן החדש שנאמר ממושבותיכם תביאו לחם תנופה וגו' לא מצאו חדש יביאו מן העליה....
(הערה: יש מחלוקת בין הפוסקים האם במידה ולא מצאו חיטה חדשה לשתי הלחם, האם ניתן להקריב את שתי הלחם מתבואה ישנה).
וכיצד היו עושין
מביאין שלש סאין חטין חדשות
ושפין אותן ובועטין בהם כדרך כל המנחות
וטוחנין אותן סולת
ומנפין מהן שני עשרונות מנופה בשתים עשרה נפה
והשאר נפדה ונאכל לכל אדם וחייב בחלה ופטור מן המעשרות כמו שביארנו:
ולוקחין שני העשרונות ולשין אותן אחת אחת ואופין אותן אחת אחת:
ולישתן ועריכתן בחוץ ואפייתן בפנים ככל המנחות:

זמן הכנת שתי הלחם אינו דוחה שבת ואינו דוחה יום טוב, אלא נעשה ערב יום טוב, או ערב שבת אם ערב יום טוב חל בשבת:
ואין עשייתן דוחה יום טוב ואין צריך לומר שבת אלא אופין אותן מערב יום טוב שנאמר הוא לבדו יעשה לכם לכם ולא לגבוה:
היה ערב יום טוב שבת אופין אותן מערב שבת ונאכלות בשלישי לאפייתן שהוא יום טוב והרי מפורש בתורה שהם חמץ וכיצד עושה מביא שאור ממקום אחר ונותנו לתוך העשרון וממלא העשרון סולת ומחמצו באותו השאור:
ומרובעות הן אורך כל חלה שבעה טפחים ורחבה ארבעה טפחים וגובהה ארבע אצבעות:

פירוט אופן הכנת שתי הלחם: מתוך עלון של תורת הקרבנות • מדידה – מביאים שני כלים במדת עשרון,
• מניחים בכל כלי שאור שיכול לחמץ עשרון סולת,
• ומוסיפים סולת עד שיתמלאו הכלים (בלי גודש).
• לישה – לשים כל עשרון בפני עצמו במים פושרים, וממתינים שיחמיץ. אפשר ללוש ולערוך מחוץ לעזרה ובכלי חול.
• עריכה – עורכים כל לחם בצורת מלבן, באורך שבעה טפחים ורוחב ארבעה טפחים, ומוסיפים בצק בארבעה קרנות הלחם, כל קרן בגובה ארבע אצבעות.י"א שהחלות צריכות להיות שוות
• קיטוף – מורחים את פני החלות במים
• אפייה – אופים כל חלה בפני עצמה, בתנור שבעזרה, בלי דפוס, עד שייאפו היטב
• שמירה – אחרי האפייה צריך לשמור את החלות היטיב עד למחרת (ובשנה זו צריך לשמור שני ימים) שלא ייפסלו, דהיינו: שלא יטמאו, ולא יתעפשו, ולא יתייבשו, וכן שלא יחסר מהם כלום, ולא ישברו.

הקרבת שתי הלחם נעשית ביחד עם שני כבשי שלמי הציבור: המשך מהלכות תמידים ומוספין פרק ח:

כיצד הנפת הלחם עם שני כבשי השלמים
מביא שני הכבשים ומניפם בעודן חיים שנאמר והניף אותם תנופה
ואם הניף זה בפני עצמו וזה בפני עצמו יצא
ואחר כך שוחטין אותן ומפשיט ולוקח חזה ושוק מכל אחד משניהם ומניחן בצד שתי הלחם ומניח שתי ידיו מלמטן ומניף הכל כאחד במזרח במקום כל התנופות מוליך ומביא מעלה ומוריד
ואם הניפן אחד אחד יצא
ואח"כ מקטיר אימורי שני הכבשים
ושאר הבשר נאכל לכהנים
וכן שתי החלות נוטל כהן גדול אחת מהן והשניה מתחלקת לכל המשמרות ושתיהן נאכלות אותו היום וחצי הלילה כבשר קדשי קדשים:

פירוט אופן הקרבת שתי הלחם, כמפורט עלון של תורת הקרבנות:
אחרי הקרבת קרבן התמיד וקרבנות המוספין של חג השבועות, מקריבים את שתי הלחם והקרבנות שעימם:
א. הבאה – מביאים את שתי הלחמים, וכן שני כבשים זכרים בני שנה לשלמי ציבור.
ב. תנופה ראשונה – מניפים את שני הכבשים חיים, יחד עם שתי הלחמים:
הכהן שזכה להניף עומד במזרח העזרה ופניו למערב.
מעמיד לחם בצד כל כבש,
מניח שתי ידיו למטה ומגביה הכל יחד.
מוליך ומביא לארבע רוחות, ומעלה ומוריד.
ג. שחיטה וזריקה – שוחטים את שני הכבשים של שלמי הציבור בצפון, ומקבלים את דמם. מוליכים, וזורקים במזבח שתי מתנות שהן ארבע.
ד. הפשט וניתוח – מפשיטים את העור מהכבשים, מוציאים את האימורין, וחותכים את החזה, והשוק של רגל ימין
ה. תנופה שניה – מניפים את החזה והשוק עם האימורין: מניחים על ידי הכהן שזכה להניף את החלבים, ועליהם את החזה ושוק, ועל החזה ושוק את יותרת הכבד ושתי הכליות, ועליהם את האליה. ויש אומרים שגם בתנופה השניה מניפים את שתי הלחם, בצד האימורין או מעליהם81.
ו. הקטרה - מקטירים את אימורי הכבשים במזבח: הקטרת האימורין מתירה את שתי הלחם באכילה - מקטירים את מנחת נסכים של שני הכבשים.
ז. מנסכים את היין במזבח, והלויים שרים שיר של יום.
ח. מקריבים את שעיר החטאת, פר שני אילים ושבעה כבשים לעולה. ואת נסכי העולות.


לאחר הקרבת הקרבנות הבאים עם שני הלחם, אוכלים הכהנים את חלקם בקרבנות אלו:
א. חלוקה - מחלקים לכהנים של כל המשמרות את שתי הלחם, בשר שני שעירי החטאת, ובשר שני כבשי שלמי הציבור.
ב. שתי הלחם, בשר שעירי החטאות, ובשר השלמים הם קדשי קדשים ונאכלים לזכרי כהונה בעזרה ליום ולילה עד חצות.
ג. סדר האכילה - כסדר ההקרבה, ואכילת שתי הלחם קודמת לאכילת השלמים שבאים עמהם.



סדר עבודת יום הכיפורים
סיכום עבודת כהן גדול ביום הכיפורים
מתוך פיוט ":אתה יצרת" הנאמר ביום הכיפורים

שבעה ימים לפני יום הכיפורים: תּוֹרַת מַעֲשֶׂה וַעֲבוֹדַת הַיּוֹם שִׁבְעַת יָמִים בִּזְבוּלֵנוּ יִלְמֹד.
וּמַזִּין עָלָיו שְׁלִישִׁי וּשְׁבִיעִי:
שְׁלוּמֵי זִקְנֵי עָם וְחַכְמֵי אֶחָיו הַכֹּהֲנִים תָּמִיד יְסוֹבְבוּהוּ עַד בּוֹא יוֹם הֶעָשׂוֹר.
וְעֶרֶב יוֹם הַכִּפּוּרִים שַׁחֲרִית מַשְׁבִּיעִין אוֹתוֹ בְּמִי שֶׁשִּׁכֵּן שְׁמוֹ בַּבַּיִת הַזֶּה שֶׁלֹּא יְשַׁנֶּה מִכָּל מַה שֶּׁאָמְרוּ לוֹ שֶׁמָּא יֵשׁ בְּלִבּוֹ צַד מִינוּת.
הוּא פּוֹרֵשׁ וּבוֹכֶה עַל שֶׁחֲשָׁדוּהוּ.
וְהֵם פּוֹרְשִׁים וּבוֹכִים שֶׁחָשְׁדוּ לְמִי שֶׁמַּעֲשָׂיו סְתוּמִים. שֶׁמָּא אֵין בְּלִבּוֹ כְּלוּם.
וְאוֹמְרִים לוֹ רְאֵה לִפְנֵי מִי אַתָּה נִכְנָס לִמְקוֹם אֵשׁ לַהֶבֶת שַׁלְהֶבֶת: קְהַל עֲדָתֵנוּ עָלֶיךָ יִסְמֹכוּ וְעַל יָדְךָ תְּהֵא סְלִיחָתֵנוּ: צִוּוּהוּ וְהִרְגִּילוּהוּ עַד בּוֹא יוֹם הֶעָשׂוֹר.
וְעֶרֶב יוֹם הַכִּפּוּרִים שַׁחֲרִית הָיוּ מַעֲמִידִין אוֹתוֹ בְּשַׁעַר הַמִּזְרָח וּמַעֲבִירִים לְפָנָיו פָּרִים וְאֵילִים וּכְבָשִׂים כְּדֵי שֶׁיְהֵא מַכִּיר וְרָגִיל בַּעֲבוֹדָה:

עבודות התמיד
פָּרְשׂוּ לוֹ סָדִין שֶׁל בּוּץ בְּהַגִּיעַ עֵת שְׁחִיטַת כֶּבֶשׂ הַתָּמִיד לַעֲשׂוֹת מְחִיצָה בֵּינוֹ וּבֵין הָעָם:
עוֹשֶׂה מִצְוָה בְּאֵימָה וְיִרְאָה וּבוֹדֵק עַצְמוֹ מֵחוֹצְצֵי טְבִילָה:
שָׂשׂ עַל מִצְוָה לְקַיֵּם דָּתוֹ וּפָשַׁט בִּגְדֵי חֹל וְיָרַד וְטָבַל וְעָלָה וְנִסְתַּפָּג כְּמוֹ שֶׁהֻזְהָר:
נָתְנוּ לוֹ בִּגְדֵי זָהָב וְלָבַשׁ וְקִדַּשׁ יָדָיו וְרַגְלָיו (מִקִּתּוֹן שֶׁל זָהָב):
מִיָּד מְקַבֵּל אֶת כֶּבֶשׂ הַתָּמִיד וְשׁוֹחֵט בּוֹ רֹב שְׁנַיִם וּמַנִּיחַ לְאַחֵר לִגְמֹר הַשְּׁחִיטָה וּמְקַבֵּל אֶת הַדָּם וּזְרָקוֹ עַל הַמִּזְבֵּחַ כְּמִצְוָתוֹ:
לִפְנִים לְהֵיכָל יִכָּנֵס לְהֵיטִיב חָמֵשׁ נֵרוֹת וּלְהַקְטִיר קְטֹרֶת הַבֹּקֶר וּלְהֵיטִיב אֶת שְׁתֵּי הַנֵּרוֹת הַנִּשְׁאָרוֹת.
וְיָצָא וְהִקְרִיב אֶת הָרֹאשׁ וְאֶת הָאֵיבָרִים כְּמִצְוָתָן וּמַקְטִיר מִנְחַת הַתָּמִיד כְּמִשְׁפָּטָהּ:
כְּכָל יוֹם יַעֲשֶׂה מִנְחַת הַסֹּלֶת וּמִנְחַת חֲבִתִּין וִינַסֵּךְ אֶת הַיַּיִן בְּכָל כְּלֵי שִׁיר.


עבודות המוסף והכנה לעבודות היום
וְאַחַר הַתָּמִיד מַקְרִיב פַּר הָעוֹלָה וְשִׁבְעַת הַכְּבָשִׂים שֶׁל מוּסַף הַיּוֹם וּמִנְחָתָם
(לשבת וּבְיוֹם הַשַּׁבָּת מַקְרִיב קֹדֶם מוּסַף הַיּוֹם כְּבָשִׂים שֶׁל מוּסַף שַׁבָּת וּמִנְחָתָם וְעוֹרֵךְ לֶחֶם הַפָּנִים וּמַקְטִיר הַבָּזִיכִין כְּמִשְׁפָּטָם):
יָבוֹא מִיָּד לְבֵית הַפַּרְוָה וּבַקֹּדֶשׁ הָיְתָה וּפָרְשׂוּ לוֹ סָדִין שֶׁל בּוּץ בֵּינוֹ לְבֵין הָעָם כְּבָרִאשׁוֹנָה:
טֶרֶם יִפְשֹׁט בִּגְדֵי זָהָב מְקַדֵּשׁ בִּנְקִיּוּת יָדָיו וְרַגְלָיו:
חָל וּפָשַׁט בִּגְדֵי זָהָב וְיָרַד וְטָבַל כְּמוֹ שֶׁהֻזְהָר וְעָלָה וְנִסְתַּפָּג:
זְהָבִים מַעֲבִיר וּלְבָנִים לוֹבֵשׁ שֶׁעֲבוֹדַת הַיּוֹם בְּבִגְדֵי לָבָן:

פר יום הכיפורים
וּמִהַר וְקִדַּשׁ יָדָיו וְרַגְלָיו, וּבָא לוֹ תְּחִלָּה אֵצֶל פָּרוֹ.
וּפָרוֹ הָיָה עוֹמֵד בַּצָּפוֹן כְּנֶגֶד בֵּין הָאוּלָם וְלַמִּזְבֵּחַ רֹאשׁוֹ לְדָרוֹם וּפָנָיו לְמַעֲרָב. וְהַכֹּהֵן עוֹמֵד בְּמִזְרָח וּפָנָיו לְמַעֲרָב:
הָיָה עוֹמֵד בְּאֵימָה לִפְנֵי אֵל עֶלְיוֹן וְאוֹמֵר עָלָיו דִּבְרֵי וִדּוּי וְסָמַךְ שְׁתֵּי יָדָיו עָלָיו וְהִתְוַדָּה:
וְכַךְ הָיָה אוֹמֵר: אָנָּא הַשֵּׁם. חָטָאתִי. עָוִיתִי. פָּשַׁעְתִּי לְפָנֶיךָ אֲנִי וּבֵיתִי: אָנָּא בַשֵּׁם. כַּפֶּר נָא לַחֲטָאִים וְלַעֲוֹנוֹת וְלַפְּשָׁעִים. שֶׁחָטָאתִי וְשֶׁעָוִיתִי וְשֶׁפָּשַׁעְתִּי לְפָנֶיךָ אֲנִי וּבֵיתִי. כַּכָּתוּב בְּתוֹרַת משֶׁה עַבְדֶּךָ מִפִּי כְבוֹדֶךָ. כִּי בַיּוֹם הַזֶּה יְכַפֵּר עֲלֵיכֶם לְטַהֵר אֶתְכֶם מִכֹּל חַטֹּאתֵיכֶם לִפְנֵי ה':
וְהַכֹּהֲנִים וְהָעָם הָעוֹמְדִים בָּעֲזָרָה כְּשֶׁהָיוּ שׁוֹמְעִים אֶת הַשֵּׁם הַנִּכְבָּד וְהַנּוֹרָא מְפֹרָשׁ יוֹצֵא מִפִּי כֹהֵן גָּדוֹל בִּקְדֻשָּׁה וּבְטָהֳרָה הָיוּ כּוֹרְעִים וּמִשְׁתַּחֲוִים וְנוֹפְלִים עַל פְּנֵיהֶם וְאוֹמְרִים בָּרוּךְ שֵׁם כְּבוֹד מַלְכוּתוֹ לְעוֹלָם וָעֶד:
וְאַף הוּא הָיָה מִתְכַּוֵּן כְּנֶגֶד הַמְבָרְכִים לִגְמֹר אֶת הַשֵּׁם וְאוֹמֵר לָהֶם תִּטְהָרוּ. וְאַתָּה בְּטוּבְךָ מְעוֹרֵר רַחֲמֶיךָ וְסוֹלֵחַ לְאִישׁ חֲסִידֶךָ:

שני השעירים
דָּרַךְ וּבָא לוֹ לְשַׁעַר נִקְנוֹר וְהוּא לְמִזְרַח הָעֲזָרָה לִצְפוֹן הַמִּזְבֵּחַ. הַסְּגָן מִימִינוֹ וְרֹאשׁ בֵּית אָב מִשְּׂמֹאלוֹ.
וְשָׁם שְׁנֵי שְׂעִירִים פְּנֵיהֶם לְמַעֲרָב וַאֲחוֹרֵיהֶם לְמִזְרָח אֶחָד לִימִינוֹ וְאֶחָד לִשְׂמֹאלוֹ.
טָרַף בְּקַלְפִּי וְהֶעֱלָה שְׁנֵי גוֹרָלוֹת. גּוֹרָל יָמִין כְּשֶׁהוּא שֶׁל שֵׁם יִתְּנֵהוּ עַל הַשָּׂעִיר וְאוֹמֵר לַה' חַטָּאת:
וְהַכֹּהֲנִים וְהָעָם הָעוֹמְדִים בָּעֲזָרָה כְּשֶׁהָיוּ שׁוֹמְעִים אֶת הַשֵּׁם הַנִּכְבָּד וְהַנּוֹרָא מְפֹרָשׁ יוֹצֵא מִפִּי כֹהֵן גָּדוֹל בִּקְדֻשָּׁה וּבְטָהֳרָה הָיוּ כּוֹרְעִים וּמִשְׁתַּחֲוִים וְנוֹפְלִים עַל פְּנֵיהֶם וְאוֹמְרִים בָּרוּךְ שֵׁם כְּבוֹד מַלְכוּתוֹ לְעוֹלָם וָעֶד:
בִּשְׂעִיר עֲזָאזֵל לָשׁוֹן שֶׁל זְהוֹרִית מִשְׁקַל שְׁתֵּי סְלָעִים בֵּין קַרְנָיו יִקְשֹׁר וְיַעֲמִידֵהוּ בְּשַׁעַר הַמִּזְרָח כְּנֶגֶד בֵּית שִׁלּוּחוֹ: אַף בְּשָׂעִיר שֶׁהוּא שֶׁל שֵׁם יִקְשֹׁר לָשׁוֹן שֶׁל זְהוֹרִית כְּנֶגֶד בֵּית שְׁחִיטָתוֹ בְּצַוָּאר.


וידוי על חטאות הכהנים
ובָא לוֹ שֵׁנִית אֵצֶל פָּרוֹ וְאוֹמֵר עָלָיו וִדּוּי בֵּיתוֹ וּוִדּוּי אֶחָיו הַכֹּהֲנִים וְסָמַךְ שְׁתֵּי יָדָיו עָלָיו וְהִתְוַדָּה:
וְכַךְ הָיָה אוֹמֵר. אָנָּא הַשֵּׁם. חָטָאתִי. עָוִיתִי. פָּשַׁעְתִּי לְפָנֶיךָ אֲנִי וּבֵיתִי וּבְנֵי אַהֲרֹן עַם קְדוֹשֶׁךָ. אָנָּא בַשֵּׁם. כַּפֶּר נָא לַחֲטָאִים וְלַעֲוֹנוֹת וְלַפְּשָׁעִים. שֶׁחָטָאתִי וְשֶׁעָוִיתִי וְשֶׁפָּשַׁעְתִּי לְפָנֶיךָ אֲנִי וּבֵיתִי וּבְנֵי אַהֲרֹן עַם קְדוֹשֶׁךָ. כַּכָּתוּב בְּתוֹרַת משֶׁה עַבְדֶּךָ מִפִּי כְבוֹדֶךָ. כִּי בַיּוֹם הַזֶּה יְכַפֵּר עֲלֵיכֶם לְטַהֵר אֶתְכֶם מִכֹּל חַטֹּאתֵיכֶם לִפְנֵי ה':
וְהַכֹּהֲנִים וְהָעָם הָעוֹמְדִים בָּעֲזָרָה כְּשֶׁהָיוּ שׁוֹמְעִים אֶת הַשֵּׁם הַנִּכְבָּד וְהַנּוֹרָא מְפֹרָשׁ יוֹצֵא מִפִּי כֹהֵן גָּדוֹל בִּקְדֻשָּׁה וּבְטָהֳרָה הָיוּ כּוֹרְעִים וּמִשְׁתַּחֲוִים וְנוֹפְלִים עַל פְּנֵיהֶם וְאוֹמְרִים בָּרוּךְ שֵׁם כְּבוֹד מַלְכוּתוֹ לְעוֹלָם וָעֶד:
וְאַף הוּא הָיָה מִתְכַּוֵּן כְּנֶגֶד הַמְבָרְכִים לִגְמֹר אֶת הַשֵּׁם וְאוֹמֵר לָהֶם תִּטְהָרוּ. וְאַתָּה בְּטוּבְךָ מְעוֹרֵר רַחֲמֶיךָ וְסוֹלֵחַ לְשֵׁבֶט מְשָׁרְתֶךָ:

שחיטת הפר
אַחַר וִדּוּי שָׁקַד בְּעָצְמָה לַעֲשׂוֹת חַטָּאתוֹ וְחַטַּאת הָעָם:
בָּדַק סַכִּין וְשָׁחַט פָּרוֹ רֹב שְׁנַיִם וּמֵרַק אַחֵר אֶת הַשְּׁחִיטָה וְקִבֵּל דָּמוֹ בְּמִזְרָק טָהוֹר:
גַּם לַחֲבֵרוֹ יִתֵּן מִיַּד לְמָרֵס בְּדָמוֹ כְּדֵי שֶׁלֹּא יִקְרשׁ:
דָּם זֶה הִנִּיחוֹ בְּיַד מִי שֶׁמְּמָרֵס בּוֹ בָּעֲזָרָה עַל הָרוֹבֵד הָרְבִיעִי שֶׁמִּן הַהֵיכָל וְלַחוּץ.

הקטרת הקטורת בקודש הקודשים
וְנָטַל מַחְתָּה שֶׁל זָהָב אָדֹם קַלָּה מַחֲזֶקֶת שְׁלֹשָׁה קַבִּין וְיָדָהּ אֲרוּכָה.
וְעָלָה לְרֹאשׁ הַמִּזְבֵּחַ וּפִנָּה גֶחָלִים שֶׁמַּחֲצִיתָן גַּחֶלֶת וּמַחֲצִיתָן שַׁלְהֶבֶת אֵילַךְ וְאֵילַךְ וְחָתָה מִן הַלּוֹחֲשׁוֹת מִצַּד מַעֲרַב הַמִּזְבֵּחַ.
הוֹרִידָהּ מְלֵאָה גַחֲלֵי אֵשׁ לוֹחֲשׁוֹת וְהִנִּיחָהּ עַל הָרוֹבֵד הָרְבִיעִי שֶׁבָּעֲזָרָה:
הוֹצִיאוּ לוֹ כַּף רֵיקָן וּמַחְתָּה מְלֵאָה קְטֹרֶת דַּקָּה מִן הַדַּקָּה:
וְחָפַן מִמֶּנָּה מְלֹא חָפְנָיו לֹא מְחוּקוֹת וְלֹא גְדוּשׁוֹת אֶלָּא טְפוּפוֹת וְנָתַן לְתוֹךְ הַכַּף.
וְנוֹטֵל בִּימִינוֹ מַחְתַּת הַגֶּחָלִים וּבִשְׂמֹאלוֹ כַּף הַקְּטֹרֶת:
זֵרַז עַצְמוֹ וְנִכְנַס לְקֹדֶשׁ הַקֳּדָשִׁים עַד שֶׁמַּגִּיעַ לָאָרוֹן וְהִנִּיחַ הַמַּחְתָּה בֵּין בַּדֵּי הָאָרוֹן. וּבְבַיִת שֵׁנִי מַנִּיחַ עַל אֶבֶן הַשְּׁתִיָּה:
חָפַן כָּל הַקְּטֹרֶת שֶׁבְּכַף בְּחָפְנָיו וְצָבַר עַל הַגֶּחָלִים לְצַד מַעֲרָב וּמַמְתִּין שָׁם עַד שֶׁנִּתְמַלֵּא הַבַּיִת כֻּלּוֹ עָשָׁן:
טְהוֹר לֵב פָּסַע וְשָׁב לַאֲחוֹרָיו פָּנָיו לְקֹדֶשׁ וַאֲחוֹרָיו לְהֵיכָל עַד שֶׁיָּצָא מִן הַפָּרֹכֶת וּמִתְפַּלֵּל בְּהֵיכָל תְּפִלָּה קְצָרָה סָמוּךְ לַפָּרֹכֶת:
וְכַךְ הָיְתָה תְּפִלָּתוֹ שֶׁל כֹּהֵן גָּדוֹל. יְהִי רָצוֹן מִלְּפָנֶיךָ ה' אֱלֹקֵינוּ וֵאלֹקי אֲבוֹתֵינוּ שֶׁתְּהֵא שָׁנָה זוּ הַבָּאָה עָלֵינוּ וְעַל כָּל עַמְּךָ בֵּית יִשְׂרָאֵל בְּכָל מָקוֹם שֶׁהֵם אִם שְׁחוּנָה גְּשׁוּמָה. וְאַל יִכָּנֵס לְפָנֶיךָ תְּפִלַּת עוֹבְרֵי דְרָכִים לְעִנְיַן הַגֶּשֶׁם בְּשָׁעָה שֶׁהָעוֹלָם צָרִיךְ לוֹ. וְשֶׁלֹּא יִצְטָרְכוּ עַמְּךָ בֵּית יִשְׂרָאֵל בְּפַרְנָסָה זֶה לָזֶה וְלֹא לְעַם אַחֵר. שָׁנָה שֶׁלֹּא תַפִּיל אִשָּׁה פְּרִי בִטְנָהּ וְשֶׁיִּתְּנוּ עֲצֵי הַשָּׂדֶה אֶת תְּנוּבָתָם וְלָא יַעֲדֵי עֲבִיד שׁוּלְטָן מִדְּבֵית יְהוּדָה:

הזאת דם הפר לפני ולפנים
יָצָא וְנָטַל דַּם הַפָּר מִמִּי שֶׁמְּמָרֵס בּוֹ.
וְנִכְנַס לְמָקוֹם שֶׁנִּכְנַס וְעָמַד בְּמָקוֹם שֶׁעָמַד.
וְטוֹבֵל אֶצְבָּעוֹ עַל כָּל הַזָּיָה.
וְהִזָּה מִמֶּנּוּ לִפְנֵי הַכַּפֹּרֶת בֵּין בַּדֵּי הָאָרוֹן אַחַת לְמַעְלָה וְשֶׁבַע לְמַטָּה.
וְלֹא הָיָה מִתְכַּוֵּן לְהַזּוֹת לֹא לְמַעְלָה וְלֹא לְמַטָּה אֶלָּא כְּמַצְלִיף:
וְכַךְ הָיָה מוֹנֶה. אַחַת. אַחַת וְאַחַת. אַחַת וּשְׁתַּיִם. אַחַת וְשָׁלשׁ. אַחַת וְאַרְבַּע. אַחַת וְחָמֵשׁ. אַחַת וָשֵׁשׁ. אַחַת וָשֶׁבַע:
יָצָא מִקָּדְשֵׁי הַקֳּדָשִׁים וְהִנִּיחוֹ עַל כַּן הַזָּהָב שֶׁהָיָה בְּהֵיכָל:

שחיטת השעיר לה' והזאת דמו לפני ולפנים
כְּצֵאתוֹ הֵבִיאוּ לוֹ שְׂעִיר חַטָּאת.
שְׁחָטוֹ וְקִבֵּל דָּמוֹ בְּמִזְרָק טָהוֹר: לִפְנִים יִכָּנֵס לְהַזּוֹת מִדָּמוֹ בֵּין שְׁנֵי בַדֵּי הָאָרוֹן כְּסֵדֶר דַּם הַפָּר אַחַת לְמַעְלָה וְשֶׁבַע לְמַטָּה. וְלֹא הָיָה מִתְכַּוֵּן לְהַזּוֹת לֹא לְמַעְלָה וְלֹא לְמַטָּה אֶלָּא כְּמַצְלִיף:
וְכַךְ הָיָה מוֹנֶה. אַחַת. אַחַת וְאַחַת. אַחַת וּשְׁתַּיִם. אַחַת וְשָׁלשׁ. אַחַת וְאַרְבַּע. אַחַת וְחָמֵשׁ. אַחַת וָשֵׁשׁ. אַחַת וָשֶׁבַע:
יָצָא וְהִנִּיחוֹ עַל כַּן הַזָּהָב הַשֵּׁנִי שֶׁהָיָה בְּהֵיכָל:

הזאת דם הפר על הפרוכת
מִהַר וְנָטַל דַּם הַפָּר מִן הַכַּן שֶׁהִנִּיחַ עָלָיו וְטוֹבֵל אֶצְבָּעוֹ עַל כָּל הַזָּיָה.
וְהִזָּה מִמֶּנּוּ עַל הַפָּרֹכֶת כְּנֶגֶד הָאָרוֹן מִבַּחוּץ אַחַת לְמַעְלָה וְשֶׁבַע לְמַטָּה. וְלֹא הָיָה מִתְכַּוֵּן לְהַזּוֹת לֹא לְמַעְלָה וְלֹא לְמַטָּה אֶלָּא כְּמַצְלִיף:
וְכַךְ הָיָה מוֹנֶה. אַחַת. אַחַת וְאַחַת. אַחַת וּשְׁתַּיִם. אַחַת וְשָׁלשׁ. אַחַת וְאַרְבַּע. אַחַת וְחָמֵשׁ. אַחַת וָשֵׁשׁ. אַחַת וָשֶׁבַע:

הזאת דם השעיר על הפרוכת
נָחַץ וְהִנִּיחַ דַּם הַפָּר וְנָטַל דַּם הַשָּׂעִיר.
וְעָשָׂה לְדָמוֹ כַּאֲשֶׁר עָשָׂה לְדַם הַפָּר.
וְהִזָּה עַל הַפָּרֹכֶת כְּנֶגֶד הָאָרוֹן מִבַּחוּץ אַחַת לְמַעְלָה וְשֶׁבַע לְמַטָּה. וְלֹא הָיָה מִתְכַּוֵּן לְהַזּוֹת לֹא לְמַעְלָה וְלֹא לְמַטָּה אֶלָּא כְּמַצְלִיף:
וְכַךְ הָיָה מוֹנֶה. אַחַת. אַחַת וְאַחַת. אַחַת וּשְׁתַּיִם. אַחַת וְשָׁלשׁ. אַחַת וְאַרְבַּע. אַחַת וְחָמֵשׁ. אַחַת וָשֵׁשׁ. אַחַת וָשֶׁבַע:

עירוי הדמים והזאתם בהיכל
שָׂשׂ וְעֵרָה דַם הַפָּר לְתוֹךְ הַמִּזְרָק שֶׁבּוֹ דַם הַשָּׂעִיר
וְנָתַן הַמָּלֵא בְּרֵיקָן כְּדֵי שֶׁיִּתְעָרְבוּ יָפֶה יָפֶה זֶה בָּזֶה.
וּבָא וְעָמַד לִפְנִים מִמִּזְבַּח הַזָּהָב בֵּין הַמִּזְבֵּחַ וְהַמְּנוֹרָה וּמַתְחִיל לְהַזּוֹת מִדַם הַתַּעֲרֹבֶת:
עַל אַרְבַּע קַרְנוֹתָיו יִתֵּן כְּסִדְרָן
מַתְחִיל מִקֶּרֶן מִזְרָחִית צְפוֹנִית וּמְסַיֵּם בְּקֶרֶן דְּרוֹמִית מִזְרָחִית.
וְחוֹתֶה הַגֶּחָלִים וְהָאֵפֶר שֶׁבְּמִזְבַּח הַזָּהָב הֵילַךְ וְהֵילַךְ עַד שֶׁמְגַלֶּה זְהָבוֹ.
וּמַזֶּה מִדַּם הַתַּעֲרֹבֶת עַל טָהֳרוֹ שֶׁל מִזְבֵּחַ שֶׁבַע פְּעָמִים:
פָּסַע וְיָצָא לְצַד דָּרוֹם חוּץ לְאוּלָם וְשָׁפַךְ אֶת הַשִּׁירַיִם עַל יְסוֹד מַעֲרָבִי שֶׁל מִזְבֵּחַ הַחִיצוֹן:

וידוי על השעיר המשתלח
צָעַד וּבָא לוֹ אֵצֶל הַשָּׂעִיר הַמִּשְׁתַּלֵּחַ לַעֲזָאזֵל לְהִתְוַדּוֹת עָלָיו אַשְׁמַת קְהָלוֹ וְסָמַךְ שְׁתֵּי יָדָיו עָלָיו וְהִתְוַדָּה:
וְכַךְ הָיָה אוֹמֵר. אָנָּא הַשֵּׁם. חָטְאוּ. עָווּ. פָּשְׁעוּ לְפָנֶיךָ עַמְּךָ בֵּית יִשְׂרָאֵל. אָנָּא בַשֵּׁם. כַּפֶּר נָא לַחֲטָאִים וְלַעֲוֹנוֹת וְלַפְּשָׁעִים. שֶׁחָטְאוּ וְשֶׁעָווּ וְשֶׁפָּשְׁעוּ לְפָנֶיךָ עַמְּךָ בֵּית יִשְׂרָאֵל. כַּכָּתוּב בְּתוֹרַת משֶׁה עַבְדֶּךָ מִפִּי כְבוֹדֶךָ. כִּי בַיּוֹם הַזֶּה יְכַפֵּר עֲלֵיכֶם לְטַהֵר אֶתְכֶם מִכֹּל חַטֹּאתֵיכֶם לִפְנֵי ה':
וְהַכֹּהֲנִים וְהָעָם הָעוֹמְדִים בָּעֲזָרָה כְּשֶׁהָיוּ שׁוֹמְעִים אֶת הַשֵּׁם הַנִּכְבָּד וְהַנּוֹרָא מְפֹרָשׁ יוֹצֵא מִפִּי כֹהֵן גָּדוֹל בִּקְדֻשָּׁה וּבְטָהֳרָה הָיוּ כּוֹרְעִים וּמִשְׁתַּחֲוִים וְנוֹפְלִים עַל פְּנֵיהֶם וְאוֹמְרִים בָּרוּךְ שֵׁם כְּבוֹד מַלְכוּתוֹ לְעוֹלָם וָעֶד:
וְאַף הוּא הָיָה מִתְכַּוֵּן כְּנֶגֶד הַמְּבָרְכִים לִגְמֹר אֶת הַשֵּׁם וְאוֹמֵר לָהֶם תִּטְהָרוּ. וְאַתָּה בְּטוּבְךָ מְעוֹרֵר רַחֲמֶיךָ וְסוֹלֵחַ לַעֲדַת יְשֻׁרוּן:
שילוח השעיר לעזאזל
קָרָא לְאֶחָד מִן הַכֹּהֲנִים הַמְזֻמָּן מֵאֶתְמוֹל לְהוֹלִיכוֹ וּמְסָרוֹ לוֹ.
וְהוֹלִיכוֹ אֶל אֶרֶץ גְּזֵרָה לְמִדְבָּר שָׁמֵם.
וּכְשֶׁהִגִּיעַ לְצוּק חוֹלֵק לָשׁוֹן שֶׁל זְהוֹרִית שֶׁבְּקַרְנָיו חֶצְיוֹ קוֹשֵׁר בְּסֶלַע וְחֶצְיוֹ בֵּין קַרְנָיו וּדְחָפוֹ בִּשְׁתֵּי יָדָיו לַאֲחוֹרָיו.
וְהוּא הָיָה מִתְגַּלְגֵּל וְיוֹרֵד וְלֹא הָיָה מַגִּיעַ לַחֲצִי הָהָר עַד שֶׁנַּעֲשָׂה אֵיבָרִים אֵיבָרִים.
וְאוֹמֵר כָּךְ יִמָּחוּ עֲוֹנוֹת עַמְּךָ בֵּית יִשְׂרָאֵל:

הכנת אימורי הפר והשעיר לה'
רָץ לוֹ אֵצֶל הַפָּר וְאֵצֶל הַשָּׂעִיר הַנִּשְׂרָפִים
וּקְרָעָן וְהוֹצִיא אֵמוּרֵיהֶם וּנְתָנָם בְּמֶגֶס לְהַקְטִירָם עַל גַּבֵּי הַמִּזְבֵּחַ.
וּבְשָׂרָן קְלָעָן בְּמִקְלָעוֹת וּמְשַׁלְּחָן בְּיַד אֲחֵרִים לְהוֹצִיאָן לְבֵית הַשְּׂרֵפָה:

קריאת התורה ותפילת הכהן הגדול
שָׁב וּבָא לְעֶזְרַת נָשִׁים אַחַר שֶׁהִגִּיעַ הַשָּׂעִיר לַמִּדְבָּר
וּמְבָרֵךְ בִּרְכַּת הַתּוֹרָה שֶׁלְּפָנֶיהָ.
וְקוֹרֵא בְּתוֹרַת כֹּהֲנִים בְּפָרָשַׁת אַחֲרֵי מוֹת וְאַךְ בֶּעָשׂוֹר.
וְגוֹלֵל הַסֵּפֶר תּוֹרָה וּמַנִּיחָהּ בְּחֵיקוֹ וְאוֹמֵר יוֹתֵר מִמַּה שֶּׁקָרִיתִי לִפְנֵיכֶם כָּתוּב כָּאן.
וּבֶעָשׂוֹר שֶׁבְּחֹמֶשׁ הַפְּקוּדִים קוֹרֵא עַל פֶּה.
וּמְבָרֵךְ לְאַחֲרֵיהֶם שְׁמוֹנֶה בְרָכוֹת.
עַל הַתּוֹרָה.
וְעַל הָעֲבוֹדָה.
וְעַל הַהוֹדָאָה.
וְעַל מְחִילַת הֶעָוֹן.
וְעַל הַמִּקְדָשׁ.
וְעַל יִשְׂרָאֵל.
וְעַל הַכֹּהֲנִים.
וְעַל שְׁאָר הַתְּפִלָּה:

עשיית שעיר המוסף ואילי המוסף
תִּכֵּן צְעָדָיו וּבָא לְבֵית הַטְּבִילָה
וְקִדַּשׁ יָדָיו וְרַגְלָיו וּפָשַׁט בִּגְדֵי לָבָן
וְיָרַד וְטָבַל עָלָה וְנִסְתַּפָּג.
הֵבִיאוּ לוֹ בִּגְדֵי זָהָב וְלָבַשׁ וְקִדַּשׁ יָדָיו וְרַגְלָיו
וְעָשָׂה שָׂעִיר הַנַּעֲשֶׂה בַחוּץ שֶׁהוּא מִמּוּסַף הַיּוֹם.
וְאַחַר כָּךְ מַקְרִיב אֶת אֵילוֹ וְאֶת אֵיל הָעָם וּמִנְחָתָם וְנִסְכֵּיהֶם כְּמִשְׁפָּטָם
וּמַקְטִיר הָאֵמוּרִים שֶׁל פַּר וְשָׂעִיר הַנִּשְׂרָפִים.
וְאַחַר כַּךְ מַקְרִיב תָּמִיד שֶׁל בֵּין הָעַרְבַּיִם כְּהִלְכָתוֹ:

הוצאת הכף והמחתה מבית קודש הקודשים
אַחַר כַּלּוֹתוֹ מֵעֲשׂוֹת כָּל אֵלֶּה עוֹד בָּא לוֹ לְבֵית הַטְּבִילָה.
מִהַר וְקִדַּשׁ יָדָיו וְרַגְלָיו וּפָשַׁט בִּגְדֵי זָהָב וְיָרַד וְטָבַל עָלָה וְנִסְתַּפָּג.
הֵבִיאוּ לוֹ בִּגְדֵי לָבָן לָבַשׁ וְקִדַּשׁ יָדָיו וְרַגְלָיו.
נִכְנַס לְבֵית קֹדֶשׁ הַקֳּדָשִׁים לְהוֹצִיא אֶת הַכַּף וְאֶת הַמַּחְתָּה שֶׁהִכְנִיס בְּשַׁחֲרִית.
הקטרת קטורת של בית הערביים והדלקת המנורה
וְעוֹד בָּא לוֹ לְבֵית הַטְּבִילָה וְקִדַּשׁ יָדָיו וְרַגְלָיו וּפָשַׁט בִּגְדֵי לָבָן וְיָרַד וְטָבַל עָלָה וְנִסְתַּפָּג.
הֵבִיאוּ לוֹ בִּגְדֵי זָהָב לָבַשׁ וְקִדַּשׁ יָדָיו וְרַגְלָיו.
נִכְנַס לְהֵיכָל לְהַקְטִיר אֶת הַקְּטֹרֶת שֶׁל בֵּין הָעַרְבָּיִם וּלְהַדְלִיק אֶת הַנֵּרוֹת כְּבִשְׁאָר יָמִים.
וְיָצָא וְהִקְרִיב מִנְחַת הַתָּמִיד וּמוֹתַר מִנְחַת חֲבִתִּין וּמְנַסֵּךְ הַיַּיִן בְּכָל כְּלֵי שִׁיר כְּהִלְכָתוֹ.

סיום עבודת כהן הגדול ביום הכיפורים
וְקִדַּשׁ יָדָיו וְרַגְלָיו וּפָשַׁט בִּגְדֵי זָהָב.
הֵבִיאוּ לוֹ בִּגְדֵי עַצְמוֹ וְלָבַשׁ וּמְלַוִּין אוֹתוֹ עַד בֵּיתוֹ.
וְיוֹם טוֹב הָיָה עוֹשֶׂה בְּצֵאתוֹ בְּשָׁלוֹם מִן הַקֹּדֶשׁ. אַשְׁרֵי הָעָם שֶׁכָּכָה לּוֹ אַשְׁרֵי הָעָם שֶׁיה' אֱלֹקָיו:
וּבְכֵן כְּמוֹ שֶׁשָּׁמַעְתָּ תְּפִלַּת כֹּהֵן גָּדוֹל בַּהֵיכָל כְּמוֹ כֵן מִפִּינוּ תִּשְׁמַע וְתוֹשִׁיעַ:

סדר ההושענות בבית המקדש בחג הסוכות
משנה, סוכה, פרק ד הלכה ה-ו
מצות ערבה כיצד? מקום היה למטה מירושלים, ונקרא מוצא.
יורדין לשם ומלקטין משם מורביות של ערבה, ובאין וזוקפין אותן בצדי המזבח, וראשיהן כפופין על גבי המזבח. תקעו והריעו ותקעו.
בכל יום מקיפין את המזבח פעם אחת, ואומרים, אנא ה' הושיעה נא, אנא ה' הצליחה נא. רבי יהודה אומר, אני והו הושיעה נא.
ואותו היום (הושענה רבה) מקיפין את המזבח שבע פעמים.
יש לשים לב, שהמקיפים של המזבח היו כהנים, כיוון שישראל אינם נכנסים בין האולם למזבח. יש מחלוקת האם הקפת המזבח היתה עם הערבה (לפי הברטנורה) או עם הלולב (לפי הרמב"ם).

בשעת פטירתן, מה הן אומרים? יופי לך מזבח, יופי לך מזבח.
רבי אליעזר אומר, ליה ולך מזבח, ליה ולך מזבח.
כמעשהו בחול כך מעשהו בשבת, אלא שהיו מלקטין אותן מערב שבת ומניחים אותן בגיגיות של זהב, כדי שלא יכמושו.


שמחת בית השואבה בבית המקדש בחג הסוכות
שמחת בית השואבה הייתה נחגגת בלילות ברחבת עזרת הנשים של המקדש ברוב עם ונאמר עליה כי ”מִי שֶׁלֹּא רָאָה שִׂמְחַת בֵּית הַשּׁוֹאֵבָה - לֹא רָאָה שִׂמְחָה מִיָּמָיו.”

בְּמוֹצָאֵי יוֹם טוֹב הָרִאשׁוֹן שֶׁל חַג יָרְדוּ לְעֶזְרַת נָשִׁים וּמְתַּקְּנִין שָׁם תִּקּוּן גָּדוֹל. מְנוֹרוֹת שֶׁל זָהָב הָיוּ שָׁם, וְאַרְבָּעָה סְפָלִים שֶׁל זָהָב בְּרָאשֵׁיהֶם, וְאַרְבָּעָה סֻלָּמוֹת לְכָל אֶחָד וְאֶחָד, וְאַרְבָּעָה יְלָדִים מִפִּרְחֵי כְּהֻנָּה וּבִידֵיהֶם כַּדִים שֶׁל מֵאָה וְעֶשְׂרִים לֹג, שֶׁהֵן מְטִילִין לְכָל סֵפֶל וְסֵפֶל מִבְּלַאי מִכְנְסֵי כֹּהֲנִים וּמֵהֶמְיָינֵיהֶן. מֵהֶן הָיוּ מַפְקִיעִין וּבָהֶן הָיוּ מַדְלִיקִין. וְלֹא הָיָה חָצֵר בִּירוּשָׁלַיִם שֶׁאֵינָהּ מְאִירָה מְאוֹר בֵּית הַשּׁוֹאֵבָה.

חֲסִידִים וְאַנְשֵׁי מַעֲשֶׂה הָיוּ מְרַקְּדִין בִּפְנֵיהֶם בַּאֲבוּקוֹת שֶׁל אוּר שֶׁבִּידֵיהֶן, וְאוֹמְרִים לִפְנֵיהֶם דִּבְרֵי שִירוֹת וְתוּשְׁבָּחוֹת.
וְהַלְוִיִם בְּכִנּוֹרוֹת וּבִנְבָלִים וּבִמְצִלְתַּיִם וּבַחֲצוֹצְרוֹת וּבִכְלֵי שִׁיר בְּלֹא מִסְפָּר, עַל חֲמֵשׁ עֶשְׂרֵה מַעֲלוֹת הַיּוֹרְדוֹת מֵעֶזְרַת יִשְׂרָאֵל לְעֶזְרַת נָשִׁים, כְּנֶגֶד חֲמֵשׁ עֶשְׂרֵה מַעֲלוֹת שֶׁבַּתְּהִלִּים, שֶׁעֲלֵיהֶן לְוִיִּים עוֹמְדִין בִּכְלֵי שִׁיר וְאוֹמְרִים שִׁירָה. וְעָמְדוּ שֵׁנִי כֹּהֲנִים בַּשַּׁעַר הָעֶלְיוֹן שֶׁיּוֹרֵד מֵעֶזְרַת יִשְׂרָאֵל לְעֶזְרַת נָשִׁים, וּשְׁנֵי חֲצוֹצְרוֹת בִּידֵיהֶן.
קָּרָא הַגֶּבֶר – תָּקְעוּ וְהֵרִיעוּ וְתָקְעוּ. הִגִּיעוּ לַמַּעֲלָה עֲשִׂירִית – תָּקְעוּ וְהָרִיעוּ וְתָקְעוּ. הִגִּיעוּ לָעֲזָרָה – תָּקְעוּ וְהֵרִיעוּ וְתָקְעוּ. הִגִּיעוּ לַקַּרְקַע – תָּקְעוּ וְהֵרִיעוּ וְתָקְעוּ. הָיוּ תּוֹקְעִין וְהוֹלְכִין, עַד שֶׁמַּגִּיעִין לַשַּׁעַר הַיּוֹצֵא מִמִּזְרָח. הִגִּיעוּ לַשַּׁעַר הַיּוֹצֵא מִמִּזְרָח – הָפְכוּ פְּנֵיהֶן מִמִּזְרָח לְמַעֲרָב וְאָמְרוּ:
אֲבוֹתֵינוּ שֶׁהָיוּ בַּמָּקוֹם הַזֶּה – אֲחוֹרֵיהֶם אֶל הַהֵיכָל וּפְנֵיהֶם קֵדְמָה, וּמִשְׁתַּחֲוִים קֵדְמָה לַשֶּׁמֶשׁ – וְאָנוּ לְיָ-הּ עֵינֵינוּ.
ר' יְהוּדָה אוֹמֵר: הָיוּ שׁוֹנִין וְאוֹמְרִין: אָנוּ לְיָ-הּ וּלְיָ-הּ עֵינֵינוּ.
חגיגות אלו נעשו בכל לילה מלילות חול המועד של סוכות, וכדי להפריד בין נשים לגברים היו מתקינים בעזרה שלוש גזוזטראות – מעין מרפסות מוגבהות – כנגד שלוש רוחות, שם היו הנשים רואות את שמחת בית השואבה. במילים אחרות, הוקמה עזרת נשים בתוך עזרת הנשים של המקדש, ודבר זה קרוי "תיקון גדול", וכמפורש בגמרא:
"מאי תיקון גדול? - אמר רבי אלעזר: כאותה ששנינו, חלקה היתה בראשונה והקיפוה גזוזטרא, והתקינו שיהו נשים יושבות מלמעלה ואנשים מלמטה. תנו רבנן: בראשונה היו נשים מבפנים ואנשים מבחוץ, והיו באים לידי קלות ראש. התקינו שיהו נשים יושבות מבחוץ ואנשים מבפנים, ועדיין היו באין לידי קלות ראש. התקינו שיהו נשים יושבות מלמעלה ואנשים מלמטה.
וכך נמנע הערבוב, נשמרה הקדושה, והשמחה נשמרה להיות שמחה של מצווה.
יהי רצון שנזכה לראות בשמחת ירושלים בקרוב, ובבניין ירושלים על תיקונה בקרוב ממש, אכי"ר.


ימי העליה לרגל: בחג הפסח, חג השבועות וחג הסוכות.


בנוסף לקרבנות הציבור ולקרבן פסח, העולים לרגל מביאים איתם עולות וזבחים בעת עלייתם, לחגוג את החג במקדש, איש כמתנת ידו.
להלן קרבנות נוספים המוקרבים על ידי העולים לרגל בשלושת הרגלים:
שם הקרבן מועדו סוג הקרבן מהו הקרבן מנחתו נסכיו הערות
מעשר בהמה התאריכים: יום אחרון של חודש אדר, יום ל"ה בעומר, יום אחרון מחודש אלול. (15 ימים לפני הרגל, בשלושת הרגלים). מעשר: קודשים קלים אחד מכל עשר בהמות טהורות שנולדו בעדר באותה שנה: מוציאים את הבהמות אחת ואחת מכל עשר אומרים עליה: הרי זה מעשר מעשרים בנפרד את הצאן ובנפרד את הבקר. - כשמגיעים הזמנים המיוחדים למעשר, אז יש לסמן את הבהמות שיבחרו למעשר, ומרגע שהגיעו זמנים אלו, אין למכור ולשחוט את הבהמות עד שיעשר אותם. האימורים מוקרבים על המזבח והבשר נאכל על ידי כל אדם בטהרה בכל ירושלים לשני ימים ולילה שביניהם.
ביכורים הבאת ביכורי פירות משבעת המינים לבית המקדש לכהנים. בהמה לקורבן שלמים מנחת הקורבן לפי סוג הבהמה נסכי הקורבן לפי סוג הבהמה הביכורים מובאים לירושלים יחד עם קורבן שלמים.
עולת ראיה בעת עליה לרגל, ביום הראשון של החג. אם איחר, ניתן להביא גם בשאר ימי החג, וחג השבועות, ניתן להביא באחד מ-6 הימים שאחרי החג. אינה מוקרבת בשבת. עולה פר, איל או כבש מנחת הקורבן לפי סוג הבהמה נסכי הקורבן לפי סוג הבהמה -
שלמי חגיגה בעת העליה לרגל, כל החייב בעולת ראיה, מביא גם שלמי חגיגה. שלמים פר, איל או כבש מנחת הקורבן לפי סוג הבהמה נסכי הקורבן לפי סוג הבהמה האימורים מוקטרים על המזבח, החזה ושוק הימין נאכלים ע"י הכהנים ומשפחתם בירושלים בטהרה, ושאר הקורבן נאכל ע"י כל אדם בירושלים בטהרה.
שלמי שמחה אכילה מבשר הקורבנות בימי העליה לרגל, בכל אחד מימי העגל. ניתן לצאת ידי חובה באכילת בשר קורבנות אחרים. שלמים פר, איל וכבש מנחת הקורבן לפי סוג הבהמה נסכי הקורבן לפי סוג הבהמה כל המשפחה אוכלת מבשר השלמים, בטהרה, ויש לשתף גם עניים ולשמחם. ניתן לצאת ידי חובה באכילת בשר קורבנות אחרים.

סודות קרבנות המועדים


על השמחה ברגלים והעליה לרגל – ספר המצוות, מצוות נ"ב, נ"ג, נ"ד

ספר המצוות, מצווה הנ"ב
הציווי שנצטווינו לעלות למקדש שלש פעמים בשנה.
והוא אמרו יתעלה: "שלש רגלים תחג לי בשנה" (שמות כג, יד).
וכבר נתבאר בכתוב, שהעליה הזאת היא שיעלה עם קורבן להקריבו. וכבר נכפל ציווי זה כמה פעמים.
ולשון ספרי
"שלש מצוות נוהגות ברגל, ואלו הן: חגיגה וראיה ושמחה".
וכן גם אמרו בגמרא חגיגה:
"שלש מצוות נצטוו ישראל ברגל: חגיגה, ראיה ושמחה".
ועניין חגיגה זו - שיקריב קורבן שלמים.

ספר המצוות, מצווה הנ"ג
הציווי שנצטווינו על הראיה.
והוא אמרו יתעלה: "שלש פעמים בשנה יראה כל זכורך את פני ה' אלהיך" (דברים טז טז).
ועניין מצווה זו, שיעלה האדם עם כל בן זכר שיש לו, שאפשר לו להלך לבדו יעלהו למקדש ויקריב קורבן עולה כשיעלה. והקורבן הזה שמקריב בעלותו הוא הנקרא עולת ראיה.

וכבר הקדמנו והזכרנו אמרם: "שלוש מצוות נצטוו ישראל ברגל: חגיגה. ראיה ושמחה".
וכבר נתבארנו גם דיני מצווה זו, כלומר, מצוות ראיה, במסכת חגיגה.
וגם זו אין הנשים חייבות בה.

ספר המצוות, מצווה הנ"ד
הציווי שנצטווינו בשמחה ברגלים.
והוא אמרו יתעלה: "ושמחת בחגך" (שם שם, יד) והיא המצווה השלישית משלוש מצוות הנוהגות ברגל. והעניין הראשי שאליו נרמז במצווה זו - הוא: שיקריבו קורבן שלמים בהכרח, ושלמים אלו נוספים על שלמי חגיגה, והם נקראים בתלמוד: שלמי שמחה.
ועל הקרבת שלמים אלו, אומרים: "נשים חייבות בשמחה" וכבר אמר הכתוב: "וזבחת שלמים ואכלת שם ושמחת לפני ה'" (שם כז, ז)

וכבר נתבארנו גם דיני מצווה זו ב[מסכת] חגיגה. ובכלל אמרו "ושמחת בחגך" מה שאמרו עוד, והוא אמרם "שמח בכל מיני שמחה" מזה: אכילת הבשר בחגים, ושתית היין, ולבישת בגדים חדשים, וחילוק פירות ומיני מתיקה לנערים ולנשים, והשחוק בכלי זמר ובריקוד במקדש במיוחד, והיא שמחת בית השואבה" וכל זה נכנס בכלל אומרו "ושמחת בחגך" והחמור שבהם הוא חיוב שתיית היין דווקא, כיון שהוא מיוחד לשמחה.
ולשון גמרא פסחים:
"חייב אדם לשמח בניו ובני ביתו ברגל.
במה משמחם? ביין".
ושם אמרו:
"תניא ר' יהודה בן בתירא אומר:
בזמן שבית המקדש קיים אין שמחה אלא בבשר,
שנאמר: וזבחת שלמים ואכלת שם ושמחת.
עכשו אין שמחה אלא ביין, שנאמר: ויין ישמח לבב אנוש" (תהלים קד, טו).
ואמרו עוד: "אנשים בראוי להם, ונשים בראוי להן" ולשון התורה הוא, שנתחייב לכלל בשמחה זו העניים והמסכנים והגרים, אמר יתעלה: "והגר והיתום והאלמנה" (דברים טז, יד).


סודות וטעמי קרבנות המוספים לפי מועד


קרבן פסח
כותב המהר"ל:
סוד קרבן פסח - מתוך ספר גבורות ה', המהר"ל, פרק ס:
רבן גמליאל אומר וכו'. יש לשאול הנה ראינו שהשם יתברך צוה בפסח על שום שפסח וכו'
והרי ראינו שלא היתה שום מכה מן המכות בישראל ולמה תהיה מכה זאת יותר בישראל, ויותר מזה אמרו שכשהיה שותה הישראל והמצרי זה היה שותה דם וזה מים. דע כי לעולם היו המכות תמיד עולים ומתגברים, ומפני כך אין לתמוה אם לא היתה המכה בישראל בכל שאר המכות, שמדריגת ישראל יותר חשוב ויותר עליון במעלה עד שלא היה כח במכה למשול בישראל,
אבל כאשר הגיע למכת בכורות שהיתה על ידי הקדוש ברוך הוא, שלא תוכל לומר שהיתה מדריגת ישראל חשוב כל כך שלא היה כח המכה להיות מושלת בישראל, שהרי המכה היה הקדוש ברוך הוא בעצמו ולפי כבודו וגדלו היתה המכה בכל ואם כן למה לא היתה המכה בבכורי ישראל,
ולא היה זה כי אם בשביל זה כי ישראל הם לחלק הקדוש ברוך הוא בעצמו, וכיון שנחשבים אל הסבה הראשונה לא היה בהם המכה. כי מדריגת הבכור הוא מצד העלול לא מצד העלה, שאין מדריגת הבכור רק שהבכור הוא ראשית לכל אשר יצא לפעל אחריו ואין כאן מעלה מצד העלה,

והקדוש ברוך הוא כאשר לקח ישראל אליו קנו המעלה מצד העלה שהוא הקדוש ברוך הוא, ולכן לא הגיע להם המכה,
כי מדריגת ישראל שיש להם מצד שהם אל השם יתברך הוא יותר מן מדריגת הבכור שהוא ראשית העלול
וישראל יש להם דביקות בעלה.

ומפני קנין המעלה הזאת שהוא דבר חדוש שלא היה בכל המכות, צוה להקריב קרבן פסח
כי מאחר שלא היו ישראל אפשר להיות נצולים מן מכות בכורות כי אם על ידי שהם נחשבים של הקדוש ברוך הוא והם לחלקו, צוה להם להקריב קרבן,
כי באיזה ענין הם שלו ומה הם צריכים לו כי אם להקריב לפניו לעבוד לו ובעבודה הם שלו,
וכיון שבעבודה הם שלו לכך לא הגיע להם מכת בכורות כלל.

ומפני כך נקרא הקרבן הזה פסח כתרגומו חייס שהוא לשון רחמנות,
וביאור ענין זה שכיון שאתם חלקו של הקדוש ברוך הוא הוא מרחם וחס על אשר לו שלא יאבד,
וזהו ענין פסח כאשר תבין.
וזהו פירוש הכתוב וככה תאכלו אותו וגו' ואכלתם אותו בחפזון פסח הוא לה',
פירוש כי לכך יש לכם לאכול הקרבן הזה שהוא פסח לה',
שיהא מרחם עליכם בקרבן זה שאתם עובדים לפניו בקרבן הזה ובזה אתם שלו וראוי לרחם על שלו.

ומפני שהשם יתברך לקח ובחר בישראל בפרט מכל האומות להיות שלו מורה בזה שהוא יחיד,
שכיון שהוא יחיד בוחר באומה יחידית לא בכלל האומות,
שזה נותן ענין האחדות להיות לו עם מיוחד,
שאם אין כאן אחדות לא היה בוחר באומה יחידית,
אלא שהוא יחיד בוחר ביחיד
וזאת העבודה היא עבודה מאומה יחידה למי שהוא אחד.
וזהו עצם הקרבן הזה,

לכך היה כל העבודה הזאת בענין אחדות,
כי היה מצות הקרבן לאכול אותו על כרעיו ועל קרבו, שאין ראוי שיהיה הקרבן הזה מחולק רק על ראשו ועל כרעיו ועל קרבו,
כי הדבר שהוא מחולק אינו אחד שהרי יש בו חלקים אבל דבר שהוא שלם יש בו אחדות,
וכל ענין עבודה זאת בקרבן הזה להורות על האחדות,
וכן בבית אחד יאכל, כל הענין הזה שאסור לחלק הקרבן לשתי חבורות או שאסור לאכול אותו בשתי מקומות, דפלוגתא דתנאי הוא במסכת פסחים (דף פו.)
כל הדבר הזה שיהא מעשה הקרבן ואכילתו בענין האחדות ולא בענין החלוק.
וכן שה תמים בן שנה, מפני כי בן שנה הוא אחד בשנים ואם היה ב' שנים היה יוצא מן האחדות
וכל הדברים האלו נמשך לענין האחדות.

ודוקא שה ולא עגל כי שה לדקותו נחשב אחד לגמרי, אמרו ז"ל (ויק"ר פ"ד) שה פזורה ישראל
למה נמשלו ישראל לשה
מה שה אם הוא לוקה באחד מאבריו וכולו מרגיש אף ישראל אחד חוטא וכולם מרגישים
שהרי עכן היה אחד וחטא וכל ישראל היו מרגישים.

וביאור הדבר הזה כי השה לדקות טבעו ואינו בעל חומר גס ועב,
כי דבר שהוא חמרי כמו השור והחמור או הדבר שהוא דומה לו, יש בו ענין חמרי והחומר מתחלק ואין בו ענין האחדות,
אבל השה טבעו דק ויש לו מזג דק אינו חומרי לכך אם נלקה באחד מאבריו כולו מרגיש,
וכך ישראל בעבור שישראל מפני שהם רחוקים ממדריגת החומר אבל מדריגתם מדריגה רוחנית אלקית,
ולפיכך אחד חוטא וכולם לוקים כי המדריגה הזאת לא תתחלק, והחלוק הוא מצד החומר,

וזה שצוה שיהיה הקרבן הזה שה תמים כי התמימות והשלימות הוא אחדות כדכתיב (שמות, נה) והיה המשכן אחד,
ופירושו כאשר היה שלם אז היה נחשב אחד שהרי החלק אינו שלם ואינו אחד,
ודבר זה מבואר.
ומצותו בזכר ולא בנקיבה כי האחדות הוא מן הצורה והחלוק הוא מן החומר ודבר זה מבואר,
ומפני שהזכר יותר נחשב צורה מן החומר לכך הפסח אינו בא רק מן הזכרים.

וכן אל תאכלו ממנו נא ובשל מבושל כי אם צלי אש הכל ענין זה,
כי הבשול במים או בשאר משקין חלקיו מתפרדין על ידי הבשול ומתחלקין,
אבל צלי אש מכח האש אדרבה נעשה הבשר אחד כי האש מוציא הרוטב ונעשה הבשר קשה ואחד,
לא כן כאשר מתבשל במים שנעשה פירורים,

וכן אמר מטעם זה שאין לאכול אותו נא אלא כאשר הוא צלי אש ואז הבשר מתקשה מכח האש,
וכל זה מורה על ענין האחדות שראוי שיהיה קרבן אחד אל השם יתברך שהוא אחד.

ועוד כבר אמרנו פעמים רבות כי המים לא נקראו בכתוב רק בלשון רבים,
ופירשנו הטעם בפסוק כי מן המים משיתהו כי הם חומרים ואין אחדות רק בצורה,
לכך קרבן הזה המורה על אחדות אסור לבשל במים וכל משקה שהוא כמו מים, ודבר זה ענין מופלג ותבינהו.

וכן עצם לא תשברו בו גם כן דבר זה, שאם היה שובר העצם בפסח היה זה חלוק ופירוד דבר שאין צריך לאכילה,
כי אף על גב שהוא אוכל הבשר שהוא ראוי לאכילה אין זה חילוק ופירוד מפני שהוא עומד לאכילה,
אבל שבירת עצמות אין זה לאכילה ונקרא שבירה ופירוד ודבר זה לא יתכן לפסח,
ועוד כי שבירת העצם במה שהוא עצם שבירתו יותר נקרא פירוד וחילוק.

כלל הדבר כי ראוי שיהיה הפסח קרבן אחד מפני שהוא מורה על השם יתברך שהוא אחד,
כי העבודה הזאת שיש לישראל היא מצד האחדות שהוא יתברך אחד
ולכך בחר באומה יחידי גם כן כיון שהוא יחיד.

ועוד כי הקרבן הזה הוא עיקר העבודה שהוא יתברך אלקיהם של ישראל והוא יחיד באלהותו,

ולכך הקרבן הזה צריך שיהיה אחד,
ולא כן שאר קרבן שאין אותו הקרבן הוא עיקר העבודה במה שהוא אלקיהם,
שהרי דוקא בקרבן זה כתיב (שמות, יג) ועבדת את העבודה וגו',
נקרא קרבן זה עבודה סתם ולכך קרבן זה הוא לאלהותו יתברך והוא אחד באלהותו.

וכן שחיטת הקרבן אחר חצות מורה זה על האחדות, כמו שהתבאר למעלה בפרק שלשים וששה כי אין לכפול הדברים,
וכמה דברים בארנו שכל עבודת הקרבן הזה בענין האחדות עד שכל ענין הקרבן הוא באחדות וע"ש.

קרבן מוסף של חג הפסח
הרב הירש:
הקרבן יהיה לחם אישה ריח ניחח לה':
לחם: כל יחסי האומה יהיו מוכנים ומזומנים להשראת שכינה בקרבה.
אשה ריח ניחח לה': דבר זה יושג כאשר תמסור האומה את כל אשר לה לכח האש של תורת ה', וכך היא תבטא שהיא עושה את רצון ה' בעבודת המעשה של חיים.
האומה החוגגת את חג ייסודה קרבה אל ה' במשך שבעה ימים,
ובכל אחד משבעת הימים האלה היא מבטאת את ייעודה באותו קרבן עצמו: שכן בחג הייסוד יש להחדיר בלב את הרעיון של ייעוד האומה,
באכילת מצות במשך שבעה ימים הרי היא מבטאת את ההודאה שרק ה' לבדו העניק לה חירות ועצמאות.
פרים בני בקר שנים:
איל אחד:
ושבעה כבשים:
תמימים יהיו לכם: הרי הוא מדגיש את "שלמות" ההתמסרות של אישיותנו ה"שלמה": בכל נפשנו ניכנס לעבדות ה' שנתכוננה על ידי יציאת מצרים. רק במצב של תמימות יכולים הם לבטא את הייעוד שניתן להם ביציאת מצרים.

סודות קרבנותיו של חג השבועות

קרבן מיוחד המובא בחג השבועות הוא קרבן שתי הלחם, מנחת חיטים המובאת ביחד עם שני כבשים לשלמי ציבור - הסוג היחד של קרבן שלמים המובא בשם הציבור כולו,
וביחד עם קרבן הדומה אך שונה מקרבן מוסף חג השבועות: ומורכב מפר, שני אלים, שבעה כבשים, ושעיר חטאת.
מה סודו של קרבן שתי הלחם?

מתוך מאמר של הרה"ג אליקום דבורקס - מנהגי חג השבועות כזכר לשתי הלחם:
כתב בס' מנחת אהרן עניני חג השבועות פ"א להסביר שייכות מצות "שתי הלחם" למתן תורה,
וכמו כן מצות שתי הלחם למצות ספירת העומר
והוא
שכאשר יצאו ישראל ממצרים יצאו מטומאת הגילולים שלה ע"י עשיית פסח שאכלו על שלחן אביהם,
ומשם והלאה התחילו מ"ט ימי הטהרה שהם כדי להתקרב ולקבל את התורה
ויום החמישים הוא השלמת הטהרה והוא יום מתן תורה שנתנו שני לוחות התורה,
וכנגד זה ציוה השי"ת להביא את קרבן היום שהוא שתי הלחם שהוא לחם התורה שנאמר "לכו לחמו בלחמי" (משלי ט')

וכ"כ כתב בעל הכלי יקר בפרשת אמור בביאור מהות הקרבן של שתי הלחם
"והקרבתם מנחה חדשה לה'" - סימן ליום מתן תורה,
כי התורה צריכה להיות חדשה אצל האדם בכל יום כאילו היום קבלה מהר סיני וכו',
ועל כן אין יום נתינתה מבואר בתורה יותר ממה שנרמז בהבאת מנחה חדשה,
להיות שהתורה מנחה חדשה בכל יום ויום,
ולכן זהו הטעם ששתי הלחם הם חמץ דווקא
משום שיצר הרע נמשל לשאור, ובמקום שתורה מצויה אין יצה"ר יכול להזיק,
ולכן קרבן שתי הלחם רומז לתורה.
וזה מה שכתב בעל עוללות אפרים (דהוא חיבורו של הכלי יקר) דהנותן ס"ת חדש לביהכ"נ בשבועות כאילו הקריב מנחה לה' בזמנה, דהיינו שהכנסת ס"ת מבוסס על יסודו הנ"ל שהמנחה החדשה של שתי הלחם הוא סימן לתורה שמתחדשת בכל יום

'שתי הלחם' - הרה"ג ירחמיאל קראם
מצווה מיוחדת ניתנה לנו בחג השבועות, ביום החמישים לספירת העומר: "והקרבתם
מנחה חדשה לה'.''
מה היא המנחה החדשה הזו?
אומרת לנו התורה: "לחם תנופה שתים שני עשרונים סולת תהיינה חמץ תאפינה ביכורים לה'''.
מצווה מיוחדת לחג השבועות להקריב את שתי הלחם הנקראים 'מנחה חדשה'.
ולמה נקראו שתי הלחם 'מנחה חדשה'?
אומר רש"י: מפני ש'היא המנחה הראשונה שהובאה מן החדש' מהתבואה החדשה,
ומוסיף רש"י: ואם תאמר הרי קרבה מנחת העומר' והרי כבר הייתה מנחה שהובאה מהקציר החדש.
עונה רש"י: שמנחת העומר שונה מפני 'שהיא באה מן השעורים'.

שתי הלחם שונים בתכלית ממנחת העומר:

*העומר בא מן השעורים, ממאכל בהמה, ושתי
הלחם 'סולת תהיינה'.

* את העומר מניפים ואת שתי הלחם מניפים.
וכותב השפתי חכמים ששונה התנופה של שתי הלחם מהתנופה של העומר.
כי תנופת העומר, שמוליך ומביא, היא אחר ההבאה
ואילו תנופת שתי הלחם היא קודם ההבאה.

* שתי הלחם הם 'לחם תרומה המורם לשם גבוה'. מביאים אותם אחרי התעלות, הטהרות והתקדשות של ל"ט יום.
עכשיו כשהגענו עד הנה אנחנו כבר יכולים להרים תרומה לה'.
כבר יצאנו מגלולי מצרים, ממ"ט שערי טומאה, ממצב בו יכולנו להביא רק מנחת שעורים.
וגם אז רק אחרי כל העבודה הכרוכה בהבאתה יכולנו להניף אותה לה'.

עניין נוסף ישנו בקשר שבין 'מנחה חדשה' לחג השבועות חג מתן תורה, ללמדנו כי התורה צריכה להיות בעינינו בכל יום ויום חדשה כביום נתינתה.
הכלי יקר שואל מדוע התורה הסתירה לנו שני דברים חשובים.
דבר אחד הסתירה מאתנו התורה ולא כתבה במפורש שחג השבועות הוא יום מתן תורה. דבר שני הסתירה התורה ולא כתבה במפורש את היותו של ראש השנה יום הדין לכל באי עולם .
ומסביר הכלי יקר כי עשתה כך תורה כדי שלא נטעה ונחשוב ששני הדברים האלו, קבלת התורה ויום הדין שייכים ליום אחד בשנה. אלא שנדע כי שני דברים אלו צריכים ללוות אותנו בכל יום ויום כל ימות השנה.

על התורה נאמר: ,בכל יום יהיו בעיניך כחדשים' בכל יום אנו צריכים להרגיש כי היום ניתנה תורה.
על יום הדין נאמר: ,בכל יום אדם נידון.' בכל יום ויום מימות השנה אנחנו צריכים להרגיש 'היום יעמיד במשפט כל יצורי עולמים'. כי 'אדם נידון בכל יום.

עניין נוסף בקשר שבין 'מנחה חדשה' לחג השבועות חג מתן תורה מגלה לנו רבנו בעל 'המכתב מאליהו ב' כותב 'וגדר שתי הלחם שצוותה התורה להביא בחג השבועות הוא
השגת מדרגת קבלת התורה. ועל כן נקראו מנחה חדשה. כי כל השגה בכל מדרגה היא חדשה לגמרי, עולם אחר ממש, כלפי המדרגה שלמטה ממנה'.

הבדל תהומי ישנו בין ענייני העולם הזה להשגת התורה.
בענייני העולם הזה כתוב 'אין חדש תחת השמש'
כי כאן לא שייך כלל דבר חדש. כל התאוות שוות, וכל ההישגים הגשמיים מידה אחת להם. כאשר יתמיד האדם בתאווה תהיה לו לזרא, אך ברעבונו ישכח ויחשוב שחידוש לפניו'.
תורה נקראת מנחה חדשה מפני ש'ברוחניות בכל נקודה ונקודה של עלייה מוצא האדם את עצמו בעולם חדש שאין בו שיווי ודמיון למה שקדם לו, ולא לחוויתו של כל אדם אחר . ' ע
מלת וזכית לעלייה רוחנית נכנסת למצב חדש שהוא ייחודי לך. בכל עמל ויגיעה בתורה אתה בונה לעצמך עולם חדש, פרטי שלך שאין דומה לו. זה החלק שלך בתורה'.
אי אפשר להגיע למצב כזה של 'מנחה חדשה' ללא ההקדמה של ספירת העומר. להגיע לכך צריכים עבודה מתמדת של שלב אחר שלב. להשבית את הטומאה 'בעבודה צרופה ומזוקקת' ואז מרגישים איך כל עליה היא עולם חדש . זו היא תכלית עבודתו של האדם בעולם הזה.
כמו שמביא רבנו הרמח"ל בדרך ד' 'כי התכלית של בריאת העולם הזה, הוא כדי לזכות לדביקות בה''.
ולשם כך הושם האדם בזה העולם שהחומר מושך בו לצד הרע, כדי שיתגבר על זה ויבחר בטוב.
והמידה ה גדולה ביותר של חסד ד' הוא שהאדם זוכה לדביקות על ידי עבודתו
בזה שהוא מתגבר על הרע המושכו לצד הרע.
ואמנם כדי שיוכל האדם לכבוש את היצר ניתנה לו תורה תבלין. ובכוח התבלין הזה יוכל האדם לקיים את עיקר התכלית דהיינו להתגבר על יצרו'.

בחג השבועות, ביום קבלת תורה, אנחנו מביאים שתי לחם מחיטים אפויות חמץ. את אותו חמץ שרק לפני חמישים יום היה אסור עלינו בכרת עכשיו אנחנו מביאים אותו קרבן לה'.
ביעור וביטול החמץ מסמל את ביטול וביעור העצמיות. פסח הוא זמן של ביטול העצמיות. ביטול הגשמיות והחומריות המתנגדות לרוחניות.
יום קבלת התורה הוא יום גדלות האדם, יום בו ניתנו לאדם הכלים להשבית את החומר לבטל את העצמיות והגשמיות ולהעצים את כוחותיו הרוחניים . בגופו ובנשמתו צריך האדם לעבוד את ה', עם הגשמיות והרוחניות הנמצאים במלחמה מתמדת.
מצד אחד הוא צריך לדעת שלכוחו וגבורתו אין שום משמעות שהרי 'יתוש קדמך' ומאידך גיסא 'חייב אדם לומר בשבילי נברא העולם' יש לי את הכוחות לקיים את כל העולם כולו.

רבנו הרמח"ל מלמד אותנו כי להגיע להשלטת הרוח על הגשם, להשלטת הנשמה על הגוף. לכבוש את היצר הרע העומד ומסית אותנו לצד הרע. ניתן רק על ידי קיום 'הוראות
היצרן' - על ידי יישום הוראותיו של בורא עולם .

'בראתי יצר הרע בראתי לו תורה תבלין' - כשיש לפנינו מאכל ותבלין, המאכל הוא העיקר והתבלין הוא הטפל הוא נותן טעם בעיקר. יוצא איפה שיצר הרע הוא העיקר והתורה שנמשלה לתבלין היא הטפל,
הייתכן כדבר הזה?
כן, כי לולי התבלין הזה, לולי לימוד התורה בעמל וביגיעה לא יוכל האדם למלא את תכלית בריאתו בעולם הזה, לכבוש את יצרו הרע .
כך הרי ראינו כשעלה משה למרום להוריד את התורה לעם ישראל ביקשו מלאכי השרת לעכב בעדו מלקבל את התורה. ואמרו: 'מה אנוש כי תזכרנו ובן אדם כי תפקדנו'.
עונה להם משה רבינו: 'כלום יצר הרע יש ביניכם'.
נכון, בוודאי יש בתורה הקדושה דברים השייכים למלאכי השרת, אבל הרי תכלית התורה היא להיות תבלין בהתמודדות הנברא עם היצר הרע .

חזק חזק ונתחזק לקבל עלינו עול תורה כי רק בעמלה נכבוש את יצרנו לעבודתו יתברך ונגיע לתכלית הבריאה, תכלית כל האדם.

קרבן מוסף של חג הביכורים
הרב הירש:
בנוסף לשתי הלחם וקרבנותיו:
והקרבתם: שוב תקרבו אל ה' עם הביטוי האידיאלי של ייעודכם הנובע מכל היחסים האלה.
פרים שניים: בכח היעוד הזה חיי כל יחיד יהיו לעבודת ה' פעילה.
איל אחד: כלל ישראל יהיה מופת המאיר לעמים,
שבעה כבשים: דברי ימי ישראל יגלו את עיני האנושות לראות את מפעלי ה'.
סלת, שמן, יין: קיומכם, רווחתכם ושמחתכם יתקדשו עד שיהיה בהם משום קילוס לה'.
שעיר לכפר: מחוסר שלמות של כל הווה, ייפתח פתח לעתיד חדש וטהור.

קרבן מוסף של ראש השנה
הרב הירש:
קול השופר החריד את הלב יקרא לנו לשוב אל אדונינו, וקול זה יישמע בכל בית יהודי ויחדור לכל לב יהודי.
ועשיתם: במעשה אובייקטיבי תבטאו את חזון ייעודכם כפי שהוא מוצג בפניכם על ידי מקדש התורה.
קרבן מוסף ראש השנה, בנוסף לקרבן התמיד ולקרבן מוסף ראש חודש:
פר בן בקר אחד: יבטא את העם בכללותו כעובד פעיל בשירות ה'.
איל אחד: ורק מתוך הייעוד הזה של הכלל ימצא גם היחיד את דרכו, וקול השופר יקרא גם את היחיד לשוב לעבודת ה'.
ועשרון אחד: מתייחס לאומה בכללותה.
שבעה כבשים: שבע פעמים היא קריבה אל ה' בבחינת "כבש" ההולך אחרי הנהגת ה', ובכל פעם היא מביאה גם עשרון אחד, וכך היא מבטאה שקיומו החומרי של הכלל, כמוהו כהנהגה האישית של הכלל, הוא אצבע אלקים בדברי ימי ישראל.
ושעיר לכפר עליכם: גם האומה בכללותה עדיין לא הגיעה לשלומתה בהווה... אך מקדש ה' יביא לה כפרה, וכך הוא יבטיח את המשך קיום האומה ויפתח לה פתח לעתיד חדש.

עבודת כהן גדול ביום הכיפורים
שני שעירי החטאת – ומשמעותם
הסבר חינוכי: ספר החינוך - מצווה צ"ה
ובקורבן עזאזל שנשלח חי אל מקום החורבן והכליון, נאמר בפשט העניין:
לבל ידמה החוטא הגמור שאחר שתקבל נפשו עונש על חטאים, התשוב לעמוד במקום הטובים או תהיה לה הישארות וטובה קצת ואפילו תהיה כירבעם בן נבט וחבריו,
כמו שהוא רואה כל השנה כולה, שיש לגוף הבהמה שהוא לדמיון גוף החוטא השארות קצת בית ה’ יתברך באפר שנשאר שם בעת השריפה, לא יוציאוהו מן הבית עד אחר זמן הרבה.
על כן בשעיר החי, הנושא כל העוונות, יראו רמז כי החוטא שעוונותיו מרובים כמו האפקורוסין ושכפרו בתורה ובתחית המתים וכל המצרים לישראל בכלל, לא יראו בטובה לעולם ותולעתם לא תמות ואישם לא תכבה,
כמעשה השעיר בנושאו ריבוי עוונות כל ישראל יושלך לגמרי אל ארץ גזרה, לא ימצא בבית ה’ לא לשחיטה ולא לזריקה, זכרו יאבד מני ארץ.
וזהו שאמרו זכרונם לברכה )ירושלמי יומא פ''ו ה''ג) כי בשעה שישראל מרוצין, לא הגיע לחצי ההר עד שנעשה אברים אברים,
להודיען דמיון החוטא הגמור כי כן יאבד מהרה ויהיה כלה כליון גמור,
למען ילמדו ויקחו מוסר וייטיבו דרכיהם.
וזהו הסימן הטוב להם, שאין מלמד מוסר אלא האוהב, כמו שכתוב )משלי יג כד( ואוהבו שחרו מוסר.

הסבר לאומי - האברבנאל
הרב יחזקאל סופר שליט"א מביא את דעת אברבנאל [תוכן דבריו]:
השעירים הללו שניהם רומזים לבני ישראל [ולכן נאמר: "ומאת עדת בני ישראל יקח שני שעירי עיזים לחטאת...]
אלא שישנה במסגרת כלל ישראל "עדה הקדושה" ו"עדה הפושעת",
וההגרלה בין שני השעירים מציגה מסר-חווייתי לקהל האלפים הנאסף בבית המקדש ביום הקדוש הזה כשבפניהם עומדות לבחירה שתי אפשרויות:
אם להיות "עדה קדושה" ואז תקרב לקדש הקדשים, או להיות "עדה פושעת" ואז יהא "גורלה" ללכת לגלות, כנרמז בתיבה זו: עז – אזל" אם עם ישראל עז פנים, אזי "אזל" [יילך] לגלות...
וכ"ז על מנת לעוררם בתשובה ביום הכיפורים.
מסיים אברבנאל במסר מעודד: אך גם בגלותו לא יכלה העם היהודי, כנרמז בפסוק: "והשעיר אשר יהיה עליו הגורל לעזאזל – יעמד חי לפני ה' לכפר עליו... היינו שגם בגלותו, יעמד חי לנצח!

הסבר רעיוני – הרש"ר הירש
שני השעירים מתארים שתי דמויות.
בתחילה הם זהים בתכלית, אך דרכיהם נפרדות על סף המקדש.
שניהם "שוין במראה ובקומה ובדמים ובלקיחתן כאחד" (יומא סב ע"א).
שניהם יכולים להיות כך או אחרת: לה' או לעזאזל.
מי שהוכרע לה', ימות בשחיטה, ויתקבל בכלי המקדש, יגיע לקודש הקודשים, לקירבת המקום המקודש ביותר: ההשלמה של חזון חיי תורה: להיות האדם מרכבה לשכינה.
ומי שהוכרע לעזאזל, יעמוד חי בלא שינוי, בעצמיות חיה יעמוד בלא פגע לפני ה' בפתח המקדש, אך הוא לא יבוא אל המקדש פנימה, אלא יוּצא ממקומו וממושבות האדם, ויגיע אל השממה.
כל אחד מאיתנו הוא בבחינת "שעיר": ניתן לו כח ההתנגדות:
ערכם המוסרי של חיינו תלוי באופן הפעלת כח זה:
בידינו להפעיל את כח ההתנגדות ברשות ה' ותחות מרותו.
בידינו להיות בבחינת "שעיר לה'": להתנגד לכל הגירויים הפנימיים והחיצוניים, המפתחים אותנו לסור מעל ה'.
או בידינו להיות בבחינת "שעיר לעזאזל": להפעיל את כח ההתנגדות על ידי סירוב עז לשמוע בקול ה'.
וזו משמעות המילה "עזאזל": עז אזל: העז ברוחו – אזל וחלף.

ועל פי תורת הסוד: שולחים את השעיר לעזאזל לסיטרא אחרא, שלא יקטרג ביום הכיפורים.
האבן עזרא רומז: "ואם יכולת להבין הסוד שהוא אחר מלת עזאזל תדע סודו וסוד שמו... ואני אגלה לך קצת הסוד ברמז בהיותך בן שלשים ושלש תדענו".
והרמב"ן מפרש את דבריו: ונשא השעיר עליו – זה עשיו. והשעיר לעזאזל – שחד לסמאל ביום הכפורים.
התורה אסרה לעבוד עבודה זרה כלשהי! אבל ביום הכיפורים ציוה הקב"ה שנשלח שעיר במדבר, לשר המושל במקומות החורבן, ואין זה חלילה קרבן מאיתנו! אלא שתהיה כוונתו לעשות רצון בוראנו שציוונו בכך.
משל: למלך שעשה ארוחה וביקש לתת מנה אחת לעבדי פלוני.

ומסביר עוד הרמב"ן שבשל כך היו גורלות: כדי שלא תהיה הקדשה של השעיר לה' ולעזאזל, כאילו עובד אליו ונודר לשמו!
אבל כשמעמיד את שניהם לפני ה' – שניהם מתנה לה' – והוא נתן מהם לעבדו את החלק אשר יבוא לו מאת ה'.
ולכן בחירת השעירים נעשית בדרך של גורל דווקא: שכך ה' הוא המחליט את מי לשלוח אל העזאזל.

האור החיים הקדוש שואל:
כמעט ח"ו שידמה הדבר לעכו"ם!
והוא מסביר כך:
כיוון שעל ידי המעשים נוצרים דברים הרעים המזיקים והמצערים את האדם צוה ה' המעדיף טובו עלינו ואמר כי כל שעושה דבר בלתי הגון בלא ידיעה מחטאות האדם יביא קרבן,
וצוה שיסמוך עליו בעל הקרבן, והטעם כי בזה יורקו החיצונים ההם שנתהוו ממעשיו הרעים על הקרבן ההוא,
ופעולה זו הודיע ה' שתעשה בסגולת הבאת האדם קרבנו לבית אלקינו וסומך עליו שם יעשה הדבר בכח השלם של אלקי הרוחות לכל בשר,
וזה הוא טעם שצוה ה' הסמיכה בחטאות,
והנה כל המעשה אשר יעשה בחטאת זבח והקטרה יפעיל בבחינת ההיא הנמשכת מהאדם בקרבן ההוא על ידי סמיכתו כנזכר, ובזה היא נעקרת בחינת הרע.
וכבר ידעת כי אין חטאת באה אלא על החטאות שהוא הדבר שעושה האדם בשוגג משום דלא נפיש זוהמיה
מה שאין כן על עון שעושה האדם במזיד דנפיש זוהמיה אין מביאין קרבן, וזה אמר (משלי כא) זבח רשעים תועבה כי יתעבהו ה' ב"ה להקריב על מזבחו תיעוב כזה שאין לך מיאוס בעולם כמיאוס וזיהום העון רחמנא ליצלן:
ולפי הקדמה זו יתבאר הענין על נכון, בהקדים מה שכתבו רז"ל בתורת כהנים וזה לשונם. וכפר על הקדש מטומאת בני ישראל ומפשעיהם וגו':
על זדון טומאת מקדש וקדשיו שעיר הנעשה בפנים ויום כיפור מכפר
ועל שאר עבירות שבתורה הקלות והחמורות הזדונות והשגגות הודע ולא הודע עשה ולא תעשה כריתות ומיתות בית דין שעיר המשתלח מכפר עכ"ל.
ולכן:
השעיר שנושא עליו זדון טומאת מקדש וקדשיו קבלו ה' ולא תעבו,
אבל שעיר הנושא זוהמות כל העבירות קלות וחמורות צוה ה' שיאבדם ויכלם חוץ ממקום הקודש,
וצוה שיסמוך אהרן עליו את ידיו שהוא שלוחם של ישראל וכל אשר עושים שם הוא היה עושה ששלוחו של אדם כמותו,
ואמר ונתן אותם על ראש השעיר החי ביאר הכתוב היטב הדבר שבסמיכתו הוא נותן כל הטומאות המזוהמות ההם על ראשו. ואמר ונשא השעיר, מודיע כי ימצא בו בחינת המקבל לישא את הרע ההוא אל ארץ וגו':
ולהבין הענין: משל למלך שבקר בגדי בניו
וראה בהם בגדים נקיים וכתם בו משפשפו בידו ונותנו לבנו,
וכשראה בגד מלוכלך הרבה נותנו לעבד אחד מעבדיו אשר לא ימאס הדבר המאוס,
כן הדבר הזה:
המלך הוא מלכנו יתרומם שמו
כשמביא לפניו קרבן אם הוא בפרט וטהרת כתם כל שהוא שהם כתמי השגגה או פרט אחד של טומאת מקדש וקדשיו כנזכר לא יתועב הקרבן אליו,
אבל כל הזוהמה של כל העבירות שעשו ישראל קלות וחמורות הוא מיאוס גדול
ואמר שיוליכוהו לעבד אחד מהרחוקים מהמלוכה לצד היותו מהפחותים וקלי הערך והוא ישבר ויאבד וימחק אותם
ואין זה אלא כנותן לו שירות מבוזה לעשות
ואף על פי כן למעלה הוא לו שחשבו האדון לעשות לו דבר ממה שהיה לפני אל בבית המקדש,
ונעשה השעיר ההוא בהשואה עם השעיר המתקרב לפני אל. וטעם שצוה ה' עשות ככה ולא אמר שיקחו שעיר מהשוק וישלחוהו לעזאזל אחר שהתודה עליו,
הוא לצד כי מן הנמנע שיתקבצו כל הטומאות שעשו ישראל במעשיהם הרעים ויבואו על ראש השעיר כי אם בהביאו השעיר לפני ה'
ואחר שהובא לפני ה', מאז מוכח כי הוא זה השעיר שישא כל התיעוב וילך לו אל ארץ גזרה,
לזה צוה להגריל והוא הבוחר יבחר את השעיר אשר יבחר בתבונתו יתברך בבעלי חיים, ומה גם למה שאמרו המקובלים כי כמה נפשות וניצוצות בבעלי חיים בלתי מדבר ומי ידע בלתי יתברך שמו.
גם יש סוד בגורל (זהר ג' ק"א) והבן:

עבודת יום הכיפורים– הרב יחזקאל סופר שליט"א
עבודת יום הכיפורים הופכת את כל הזדונות לזכויות:
עבודת הקרבנות, מלשון קירוב, היא עבודת הצדיקים, החיים באוירה של קירבה מתמדת לה'.
עבודת הקטורת, היא עבודת התשובה, הקשירה מחדש, חשיפת הרובד העמוק של פנימיות הנשמה, שם לא פגע החטא כלל.
הקטורת ביום הכיפורים מוכנסת לקודש הקודשים: מונחת לפני הכפורת – לשון "כפרה" – ומבטאת את הקשר העצמותי בין הקב"ה לכנסת ישראל: "ישראל אף על פי שחטא ישראל הוא".
ההזאות: רומזות לדרגה שמלמעלה מההשתלשלות של העולמות העליונים ביותר: והכפרה מתחילה מבפנים כלפי חוץ: מעומק הנשמה, לפני ולפנים, עד לטיהור הרובדים החיצוניים של הנשמה.
ואחרי כל זה, נעשה שלב הווידוי בפה, שמתוודה הכהן הגדול על כל עוונות בית ישראל על ראש השעיר לעזאזל.
ועתה, הפכו כבר כל עוונות בני ישראל לזכויות:
וכעת שולחים אותם אל ה"שטן" – לא בתור "שי" אלא – לאחר שהפכו לזכויות – כדי הדבר יבלבל את השטן –
כל חטא שירצה לקטרג עליו, יענו לו: "יפה! הנה עוד זדון שהפך לזכות!"
הרי שעדיף לו לשתוק ולא לקטרג עוד,
וכך נסתמים טענותיו של המקטרג!
וכך "ראה סמאל שלא נמצא בהם ביום הכפורים חטא... אמר לפניו: רבון כל העולמים יש לך עם אחד כמלאכי השרת שבשמים... מה מלאכי השרת נקיים מכל חטא כך ישראל נקיים מכל חטא ביום הכפורים. והקב"ה שומע עתירתן של ישראל מן הקטיגור שלהם ומכפר על המזבח ועל המקום ועל הכהנים ועל כל הקהל מקטון ועד גדול ועל כל עוונותיהם של ישראל ועל כל העם.

קרבן מוסף של יום הכיפורים
הרב הירש:
והנה כבר עברו ימים אלה של התבוננות ותשובה לה' וכבר הגיע העשור לחודש הזה.
ביום זה נתגלה כח הפלא של הכפרה האלקית שיש בכוחה למחות כל עבר כדי שיקום האדם לעתיד מחודש.
כח זה מתגלה אחרי מעשה העגל, כאשר זכו ישראל לכפרה על חטא זה, ויום הכפרה על חטא העגל נתקדש לדורות ל"מועד ה'", ליום שנחזור וניוועד בו אל ה'.
ביום זה תיעשה העבודה הגדולה שהיא יחידה במינה במקדש ושבזכותה יתחדש הקשר עם לוחות הברית שניתנו מחדש אחרי כפרת חטא העגל.
לוחות אלה של ברית התורה מונחים עתה תחת כנפי הכרובים בצד שברי הלוחות מהם יתחיל מעשה הכפרה שיבנה מחדש את כל חיי ישראל.
באותה שעה תהיו נקראים אל ה' ותייחלו להיוולד מחדש בחסדו.
קרבן מוסף יום הכיפורים, בנוסף לקרבן התמיד ולסדר עבודת יום הכיפורים:
והקרבתם: ליבכם יהיה סמוך ובטוח בעתיד המובטח שיינתן לכם מחדש, וכך בשמחה ובבטחון תקרבו אל ה' עם הביטוי של ייעודכם האידיאלי
פר בן בקר אחד: תעבדו בנאמנות בשדה תבואות האנושות
איל אחד: תלכו כמופת בראש עדר העמים
כבשים בני שנה שבעה תמימים: ברעננות נעורים נצחית תלכו אחרי הנהגת ה' המתגלה בגורלכם
תמימים: בכל הבחינות האלו תהיו תמימים ותקדישו את כל מהותכם לתפקידים אלה.
שעיר: בעוז רוח תישארו ברום יעודכם.

קרבן מוסף של חג הסוכות
הרב הירש:
ביום זה, כל חיי ישראל, שניטעו בחמישה עשר לחודש הראשון, יוציאו פרח ויעשו פרי.
קדמה לו התשובה של יום התרועה וביום הכיפורים נולדו ישראל מחדש על ידי הצום והשביתה ממלאכה, ועתה הם זוכרים את לכתם במדבר כשהם מוגנים בענן ה' וניזונים ממן.
הזכרון הזה נעשה למועד של שמחה בבניית סוכה והנאה מברכת ה', והרי הם שובתים מכל מלאכת עבודת הארץ ונקראים למקדש ה', וכאשר לבם מלא שמחה בה' הרי הם יוצרים מעגל מסביב לה' ולמקדשו. כעם תורת ה' הם חוגגים שבעת ימים לפני ה' ושמחים בהווייתם הלאומית היהודית.
מספר האילים והכבשים הקרבים בכל יום איננו משתנה בשבעת ימי החג, ואילו מספר הפרים פוחת והולך בכל יום בפר אחד:
קבוצת הקרבנות של היום השביעי כוללת אפוא:
שבעה פרים
שני אילים
וארבעה עשר כבשים.
שני אילים, ארבעה עשר כבשים: מורים שקרבן המועד הזה הוא קרבן כפול.
וגם שלושה עשר הפרים של היום הראשון מתחלקים לשתי קבוצות בנות שבעה וששה פרים.
בחג זה קרב ישראל לאלקיו בעולה כפולה:
בקבוצת קרבנות הכוללת שבעה פרים, איל אחד ושבעה כבשים
ובקבוצת קרבנות הכוללת ששה פרים, איל אחד, ושבעה כבשים.
נמצא שמתוארים כאן שני ציבורים, הדומים בבחינת כבש ואיל, ושונים בבחינת פר:
מהלך שניהם בהיסטוריה מתייחס לרועה האחד של האדם
ושניהם ברוכים ברוב כח ואייל וצועדים בראש העדר
אך הם שונים זה מזה ביצירתם ובפעילותם:
בני הקבוצה האחת באו בברית עם ה' (שבע), לא רק במהלכם בהיסטוריה (כבשים) אלא גם ביצירתם ובפעילותם (פרים). שהרי הם משעבדים את מעשיהם לחוקי ה', וכל אשר הם עושים מעיד על רצונו.
ואילו בני הקבוצה השניה קרובים לה' רק בגורלם: דברי ימיהם, שלומם שברם יש בהם משום התגלות ה', אך מעשיהם אינם מעידים על ה': הם שבעה כבשים, אך כפרים אינם אלא ששה:
בחיי המעשה שלהם הם נוהגים על פי טבע הבריאה והם משועבדים רק לעצמם. כיצירי הבריאה הם ברשות ליבם הולכים אחרי נטיותיהם ויצירהם: הם עושים את העולה על דעתם ופועלים כרצונם, אך אין הם מעצבים את מעשיהם על פי תכתיב הרצון של בוראם ואדונם.
נראה ברור שמצוייר כאן ההבדל שבין ישראל לעמים.
בחג הסוכות בונה ישראל את סוכתו תחת הגנת ה' וברכתו, ובניין זה הוא התכלית האחרונה של כל הליכות העמים בהיסטוריה. בחג זה ניגש ישראל אל ה' בשלושה עשר פרים, בשני אילים ובארבעה עשר כבשים: נמצא שאין הוא קרב אל ה' רק בשם עצמו אלא הוא נותן ביטוי לכלל העמים – כישראל והעמים, וכך הוא ניגש לאלקיו בשם כלל האנושות.
אך באותה שעה הוא מציין את הניגוד שבין המעשה העובד את ה' לבין המעשה אשר לא עבדו, ועד היום הזה הרי הניגוד הזה חוצה את האנושות לשני מחנות.
אולם ניגוד זה הולך ופוחת בהשפעת שליחות ישראל ובשפעת הדוגמה שהוא נותן בפעילותו השקטה בקרב האומות, הרי הניגוד הזה הולך וקטן....
ואילו היום השביעי הוא תכלית התפתחות האנושות ושליחות ישראל למענה, וביום הזה הניגוד יחדל להתקיים. ישראל וכלל האנושות יהיו מאוחדים בכניעתם לה' ובעבודת החיים של המעשה, והם יעמדו לפני ה' כפרים שבעה, אילים שנים, כבשים בני שנה ארבעה עשר....:
גם מאמר חז"ל במסכת סוכה נה ע"ב: רואה בקרבנות המוסף של סוכות ביטוי של קרבן לכלל האנושות: "הני שבעים פרים כנגד מי – כנגד שבעים אומות". ולעתיד לבוא: כלל האנושות יחוג את חג הסוכות מדי שנה ושנה בירושלים.
בירושלמי סוכה ה א: בשיא השמחה של חג הסוכות, המקפל את תקות ישראל והאנושות, שם נבעו מעייני הישועה, שבני הנביאים שאבו מהם רוח הקודש.
ונסכיהם: בסוכה מד ע"א נסרה הלכה למשה מסיני: בשבעת הימים של חג הסוכות היו מנסכים ניסוך של מים יחד עם ניסוך היין של תמיד של שחר. והדבר רמוז במילים: ונסכיהם... ונסכיה... כמשפטם.
היחס בין העולה ליין דומה ליחס שבין המנחה למים:
היין מתייחס לאישיות העולה, לאדם, ואילו המים מתייחסים לנכסי הממון והרווחה הבאים לידי ביטוי במנחה. שהרי הסולת והשמן של המנחה הם גידולי קרקע, והצלחת תוצרת הארץ תלויה בברכת הגשמים.
בחג בניית הסוכות והשמחה בברכת הנכסים מצטרף ניסוך המים לניסוך היין, והוא מבטא שלא רק כל טיפת ייננו, אלא גם כל טיפת מימינו, היא לה'. לא רק רחשי שמחת לבבנו, אלא גם מתת השמים המקיימת את הווייתנו והצלחתנו הארצית – אף היא באה מאת ה' וקנויה לה': היא מוקדשת לחיים על פי תורת ה' ויסודה ביסוד המזבח של מקדש תורתו.

קרבן מוסף של שמיני עצרת
הרב הירש:
היום השמיני הוא רגל בפני עצמו.
ביום השמיני הזה נקבל מהמקדש את ברכת הפרידה, ולשם כך נחדש עוד פעם את התודעה שכולנו כאחד משועבדים לה' וקשורים בגורלנו ובפעילותנו לתורתו.
כך נעמוד לפני ה' בדמות של:
פר אחד: ככלל אחד נעבוד בשדה העתיד של האנושות
איל אחד: נהיה מורי דרך בראש עדר העמים
כבשים בני שנה: הנהגת ה' תתגלה בגורלנו, שהרי אנחנו עם בריתו.
שבעה תמימים: ברעננות נעורים נצחית ובשלמות
ומנחתם ונסכיהם: כל נכסי המזון והרווחה וכל שמחת החיים תימצא ותתקדש לנו רק במזבח תורת ה'.
שעיר חטאת אחד: נעמוד בעוז בפני כל הפיתויים כדי להישאר ברום ייעודנו.
וכך ראה גם החוזה הנכרי:
העם היחיד הזה איננו מסור לשליטת כוחות הטבע
כח אחר מתגלה בגורלו
במהלכו ההיסטורי הוא שבעת כבשים: הוא בעל בריתו של הא-ל היחיד הנעלם.
העם הזה הוא גדול ברוחו והוא מקלס את ה' על ידי נאמנות לחובה בחיים החברתיים, ולפיכך הרי זה עם ה' בקרב העמים.
כעם ה' הוא מתהלך כאיל בראש עד ה'.
חיי המשפחה שלו זרועים ברוח ה', ופורחים כגן ה'.
בהגשמתם, כל אב משפחה הוא עובד פעיל במשק ביתו של ה',
והאומה כולה היא בבחינת פרים, והיא מופיעה כפרים שניים.
ויש רק אויב אחד המאיים על החזון הזה של ברכה ושובע שמחות: כי סכנה נשקפת לישראל רק מעזיבת רום הייעוד של הטהרה המוסרית. לפיכך למרות החזון שנתגלה בבמות בעל, בשדה צופים ובראש הפעור, בא אחר כך אסון השיטים. וכך אין די שישראל מביאים שבעה כבשים, אין אחד ופרים שנים, אלא עליהם לצרף לכל אלה גם שעיר חטאת אחד:
שעיר זה יזהיר אותם על הסכנה היחידה המאיימת עליהם: מעזיבת רום הייעוד של הטהרה המוסרית, וכל אימת שהם הוגים בגדולתם האידיאלית, יישמרו מן הסכנה האורבת להם ברום יעודם.

תפילות ושירים

חגים, הלל, ועליה לרגל

שירי הלל
גלעד פוטולסקי ותזמורת שלהבת

שירי הלל
אברמי רוט ועמי כהן

אפיית מצות ערב פסח ה'תשפ"ג
מחרוזת ניגוני הלל ושמחה | ישיבת רועה ישראל

שירי ליל הסדר בירושלים
עם משה ליאון

שירי הלל
להקת המעיין

ועינינו תראינה
עמיחי פלסר, יחדיו ירננו

בואו שעריו בתודה
ישיבת רמת גן ולהקת זמרת הארץ

חג הפסח

שירי פסח
מיכה גמרמן

ראו בנים - יעקב שוואקי
ראו בנים את גבורתו שבחו והודו לשמו,
ומלכותו ברצון קיבלו עליהם.
משה ובני ישראל לך ענו שירה בשמחה רבה ואמרו כולם.
מי כמכה בא-לים ה', מי כמכה נאדר בקודש.
נורא תהילות עושה פלא.

שירת הים
שגיב כהן

מחרוזת שירי פסח

מחרוזת שירי פסח
איציק אשל

הקרבת קרבן פסח - הצגה ושירים
קול הלשון

חג השבועות

שירי שבועות
מיכה גמרמן

שירי שבועות






ראש השנה, ימים נוראים, יום הכיפורים

עת שערי רצון להיפתח
מתוך תפילת ראש השנה
עֵת שַׁעֲרֵי רָצוֹן לְהִפָּתֵחַ
יוֹם אֶהְיֶה כַפַּי לְאֵל שׁוֹטֵחַ
אָנָּא זְכֹר נָא לִי בְּיוֹם הוֹכֵחַ
עוֹקֵד וְהַנֶּעֱקָד וְהַמִּזְבֵּחַ.

מראה כהן
עבודת כהן גדול ביום הכיפורים
אֱמֶת מַה נֶּהְדָּר הָיָה כֹּהֵן גָּדוֹל
בְּצֵאתוֹ מִבֵּית קָדְשֵׁי הַקָּדָשִׁים
בְּשָׁלוֹם בְּלִי פֶגַע






מחרוזת ימים נוראים
מיכה גמרמן

מחרוזת ימים נוראים
ישיבת כרם ביבנה עם הרב הלל פלאי

אוחילה
ישי ריבו

חג הסוכות

שמחת בית השואבה




שמחת תורה

שירי שמחת תורה






סיפורים ומדרשים על עבודת המקדש בחגים ובמועדים


קרבן פסח במצרים
מובא בזהר הקדוש (מתורגם על-פי הסולם):
השה לפסח למה?
אלא משום שהיראה של המצרים ואלוה שלהם, היה שה,
אמר הקב"ה, מבעשור לחדש קחו האלוה של המצרים, ותפשו אותו ויהיה אסור ותפוש בתפישה שלכם יום אחד ושנים ושלשה, וביום הרביעי הוציאוהו לדין, והתקבצו עליו.
ובשעה שהמצרים היו שומעים קול יראתם, שהוא תפוש בתפישה של ישראל, ולא יכלו להצילו, היו בוכים, והיה קשה עליהם, כאילו הם עצמם נתעקדו לההרג.
אמר הקב"ה: יהיה תפוש ברשותכם יום אחר יום ארבעה ימים, כדי שיראו המצרים אותו כשהוא אסור, וביום הרביעי הוציאוהו להרגו, ויראו המצרים איך אתם עושים בו דין.
וזה, דהיינו אלו הדינים שהיו עושים ביראתם, היו קשים להם יותר מכל המכות שהביא עליהם הקדוש ברוך הוא.
אחר כך דנים אותו באש, שכתוב, פסילי אלהיהם תשרפון באש.
אמר הקב"ה: אל תאכלו ממנו נא, שלא יאמרו המצריים שברצון ותשוקה אל אלוה שלנו אוכלים אותו כך, בלתי נצלה כל צרכו, אלא התקינו אותו צלי,
ולא מבושל, כי אילו יהיה מבושל, יהיה מכוסה בסיר תחת המים ולא יראו אותו, אלא התיקון שלו הוא שיראו אותו כך כשהוא נשרף באש, משום שריחו מתפשט למרחוק.
ועוד, ראשו כפוף עליו על כרעיו, שלא יאמרו שחיה או דבר אחר הוא, אלא שיכירו אותו שהוא האלוה שלהם. ועוד, שלא יאכלו אותו בתאוה, אלא על השובע, בדרך קלון ובזיון.
ועוד, עצם לא תשברו בו, אלא שיראו עצמותיו מוטלות בשוק, ולא יוכלו להצילו.
ועל כן כתוב ובאלהיהם עשה ה' שפטים, דהיינו דינים רבים. ועוד, ומקלכם בידכם, ולא חרב ורומח ושאר כלי מלחמה, להראות, שאינכם יראים מפניהם.


מובא בשמות רבה פרשת י"ט:
"זֹאת חֻקַּת הַפָּסַח"
אמר רבי שמעון בן חלפתא כיון שיצאו ישראל ממצרים, אמר הקדוש ברוך הוא למשה: הזהר לישראל על מצות הפסח "כל בן נכר לא יאכל בו וכל עבד איש מקנת כסף ומלתה אותו" וגו'.
כיון שראו ישראל שפסל לערלים לאכול בפסח, עמדו כל ישראל לשעה קלה ומלו כל עבדיהם ובניהם וכל מי שיצא עמהם, שנאמר: "וילכו ויעשו בני ישראל".

משל למלך שעשה משתה לאוהביו אמר המלך אם אין סימנטרי על כל המסובין אל יכנס אחד מהם לכאן.
כך האלקים עשה משתה להם (שמות יב, ח) "צלי אש על מצות ומרורים", מפני שגאלן מן הצרה.
אמר להם: אם אין חותמו של אברהם בבשרכם לא תטעמו ממנו.
מיד כל הנולד במצרים נמולו לשעה קלה.
עליהם נאמר (תהלים נ, ה) "אספו לי חסידי כורתי בריתי עלי זבח".

ורבותינו אמרו: לא בקשו ישראל למול במצרים אלא כלם בטלו המילה במצרים חוץ משבטו של לוי,
שנאמר (דברים לג, ח): "וללוי אמר תומיך ואוריך", למה? (שם, ט) "כי שמרו אמרתך ובריתך ינצורו" - במצרים.
והיה הקדוש ברוך הוא מבקש לגאלן ולא היה להם זכות.
מה עשה הקדוש ברוך הוא?
קרא למשה ואמר לו: לך ומהול אותם.
ויש אומרים שם היה יהושע שמל אותם שנאמר (יהושע ה, ב): "ושוב מול את בני ישראל שנית",
והרבה מהן לא היו מקבלים עליהם למול,
אמר הקדוש ברוך הוא שיעשו הפסח,
וכיון שעשה משה את הפסח, גזר הקדוש ברוך הוא לארבע רוחות העולם ונושבות בגן עדן מן הרוחות שבגן עדן הלכו ונדבקו באותו הפסח, שנאמר (שיר ד, טז): "עורי צפון ובואי תימן",
והיה ריחו הולך מהלך ארבעים יום.
נתכנסו כל ישראל אצל משה אמרו לו בבקשה ממך האכילנו מפסחך, מפני שהיו עייפים מן הריח.
היה אומר הקדוש ברוך הוא: אם אין אתם נימולין אין אתם אוכלין, שנאמר: "ויאמר ה' אל משה ואל אהרן זאת חקת הפסח" וגו',
מיד נתנו עצמן ומלו, ונתערב דם הפסח בדם המילה, והקדוש ברוך הוא עובר ונוטל כל אחד ואחד ונושקו ומברכו, שנאמר (יחזקאל טז, ו) "ואעבור עליך ואראך מתבוססת בדמיך וגו' חיי" - בדם פסח חיי בדם מילה.v


העליה לרגל של אלקנה ומשפחתו
שמואל א' פרק א'
וַיְהִי אִישׁ אֶחָד מִן-הָרָמָתַיִם, צוֹפִים--מֵהַר אֶפְרָיִם; וּשְׁמוֹ אֶלְקָנָה בֶּן-יְרֹחָם בֶּן-אֱלִיהוּא, בֶּן-תֹּחוּ בֶן-צוּף--אֶפְרָתִי. וְלוֹ, שְׁתֵּי נָשִׁים--שֵׁם אַחַת חַנָּה, וְשֵׁם הַשֵּׁנִית פְּנִנָּה; וַיְהִי לִפְנִנָּה יְלָדִים, וּלְחַנָּה אֵין יְלָדִים. וְעָלָה הָאִישׁ הַהוּא מֵעִירוֹ מִיָּמִים יָמִימָה, לְהִשְׁתַּחֲוֺת וְלִזְבֹּחַ לַיהוָה צְבָאוֹת בְּשִׁלֹה; וְשָׁם שְׁנֵי בְנֵי-עֵלִי, חָפְנִי וּפִנְחָס, כֹּהֲנִים, לַיהוָה. וַיְהִי הַיּוֹם, וַיִּזְבַּח אֶלְקָנָה; וְנָתַן לִפְנִנָּה אִשְׁתּוֹ, וּלְכָל-בָּנֶיהָ וּבְנוֹתֶיהָ--מָנוֹת. וּלְחַנָּה, יִתֵּן מָנָה אַחַת אַפָּיִם: כִּי אֶת-חַנָּה אָהֵב, וַיהוָה סָגַר רַחְמָהּ. וְכִעֲסַתָּה צָרָתָהּ גַּם-כַּעַס, בַּעֲבוּר הַרְּעִמָהּ: כִּי-סָגַר ה', בְּעַד רַחְמָהּ. וְכֵן יַעֲשֶׂה שָׁנָה בְשָׁנָה, מִדֵּי עֲלֹתָהּ בְּבֵית ה'--כֵּן, תַּכְעִסֶנָּה; וַתִּבְכֶּה, וְלֹא תֹאכַל. וַיֹּאמֶר לָהּ אֶלְקָנָה אִישָׁהּ, חַנָּה לָמֶה תִבְכִּי וְלָמֶה לֹא תֹאכְלִי, וְלָמֶה, יֵרַע לְבָבֵךְ: הֲלוֹא אָנֹכִי טוֹב לָךְ, מֵעֲשָׂרָה בָּנִים.
וַתָּקָם חַנָּה, אַחֲרֵי אָכְלָה בְשִׁלֹה וְאַחֲרֵי שָׁתֹה; וְעֵלִי הַכֹּהֵן, יֹשֵׁב עַל-הַכִּסֵּא, עַל-מְזוּזַת, הֵיכַל ה'. וְהִיא, מָרַת נָפֶשׁ; וַתִּתְפַּלֵּל עַל-ה', וּבָכֹה תִבְכֶּה. וַתִּדֹּר נֶדֶר וַתֹּאמַר, ה' צְבָאוֹת אִם-רָאֹה תִרְאֶה בָּעֳנִי אֲמָתֶךָ וּזְכַרְתַּנִי וְלֹא-תִשְׁכַּח אֶת-אֲמָתֶךָ, וְנָתַתָּה לַאֲמָתְךָ, זֶרַע אֲנָשִׁים--וּנְתַתִּיו לַיהוָה כָּל-יְמֵי חַיָּיו, וּמוֹרָה לֹא-יַעֲלֶה עַל-רֹאשׁוֹ. וְהָיָה כִּי הִרְבְּתָה, לְהִתְפַּלֵּל לִפְנֵי ה'; וְעֵלִי, שֹׁמֵר אֶת-פִּיהָ. וְחַנָּה, הִיא מְדַבֶּרֶת עַל-לִבָּהּ--רַק שְׂפָתֶיהָ נָּעוֹת, וְקוֹלָהּ לֹא יִשָּׁמֵעַ; וַיַּחְשְׁבֶהָ עֵלִי, לְשִׁכֹּרָה. וַיֹּאמֶר אֵלֶיהָ עֵלִי, עַד-מָתַי תִּשְׁתַּכָּרִין; הָסִירִי אֶת-יֵינֵךְ, מֵעָלָיִךְ. וַתַּעַן חַנָּה וַתֹּאמֶר, לֹא אֲדֹנִי, אִשָּׁה קְשַׁת-רוּחַ אָנֹכִי, וְיַיִן וְשֵׁכָר לֹא שָׁתִיתִי; וָאֶשְׁפֹּךְ אֶת-נַפְשִׁי, לִפְנֵי ה'. אַל-תִּתֵּן, אֶת-אֲמָתְךָ, לִפְנֵי, בַּת-בְּלִיָּעַל: כִּי-מֵרֹב שִׂיחִי וְכַעְסִי, דִּבַּרְתִּי עַד-הֵנָּה. וַיַּעַן עֵלִי וַיֹּאמֶר, לְכִי לְשָׁלוֹם; וֵאלֹהֵי יִשְׂרָאֵל, יִתֵּן אֶת-שֵׁלָתֵךְ, אֲשֶׁר שָׁאַלְתְּ, מֵעִמּוֹ. וַתֹּאמֶר, תִּמְצָא שִׁפְחָתְךָ חֵן בְּעֵינֶיךָ; וַתֵּלֶךְ הָאִשָּׁה לְדַרְכָּהּ וַתֹּאכַל, וּפָנֶיהָ לֹא-הָיוּ-לָהּ עוֹד.
וַיַּשְׁכִּמוּ בַבֹּקֶר, וַיִּשְׁתַּחֲווּ לִפְנֵי ה', וַיָּשֻׁבוּ וַיָּבֹאוּ אֶל-בֵּיתָם, הָרָמָתָה; וַיֵּדַע אֶלְקָנָה אֶת-חַנָּה אִשְׁתּוֹ, וַיִּזְכְּרֶהָ ה'. וַיְהִי לִתְקֻפוֹת הַיָּמִים, וַתַּהַר חַנָּה וַתֵּלֶד בֵּן; וַתִּקְרָא אֶת-שְׁמוֹ שְׁמוּאֵל, כִּי מֵה' שְׁאִלְתִּיו. וַיַּעַל הָאִישׁ אֶלְקָנָה, וְכָל-בֵּיתוֹ, לִזְבֹּחַ לַה' אֶת-זֶבַח הַיָּמִים, וְאֶת-נִדְרוֹ. וְחַנָּה, לֹא עָלָתָה: כִּי-אָמְרָה לְאִישָׁהּ, עַד יִגָּמֵל הַנַּעַר וַהֲבִאֹתִיו וְנִרְאָה אֶת-פְּנֵי ה', וְיָשַׁב שָׁם, עַד-עוֹלָם. וַיֹּאמֶר לָהּ אֶלְקָנָה אִישָׁהּ עֲשִׂי הַטּוֹב בְּעֵינַיִךְ, שְׁבִי עַד-גָּמְלֵךְ אֹתוֹ--אַךְ יָקֵם ה', אֶת-דְּבָרוֹ; וַתֵּשֶׁב הָאִשָּׁה וַתֵּינֶק אֶת-בְּנָהּ, עַד-גָּמְלָהּ אֹתוֹ. וַתַּעֲלֵהוּ עִמָּהּ כַּאֲשֶׁר גְּמָלַתּוּ, בְּפָרִים שְׁלֹשָׁה וְאֵיפָה אַחַת קֶמַח וְנֵבֶל יַיִן, וַתְּבִאֵהוּ בֵית-ה', שִׁלוֹ; וְהַנַּעַר, נָעַר. וַיִּשְׁחֲטוּ, אֶת-הַפָּר; וַיָּבִאוּ אֶת-הַנַּעַר, אֶל-עֵלִי. וַתֹּאמֶר בִּי אֲדֹנִי, חֵי נַפְשְׁךָ אֲדֹנִי; אֲנִי הָאִשָּׁה, הַנִּצֶּבֶת עִמְּכָה בָּזֶה, לְהִתְפַּלֵּל, אֶל-יה'. אֶל-הַנַּעַר הַזֶּה, הִתְפַּלָּלְתִּי; וַיִּתֵּן ה' לִי אֶת-שְׁאֵלָתִי, אֲשֶׁר שָׁאַלְתִּי מֵעִמּוֹ. וְגַם אָנֹכִי, הִשְׁאִלְתִּהוּ לַה', כָּל-הַיָּמִים אֲשֶׁר הָיָה, הוּא שָׁאוּל לַה'; וַיִּשְׁתַּחוּ שָׁם, לַה'.


שמחת בית השואבה במקדש
אמר ר׳ יהושע בן חנניה, שהיה לוי: סוכה נ"ג ע"א
כשהיינו שמחים שמחת בית השואבה, לא ראינו שינה בעינינו כל אותם הימים.
כיצד היה סדר היום?
שעה ראשונה של יום היה קרב תמיד של שחר והיו באים לראות בהקרבתו,
משם היו הולכים לתפלה לבית הכנסת הסמוך,
משם היו הולכים לראות בהקרבת קרבן מוסף,
משם הולכים לבית הכנסת ומתפללים תפלת המוספין,
משם היו הולכים לבית המדרש ללמוד,
משם היו הולכים לאכילה ושתיה בסוכה, משם הולכים לתפלת המנחה,
משם לתמיד של בין הערבים בבית המקדש,
מכאן ואילך לאחר התמיד, היה לשמחת בית השואבה.


ריקודי שמחת תורה באושוויץ
בתקופת השואה, ביום שמחת תורה, הגיעה קבוצת נערים לאושוויץ, וכבר נכנסה אל תוך תאי ההכנה להשמדה בתאי הגזים.
פתאום נזכרו הנערים ששמחת תורה היום, והחלו לפזם יחד שירי שמחת תורה. חמישים תלמידי ישיבה, דקות לפני מוות בחנק.
הנאצי שהמתין בחוץ התפרץ בצרחות פנימה: יהודים! מה אתם רוקדים?
אחד התלמידים התנדב להשיב לו: אנחנו שמחים לפגוש את בני משפחותינו שעזבו אותנו, אבל לא פחות מכך אנחנו שמחים מאוד לעזוב עולם ארור שבו אנשים כמוך שולטים.
הקצין כעס והודיע להם שהם כבר לא יזכו למות בתאי גזים, הם יזכו ל"טיפול מיוחד" ממנו.
הנערים הוצאו מתאי הגזים והמתינו בתוך צריף לטיפול המיוחד של אותו קצין נאצי.
באותן השעות ביקש אחד המפקדים חמישים אסירים לעבודה דחופה, ומיד בחרו באותם החמישים.
משם הם התפזרו ונטמעו בין אסירי המחנה, וכך בדרך נס ניצלו בזכות אותה שמחה.

למקור

קישורים נוספים


קרבן מוסף

  1. קרבן מוסף - ויקיפדיה
  2. קרבן מוסף - המכלול
  3. קרבן מוסף - ויקישיבה
  4. תפילת מוסף וקרבן מוסף - דרכיה
  5. מוסף - אנציקלופדיה יהודית
  6. מוספים - ויקימקדש
  7. קרבן מוסף - ויקישיבה
  8. זמן קרבן מוסף ותפילת מוסף

קרבן פסח

  1. קרבן פסח - המכלול
  2. קרבן פסח – ויקיפדיה
  3. נקריב לפניך באהבה: תיאור חי ומפורט
  4. להקריב מוסף חג הפסח והמועדים – ד"ר חנה קטן
  5. פסח בירושלים בימי בית שני - שמואל ספראי
  6. סרט הקרבת וצליית קרבן פסח בבית המקדש - עברית
  7. הרב מנחם מקובר - קרבן פסח: זמנו ומיקומו
  8. הרב מנחם מקובר - קרבן הפסח: קרבן אחדות
  9. הרב מנחם מקובר - המצה וקורבן הפסח: כח הראשית
  10. קרבן פסח – קרבן יחיד או קרבן ציבור - הרב יהושע ויצמן
  11. הקרבת קרבן הפסח והפתרונות בהלכה
  12. סוד קרבן פסח - הרב שמעון שפיצר

קרבן העומר

  1. ניצוץ מן המקדש – קרבן העומר
  2. עומר התנופה - קצירת העומר מנחת העומר מנחת סולת קמיצה
  3. מנחת העומר – ערכים
  4. פרשת אמור -טהרת ימי ספירת העומר (אור החיים)
  5. מנחת העומר – ויקישיבה
  6. קרבן העומר – חב"דפדיה
  7. קרבן העומר – המכלול
  8. ספירת העומר / הרב יצחק חי זאגא
  9. הדמייה של קרבן העומר - מכון לחם הפנים תש"פ
  10. הרב מנחם מקובר - ספירת העומר בבית המקדש
  11. מנחת העומר ומנחות בכלל: מנחת העומר | תורת הר עציון
  12. העומר, ספירת העומר

שבועות וקרבן שתי הלחם

  1. הרב מנחם מקובר - ההתעלות מפסח לשבועות
  2. הרב מנחם מקובר - מצוות שתי הלחם
  3. הרב יוסף בן פורת – איך התנהל תהליך הקרבת הקורבנות בחג השבועות
  4. שתי הלחם – ויקיפדיה
  5. שתי הלחם – המכלול
  6. שתי הלחם – ויקימקדש
  7. קרבנות שתי הלחם - תורת הקרבנות
  8. תרגול שתי הלחם
  9. אנציקלופדיה תלמודית - שתי הלחם
  10. פרטי שתי הלחם
  11. הרב מנחם מקובר - מצוות הביכורים

ראש השנה

  1. ראש השנה במקדש חלק ראשון – הרב ישראל אריאל
  2. ראש השנה במקדש חלק ראשון – הרב ישראל אריאל (סרטון)
  3. ראש השנה במקדש חלק שני - סרטון

יום הכיפורים

  1. סקירה מאלפת של סדר עבודת כהן גדול ביום הכיפורים - דירשו
  2. סדר עבודת הכהן הגדול ביום הכיפורים
  3. פירוט עבודת כה"ג ביוהכ"פ
  4. פירוש לתפילת אתה כוננת - מאת אוריאל הרצוג
  5. 10 עובדות על עבודת כה"ג ביוהכ"פ
  6. על השעיר לעזאזל – הרב יחזקאל סופר
  7. ניצוץ מן המקדש: עבודת כהן גדול ביום הכיפורים
  8. פרויקט יומא
  9. עבודת כהן גדול ביום הכיפורים - קול הלשון
  10. עבודת כהן גדול - הרב עדס
  11. סדר עבודת כה"ג ביוהכ"פ - הרב משה אודס
  12. הרב משה אודס: סדר עבודת כה"ג ביוהכ"פ
  13. עבודת כהן גדול בבית המקדש ביום הכיפורים – מכון המקדש
  14. עבודת כהן גדול ביום הכיפורים - מכון המקדש
  15. סדר עבודת הכהן הגדול ביום הכיפורים לקריאה | יהדות | ערכים
  16. צפו • כך היתה עבודת הכהן הגדול ביום כיפור • הקול היהודי

סוכות ושמחת תורה

  1. הרב מנחם מקובר - המימד הפנימי של שמחת בית השואבה
  2. פשר חגיגת הגויים את חג הסוכות – הרב יעקב כהן
  3. שתי בחינות בחג הסוכות – הרב מנשה וינר
  4. מיונה הנביא לומדים את כוח התשובה (chabad.org.il)
  5. הקדמת העולה לחטאת בחג הסוכות ומשמעותה - הרב אוריאל בנר